I Danmark har vi 105.600 arbejdsløse, som gang på gang får den politiske debat til at rase, og får befolkningen op af stolene for at tale om kontanthjælp, dagpenge og ret og pligt.

Men hvem er de mennesker i grunden, som lever på offentlig forsørgelse? Det giver DR et svar på i reportageserien 'Blok på bistand', der løber over skærmen i øjeblikket.

Her danner en boligblok i Vangkvarteret i Holbæk rammen om en rå skildring i fire afsnit af, hvordan livet kan se ud for en række danskere, når man står uden for arbejdsmarkedet.

Andet afsnit blev sendt onsdag aften på DR - i første afsnit fra sidste uge, mødte vi blandt andre 32-årige Anita Nielsen, der lider af angst og depression. Hun har ikke haft et arbejde i de sidste syv år, hvilket gør livet som enlig mor til to sønner svært.

- Jeg føler, at vi kan være med til at vise, hvordan tingene i virkeligheden er, siger Anita Nielsen, der i programmet har 60 kroner til rådighed om dagen, der skal række til hende og børnene.

- Jeg vil selvfølgelig gerne arbejde. Jeg har bare en skrøbelig psyke. Jeg kan ikke bare lige blive kastet ud i en 25-30 timers arbejdsuge, siger Anita Nielsen.

Fedt med debat

Fra politisk front er der kommet reaktioner på programmet i form af Liberal Alliances leder Anders Samuelsen. I et opslag på sin Facebookside citerer han Saxobanks direktør Lars Seier, der 'får ondt i sjælen' over programmet:

Opslaget har fået debatten om kontanthjælp til at koge, men det er Anita Nielsen faktisk glad for - også selvom det ikke er alle kommentarer på Facebook, der er lige venlige:

- Jeg synes, at det er fedt, at det er med til at rive op i debatten, og det er okay, at den er hård. Jeg har for år tilbage selv haft det samme syn på kontanthjælpsmodtagere, hvor jeg desværre gik og så ned på dem og stemplede dem som folk, der nassede på systemet. Det flover jeg mig over i dag, siger Anita Nielsen.

Hun ønsker bare, at folk prøver at sætte sig i kontanthjælpsmodtagernes sted, før de stempler dem som samfundsnassere:

- Jeg kunne godt tænke mig, at de prøvede at forestille sig, hvordan det er at være i den her situation. Der kan være rigtig mange årsager til, at man sidder, hvor man gør og ikke kan passe et fuldtidsjob, siger Anita Nielsen.

Der resterer to episoder af programmet, som sendes onsdage klokken 21 på DR1.

Hvad mener du om 'Blok på bistand'? Er det en god og ærlig skildring af virkeligheden for danske kontanthjælpsmodtagere? Deltag i debatten på BTs Facebookside.