Det har vakt stor harme, at nogle modtagere af julehjælp i år har forsøgt at sælge de gavekort, som de har modtaget af Dansk Folkehjælp, gennem sider på Facebook. Men den holdning er ikke i orden, mener kontanthjælpsmodtageren Anette Zhonnesen, som selv har forsøgt at sælge sine gavekort.

»Jeg synes, det er noget pjat. Jeg kan ikke rigtig følge deres tankegang. Der er jo ikke nogen, der generer nogen ved at bytte sig frem til det, man reelt har brug for. Hvis man ikke har børn i den aldersgruppe, der leger med legetøj, så kan man ikke bruge et gavekort til Fætter BR til noget. Mine børn er 15 og 18 år, og kan jeg absolut ikke bruge legetøj til noget« siger hun til BT.

Foto: Screendump
Vis mere

Julehjælpen består i år blandt andet af gavekort til Fætter BR og til Sportsmaster til en værdi af 500 kroner hver. Den enlige, 46-årige mor fra Midtjylland har to store teenagebørn og var blevet indstillet til julehjælpen af kommunen og havde derfor ikke selv søgt om den og vidste derfor ikke, hvad den indeholdt.

Siden midten af halvfemserne har Anette Zhonnesen haft en tarmsygdom, der betyder, at hun har stomi. Hun er på kontanthjælp og kæmper med at få enderne til at mødes for hende og hendes to teenagebørn på 15 og 18 år. Derfor var hun lykkelig, da kommunen på hendes vegne ansøgte om julehjælp.

»Jeg blev så glad og tænkte nej, hvor dejligt. Der var blandt andet et lækkert gavekort til Rema 100, som vi jublede over, for så kunne vi købe noget god mad til julen.«

Men der var også gavekort, som den lille familie på ingen måde kunne bruge til noget, fordi de ikke stemte overens med deres behov.

»Vi kan da godt gå ind og købe et par fede sportssko til 500 kroner i Sportsmaster, men i vores situation vil vi hellere gå i Føtex og købe sko til os alle sammen for det samme beløb, så jeg synes, det er lidt dyrt at skulle bruge 500 kroner på et par sko, som vi ikke umiddelbart har brug for.«

I første omgang ville den 46-årige mor sælge de gavekort, hun ikke kunne bruge og lavede derfor et opslag på Facebook. Men reaktionerne var meget voldsomme.

»Jeg skal da lige love for, at det blev en shitstorm uden lige - hvad bildte jeg mig dog ind, skrev folk. Og jeg forsøgte at argumentere med, at jeg ikke havde brug for de gavekort, og hvad gavn gør de så, og så blev jeg meldt til Dansk Folkehjælp.«

Dansk Folkehjælp oplever, at julehjælps-modtagere forsøger at sælge gavekortene videre.
Dansk Folkehjælp oplever, at julehjælps-modtagere forsøger at sælge gavekortene videre. Foto: Screendump
Vis mere

Derefter fik hun en besked på Facebook fra generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem om, at hun venligst måtte fjerne opslaget om salget af gavekortene fra Facebook. Hun skrev så, at det var hun ikke klar over, men om hun så i stedet måtte bytte dem i stedet. Svaret kom dog først nogle dage senere, og da havde hun allerede nået at bytte dem.

Klaus Nørlem har tidligere gjort reglerne for modtagelse af julehjælp klare over for BT.

»Når man har modtaget julehjælp, får man klart og tydeligt at vide, at gavekortene ikke er til videresalg. Vi går ud fra, at man har søgt en julehjælp, fordi man har brug for den, så det er på ingen måde i orden.«

Anette Zhonnesen understreger dog, at hun ikke selv har søgt julehjælpen, men at Ikast/Brande Kommune har søgt den til hende.

Men er du ikke nervøs for at virke utaknemmelig, for burde du kke bare være glad og taknemmelig over, du overhovedet har fået julehjælp?

»Jo bestemt, og det er jeg også. Rigtig meget, og det prøvede jeg også at forklare til Dansk Folkehjælp, at det var ikke for at virke utaknemmelig, og jeg blev rigtig glad, da jeg blev indstillet til at få en julegave, men jeg synes, det var lidt noget pjat, at så mange faktisk kommer i klemme med nogle gavekort, som de ikke har brug for.«

Efter de voldsomme reaktioner har teenagemoderen valgt at borddonere gavekortet til Fætter BR til en enlig mor med en lille dreng. Og så har hun byttet gavekortet til Sportsmaster til endnu et fra Rema 1000, så familien kan købe mad i stedet for sportssko.

»Det har jeg så gjort, og nu er vi allesammen glade.«

Hun foreslår at man fra Dansk Folkehjælp i højere grad går ind og vurderer, hvad behovet er. Ikke på individuelt niveau, men at man måske havde tre forskellige slags pakker til familier med børn i forskellige aldre, for hun kan godt forstå, at man kan frygte, at nogle forældre vil bruge pengene på andre ting, end det tilsigtede.

»Det er fair nok, man ikke må modtage kontanter for gavekortene, da nogen måske vælger at gå på værtshus, eller på anden vis vil forvalte pengene på en anden måde. Men at bytte indbyrdes og dermed sørge for, at alles behov dækkes bedst muligt, bør altså ikke være et problem.«