En amerikansk mor fik sig lidt af et kulturchok, da hun på egen krop prøvede at opdrage sine børn som en dansker. I en artikel i det ansete magasin Time deler hun sine overvejende positive oplevelser af dansk børneopdragelse.

Danske forældre er afslappede og frygtløse mennesker, der prioriterer tid til både sig selv og deres børn. De sætter med god samvittighed deres børn i vuggestue og børnehave og lader ungerne lave farlige ting. Og så hygger de!

Det var groft sagt det indtryk, den amerikanske journalist Kristen Podulka fik af danske forældre i de to år, hun boede i Aarhus sammen med sin familie. Hun var både imponeret, overrasket og chokeret over den måde, vi skandinaver opdrager vores børn.

I en artikel hos Time opregner hun listen over ting, som undrede og overraskede hende over danskernes måde at opdrage børn på.

1. Danskerne sætter deres børn i institution som den naturligste ting i verden og med god samvittighed

Kristen Podulka arbejdede ikke uden for hjemmet, mens hun var i Danmark, og derfor kom det bag på hende, at hun blev opfordret til at sætte sine børn i institution. En anden kvinde (dansker) sammenlignede hendes situation med situationen på et nødstedt fly: Du skal selv tage iltmasken på først for at kunne hjælpe dit barn.

»Det var den sværeste lektie, jeg lærte i Skandinavien: Jeg må trække vejret, så mit barn også kan trække vejret,« skriver hun.

2. Danskerne opmuntrer deres børn til at være eventyrlystne og selvstændige

Den amerikanske mor undrer sig over, at danske forældre lader deres børn tænde bål og have stearinlys. I USA er der en hel industri bygget op om frygten for, at der skal ske børnene noget, men i Danmark oplevede Kristen Podulka, at børn legede lige op og ned af Sankt Hans-bålet og grillede pølser over ild i børnehaven. Og det endda uden, at der var en brandbil i nærheden. Just in case.

»Danskerne er frygtløse. Og stolte af det. De udsætter dagligt deres børn for fare.«

3. Alle har det samme i madpakken

Rugbrød og leverpostej, gulerødder og æbler. Det er ifølge Kristen Podulka det, alle danske børn spiser til frokost. Men til hendes rædsel blev grøntsagerne ikke skåret pænt ud eller blev serveret som baby-gulerødder. Børnene fik ofte mere eller mindre uskrællede gulerødder med i madpakken, som stadig havde top, og æblerne var stødte, brune, uskrællede og hele.

»Der var ingen, der bekymrede sig om, at maden skulle være 'børne-venlig.' Børnene fortærrede dem.«

4. Lær at hygge

Den amerikanske mor hæfter sig også ved, at de fleste danskere med god samvittighed kan stemple ud fra jobbet ved 4-tiden og tage hjem og hente børn. Så tager alle hjem og laver aftensmad med familien. Det bringer hende til fænomenet 'hygge', som hun forklarer med noget med at sidde rundt om bordet med sin familie og spise aftensmad.

»De danske familier skaber denne hygge ved måltiderne næsten hver aften. Men det er ikke bare noget, der bare sker af sig selv. De prioriterer det. I USA kan det der med bare at være sammen føles som spild af tid. I Danmark var det det bedste tidspunkt på dagen.