Nyhavn, Noma, nostalgisk arkitektur og den smukke natur har i mange år været med til at trække hele verdens opmærksomhed om Danmark til København. Men nu har byen fået en konkurrent i egne rækker. Hvis man skal tro New York Times' rejsemagasin, så er Aarhus nemlig Europas næste hotte undergrundsdestination.

»Flyt dig, København: I Danmark handler det hele om Aarhus.«

Sådan starter artiklen, der er skrevet af journalisten Nathan Heller fra New York Times' rejsemagasin Travel + Leisure, et magasin, der årligt bliver læst af 4,8 millioner mennesker. Den amerikanske journalist kalder Aarhus for ’et sted med ungdommelig boheme og sentimental tilknytning til en svunden livsstil’.

Takket være byens kunstnere, iværksættere og ikke mindst innovative restauranter anbefaler han verdens turister at besøge Danmarks næststørste by, som han kalder en juvel, der er sikker, kreativ, god til at tale engelsk og stadig ukendt for mange, så man slipper for turist-horderne.

»Hvis hovedstaden er hjertet af dansk kultur, er Aarhus – ungdommelig, rastløs – dens snurrende sind,« skriver han blandt andet.

Uden jakkesæt og Glamour

Draget af en ’mærkelig magi’ har Nathan Heller bevæget sig rundt i byens forskellige dele. Han har blandt andet besøgt Latinerkvarteret, Aarhus Universitet, Moesgaard Museun, Godsbanen, Aros og det han kalder nogle af Skandinaviens bedste restauranter.

»Dette er ikke en by i jakkesæt og glamour, men med kreative tænkere, excentrikere og rejsende, der er vendt hjem. Hvis én enkelt idé forener befolkningen, er det en tro på, at der er mulighed for at skabe, hvad der endnu ikke eksisterer,« skriver han i artiklen.

Panoramaudsigten over Aarhus fra Olafur Eliassons regnbue på toppen af kunstmuseet Aros.
Panoramaudsigten over Aarhus fra Olafur Eliassons regnbue på toppen af kunstmuseet Aros. Foto: Torben Christensen
Vis mere

I Aarhus, som ifølge journalisten udtales ’Oh-hoos’, har han forsøgt at danne sig et billede af kulturen ved at tale med blandt andre kunstneren Hans Krull, der også ejer cafén Under Masken, Hummel-ejeren Christian Stadil, arkitekten Mikkel Frost og gourmet-kokkene Thorsten Shmidt og Wassim Hallal.

»Du skal tage til Aarhus, hvis du har set hovedstæderne i Europa og stadig håber på, at der vil dukke en by op, du aldrig har hørt om. Som en uventet soulmate, der slår benene væk under dig,« skriver han.

Nordisk charme

Journalisten er meget betaget af Aarhus’ madscene. Siden Michelin-guiden besøgte Aarhus første gang i 2015, har den også fået øjnene op for byen, der har høstet flere stjerner og anbefalinger.

Rejsemagasinets journalist spiste blandt andet på Skovmøllen nær Moesgaard Museum og på Castenskiold, der ligger ved åen, der løber tværs gennem byens kerne. Og et par af Michelin-stjerne-restauranterne Frederikshøj og Gastromé.

Den Gamle By.
Den Gamle By.
Vis mere

’Skandinaviens fantastiske, ukendt by’ med en ’nordisk charme’ får hermed de varmeste anbefalinger fra Nathan Heller.

Avisen New York Times har tidligere på året bemærket Aarhus, her placerede de byen på en 13. plads på listen med 52 steder, du skal besøge i 2016.

Det internationale modemagasin Vogue har også fremhævet den jyske by, ligesom The Guardian tidligere på måneden beskrev Aarhus som ’en nordlig stjerne’, der ligefrem vil gøre dig til et bedre menneske.

Også den store britiske avis Daily Mail har bragt flere rosende artikler om byen og Spaniens største avis, El Pais, har også været på banen.