Torsdag middag ventes regeringen at fremlægge sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser. Men hvis man havde forventet, at de statsansatte vil flytte med deres arbejdsplads, tager man tilsyneladende fejl.

I det finanslovsudspil, regeringen fremlagde tirsdag, har Finansministeriet øremærket 400 millioner kroner i en særlig pulje, der i 2016 skal finansiere flytningen af statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i små- og mellemstore byer i provinsen.

Ifølge en undersøgelse fra de statsansattes fagforening HK/Stat skal regeringen dog ikke forvente, at de berørte statsansatte beredvilligt pakker flyttekasserne og flytter med deres arbejdsplads - eller har tænkt sig at tilbringe timer i en togvogn for at komme på arbejde.

I august spurgte HK/Stat 1.777 af deres medlemmer om, hvordan de ville forholde sig, hvis deres arbejdsplads skulle flyttes, så de fik mere end to timers transporttid mellem hjemmet og arbejdspladsen. Et flertal på 53 procent mener, at regeringens plan er en god idé, men 56 procent svarer samtidig, at de ikke ville flytte med og dermed sige farvel til jobbet. Blandt de københavnske HK'ere er tallet 67 procent. Blot 13 procent ville flytte med.

Hele 81 procent af de adspurgte peger på venner og familie som årsdagen til, at de ikke har lyst til at flytte med deres arbejdsplads. Børnenes skolegang og partnerens job er ligeledes årsager, der vejer tungt. Flere adspurgte har benyttet sig af muligheden for at kommentere regeringens plan og blandt dem, som er negativt stemt, er begejstringen til at overse:

»Som berørt medarbejder i en styrelse synes jeg bestemt, det er en yderst dårlig idé. Politikerne tænker kun på stemmer, hverken på økonomien i handlingerne eller medarbejderne og deres familier. De flytter blot problemet fra land til by, siger et medlem.«

»Jeg tror ikke på, at det hjælper på de små byer, hvor der mangler indbyggere. Det er jo ikke der, arbejdspladserne bliver flyttet hen. Jeg er ansat i forsvaret og kan se konsekvensen af at flytte arbejdspladserne. Nemlig at dygtige og kompetente medarbejdere siger op. Vi mister langt mere, end vi vinder, mener en anden.«

En tredje adspurgt siger:

»Som berørt medarbejder i en styrelse synes jeg bestemt, det er en yderst dårlig idé. Politikerne tænker kun på stemmer, hverken på økonomien i handlingerne eller medarbejderne og deres familier. De flytter blot problemet fra land til by.«

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har tidligere lovet, at udflytningen vil blive 'intelligent' og balanceret:

»Vi forventer ikke, at der skal placeres statslige institutioner i landsbyer. Vi ønsker at man ser nuanceret på det, hvilket vil sige, at der er hovedbyer - både med 10.000, 20.000 og 30.000 indbyggere - der kan være relevante i forhold til at placere nogle statslige institutioner eller dele heraf. Det er vigtigt for os, at det her ikke kun kommer til at gavne universitetsbyerne, men også mindre byer," siger Troels Lund Poulsen ifølge Berlingske Nyhedsbureau.

Ved pressemødet torsdag klokken 12 forventes det, at regeringen vil løfte sløret for, hvilke og hvor mange arbejdspladser, der er med i planen.