Når en lille ny kommer til verden, er det traditionelt set moderen, der tager barselsorlov. Det bliver dog mere og mere udbredt, at faderen også tager del i orloven, og faktisk har mænd og kvinder de helt samme rettigheder på området.

Men det var firmaet HCS Transport og Spedition A/S tilsyneladende bare ikke helt med på, da de tilbage i 2013 fyrede Anders Østergaard Pedersen, kort før han gik på barsel. Og nu - lidt mere end tre år senere - er det ved Østre Landsret blevet afgjort, at firmaet skal betale 345.000 kroner i godtgørelse for brud på ligebehandlingsloven.

Da Anders Østergaard Pedersen fik sit første barn, Liva, tog han syv ugers orlov. Og da han så meddelte til sin arbejdsplads, at han ønskede at tage orlov med sit barn nummer to, Mads, blev han kort efter fyret. Det fortæller han til fagforeningen HK.

»Jeg tog 7 ugers orlov med Liva, da hun var lille, og da min kone ventede vores næste barn, lå det ligesom i kortene, at jeg ville tage orlov igen. Der var gang i forskellige omstruktureringer på mit arbejde, og jeg havde også søgt et par interne stillinger med udviklingsmuligheder. Men i stedet for at blive forfremmet blev jeg opsagt,« fortæller Anders Pedersen.

Anders Østergaard Pedersen blev i 2013 fyret fra sin arbejdsplads, fordi han ville tage barselsorlov.
Anders Østergaard Pedersen blev i 2013 fyret fra sin arbejdsplads, fordi han ville tage barselsorlov. Foto: Privat
Vis mere

I stedet for en forfremmelse fik Anders Østergaard Pedersen altså en fyreseddel. Og da hans tidligere arbejdsplads, HCS A/S, ikke kunne løfte bevisbyrden for, at fædreorloven ikke havde spillet nogen rolle i forbindelse med opsigelsen, endte firmaet altså i december 2016 med at tabe sagen.

Det forklarer Klara Hoffritz, der er advokat i HK/Privat.

»Det er arbejdsgiveren, som skal løfte bevisbyrden for, at de ikke helt eller delvist har lagt vægt på en forestående fædre- og barselsorlov i forbindelse med en afskedigelse. Men de har her ikke kunnet komme med en fornuftig forklaring, der kunne udelukke, at den forestående barsel ikke i et eller andet omfang har haft en betydning for udvælgelsen af netop ham,« siger hun ifølge HK.

Anders Østergaard Pedersen har nu modtaget 345.000 kroner, efter at HK har vundet sagen for ham. Efter den lange og hårde kamp er han mere end tilfreds med udfaldet.

»Jeg er super tilfreds med dommen. Det var helt klart værd at vente på, selvom jeg var klar til at indgå forlig på et mindre beløb tidligere i processen, men HCS afviste forliget, og nu har de måttet betale. HCS er et firma, som synes, at tingene skal køre på deres måde, men jeg kan godt lide at køre efter reglerne,« lyder det fra Anders Østergaard Pedersen, der kort efter sin opsigelsen fik nyt job.

»Jeg fik heldigvis meget hurtigt et andet job, og min nye arbejdsgiver Wallenborn har været med ombord fra 'day one'. De har bakket mig op i sagen, og her kører det meget mere menneskeligt,« siger han.

Over for Avisen.dk har HCS Transport og Spedition ikke ønsket at kommentere sagen.