Da Anders Kjørup valgte at droppe et velbetalt job i toppen af fødekæden hos telegiganten TDC, havde han ikke noget andet på hånden. Han vidste ikke, hvad han ville. Han vidste bare, at han ikke længere ville være en del af en supertanker med 15.000 ansatte.

”Folks reaktioner delte sig i to. Der var dem, der var positive og bakkede op. Og så var der en anden gruppe, der kom hen til mig med angsten lysende ud af øjnene og sagde: ’Sig, du har et andet job på hånden’. ’Sig, du ved, hvad du skal’. Men det vidste jeg ikke, og det kom virkelig bag på mig, at folk var så bange på mine vegne.”

Sammen med kæresten købte han et faldefærdigt sommerhus, som han gik i gang med at sætte i stand. Fra bunden af. Han droppede alle ambitioner og nervøse tanker om fremtiden og lod sig dykke ned i arbejdet for at finde ud, hvilken vej han skulle gå.
Det seneste halve år havde han været med til at lave en større omrokering i TDC, og allerede efter første møde vidste han, at han ville væk.

LÆS OGSÅ: Se Nikolaj Lie Kaas' private fotoalbum: 10 nøglescener fra Kaas' liv

”Det sidste halve år i TDC mødte jeg hver dag fuld af energi, og når jeg tog hjem, var jeg helt drænet. Og sådan skal det ikke være. Man skal få energi af sit arbejde. Hvis der ikke er noget, der rykker sig for dig, er du selv nødt til at rykke,” fortæller han en formiddag på sin nye arbejdsplads Gorms Pizza.

.

Foto: Andreas Houmann
Vis mere

I dag er han direktør for gourmet-pizzakæden Gorms Pizza, der har seks restauranter og takeaway-steder i København, to franchise-restauranter i japanske Nagasaki og Fukuoka og en restaurant på vej i Aarhus. Et helt anderledes job i en helt anden branche.

Et job han ikke havde været åben for, hvis ikke han havde trukket stikket. Hverdagen er her langt mere uforudsigelig. I TDC kendte han sin dag ud og ind, for den var pakket med møder fra 8.30 til 17, og langt hovedparten af dem handlede om noget internt.

Selv om han var salgsdirektør, mødte han sjældent kunderne. I Gorms måtte han for nylig aflyse et møde for at køre ind til Torvehallerne med bonruller, da de var løbet tør, og en dag hans restaurantchef var syg, måtte han ud i restauranten og hjælpe med et defekt køleskab.

LÆS OGSÅ: 28-årige Malte køber tøj for 500 millioner kroner om året

”Jeg kunne ned til minuttet fortælle dig min hverdag i TDC, og det er okay for nogle, men jeg var kommet til et sted, hvor jeg ville have mere variation i min hverdag. Jeg får ikke nær det i løn, som jeg fik før. Det er okay. Det er ikke det, der motiverer mig. Jeg tror, rigtig mange nøjes med noget halvkvalt. Tag dog en chance. Det kan være overskriften på din artikel: ’Gå ud og sig dit job op’,” siger Anders Kjørup og griner.

Tiden i TDC havde dog også været spændende og lærerig og og givet ham en god uddannelse i ledelse. Og præsterer man godt i en stor virksomhed, bliver man holdt på en shortlist, så når der opstår nye muligheder, kan man avancere. Derfor handlede hans skifte heller ikke om utilfredshed, men snarere et ønske om ny inspiration og motivation.

Undervejs havde han dog aftener, hvor han lagde hovedet på puden og spekulerede på, om det rigtige job nogensinde ville komme. Men var det rigtige ikke kommet, ville han ikke have været for stolt til at tage noget andet, som han siger.

”I forretningsverden arbejder man meget med begrebet ’brændende platform’. Det er der, hvor man lærer, at man ikke kan blive stående på ét sted, men er tvunget til at tage et spring. Men jeg synes, det er et alt for negativt begreb. I stedet skal man arbejde med ’brændende lidenskab’. Man skal ikke fortælle folk, hvorfor de ikke skal være her. Man skal fortælle, hvor man skal hen. Det er godt lederskab.”

LÆS OGSÅ: 10 råd: Sådan bliver du mere effektiv på jobbet

Kontakten til Gorms Pizza kom, da Anders Kjørup sad i bestyrelsen i fiskeforretningskæden ’Hav’ med Kim Keller, der var daværende direktør i Gorms. Kim var en del af den seks mand store gruppe, der startede de første restauranter for at udbrede medstifter Gorm Wiswehs gourmet-pizzaer, som han havde udviklet fra bunden i sin mors café på Bornholm.

Foto: Andreas Houmann
Vis mere

De første restauranter blev omgående store succeser, og der kom siden flere knobskydninger på. I dag dækker Gorms Pizza over flere forskellige områder fra de små hyggelige restauranter, over de hurtige take-away-steder til catering og import af fødevarer. Alt sammen smager lidt af det samme område, men alligevel var det hele ved at vokse op over ørerne på ejerne i administration. Alle seks var stærke iværksættertyper, der elskede at starte ting op, men som tændte mindre på den daglige drift.

Derfor spurgte Kim, om Anders ikke kunne gå ind og strømline virksomheden og løfte byrden fra ham.

”Det kan være tricky og gå ind i en ejerstyret virksomhed, for de kan have nogle meget klare meninger om, hvordan det skal gøres. Det betød også, at der var nogle beslutninger, der ikke blev taget, fordi de alle havde samme mandat. Og det er helt naturligt, at man ikke kan blive enige om mange ting.”

Da Anders havde været direktør i Gorm’s i 3-4 måneder, inviterede han gruppen op i sit nyrenoverede sommerhus til en lang strategi-dag om, hvilken retning Gorms Pizza skulle bevæge sig i? Her blev de alle enige om at satse endnu mere på de hurtige steder som i Torvehallerne og Fields. Hvis det skulle lykkes at bringe den gode pizza ud til endnu flere mennesker, handler det om at ligge steder, hvor der kommer mange mennesker.

Og nu vil ønsker kæden at vokse. Planerne er, at de i år åbner i Aarhus, og de kigger også på muligheder i Stockholm, Oslo og måske London. Allerede nu er det sikkert, at der kommer en Gorm’s Pizza i Tivolis Food Court i 2017. Samtidigt er der planer om at afsøge markedet for flere franchise-restauranter i storbyer som Hong Kong og Dubai.

Anders leder virksomheden efter nogle enkle principper, som han bruger dagligt. Noget af det første, han gjorde, da han kom til, var fx at uddelegere ansvaret. De enkelte restaurantchefer skulle selv tage beslutninger og have ansvaret for deres sted.

LÆS OGSÅ: "Min kone tør ikke sige, hvad jeg laver, når vi er til middagsselskaber”

”Det er dem, der ude i driften, der ved bedst. Det er ikke mig på et kontor, der skal bestemme det hele. Jeg stoler på, at folk kan løfte opgaven. Det er ikke for at slippe kontrollen, men du giver ansvaret til dem, der ved det bedre end dig selv. Hvis jeg var god til det hele, så skulle jeg lave det hele selv. Du skal ikke ansætte nogle, der kan mindre end dig selv, så du selv skal styre det. Så er det spild af penge,” forklarer han.

Et andet vigtigt princip for ham er altid at vælge at se et problem fra den positive side. For et problem kan næsten altid ses fra en positiv vinkel, og så går Anders med den.

”Det er for nemt bare at brokke sig. Når folk kommer til mig, skal de gerne gøre det konstruktivt, ellers ender vi alle sure. Og det er ikke frugtbart.”

Derudover fastholder han også, at det bedste argument altid vinder. Lige meget om det kommer fra en marketingchef eller en pizzabager, eller om du er ny eller gammel i gårde. På den måde sikrer han frisk input, og at tingene ikke ender i en flaskehals, hvor alle blot venter på at høre fra topchefen.

Det næste store projekt bliver for ham at sikre, at brandet Gorms Pizza forbliver det samme, når der kommer flere steder over hele verden. Hver dag nyder han at arbejde sammen med andre mennesker, der er helt igennem passionerede omkring det, de laver. Præcis det han søgte, dengang han ikke rigtig vidste, hvad det var, han ledte efter.

”Vi ved præcis, hvad den bonde, som laver vores parmaskinke, hedder, og hvordan han behandler dyrene, for vi har selv været nede og se det. Og vores mozzarella-ost er saftigere end andres. Sådan skal det blive ved med at være, og det skal jeg gøre alt for at sikre. Den gode pizza er fremtiden.”

LÆS OGSÅ: Livgardens nye chef: "Det er med ledelse som med armstrækninger. Du skal træne for at blive god"

LÆS OGSÅ: Rekrutterings-direktør: "Dem, der knokler, er dem, der bliver forfremmet

LÆS OGSÅ: "Jeg har tabt knap 10 mio kr. på ganske få sekunder. Det er hele min livs-opsparing"

Artiklen er oprindelig publiceret på Euroman.dk