Den danske velfærd har fundet vej til forsiden af The New York Times. Amerikanerne er målløse over, at man i Danmark rent faktisk kan leve af at arbejde på en fastfoodrestaurant.

- Her sælger de pomfritter for en løn, man kan leve af.

Den danske velfærd har tirsdag fundet vej til forsiden af The New York Times og skabt stor debat på mediets netavis, hvor artiklen om, hvordan det lader sig gøre at leve en tilværelse med lejlighed, fritidsaktiviteter og opsparing på et lavindkomstjob, har afstedkommet flere end 1.000 kommentarer.

- Hampus Elofsson har netop afsluttet sin arbejdsuge på 40 timer på Burger King og er nu på vej i biografen og senere ud at drikke nogle øl med en gruppe venner. Han har betalt sin husleje og alle sine regninger og endda også sparet lidt op, og han har stadig råd til at gå ud om aftenen. Det er fordi, han tjener det, der svarer til 20 dollar i timen (cirka 115 kroner, red.), hvilket er grundlønnen for alle fastfoodmedarbejdere i Danmark og to og en halv gange mere, end hvad fastfoodmedarbejdere i USA tjener, skriver The New York Times.

- Vi kan se fra Danmark, at det rent faktisk er muligt at drive en rentabel fastfoodforretning og samtidig betale sine medarbejdere den slags lønninger, siger John Schmitt, som er økonom ved den liberale tænketank Center for Economic Policy Research i delstaten Washington, til avisen.

Men at sammenligne danske og amerikanske forretningsmetoder og arbejdsvilkår er som at sammenligne »æbler og biler«, understreger Steve Caldeira, der er formand for organisationen International Franchise Association, der repræsenterer flere amerikanske fastfoodvirksomheder.

Han peger blandt andet på Danmarks høje leveomkostninger og skatter og vores sociale sikkerhedsnet, herunder vores sundhedssystem - og at arbejdsgiverforeninger og fagforeninger samarbejder.

- Danmark er et lille land, hvor fagforeninger dominerer. Og det afspejler sig i beskæftigelsessystemet, siger han.

Artiklen om de danske fastfoodlønninger har affødt flere end 1.000 kommentarer på mindre end 24 timer på nytimes.com, hvor amerikanere såvel som andre nationaliteter heftigt debatterer, hvorvidt minimumslønnen for amerikanske fastfoodmedarbejdere skal sættes op til 15 dollar i timen svarende til cirka 85 kroner - en debat, der har stået på i flere år, og som har medført store protester og strejker over hele USA. I dag tjener nogle fastfoodmedarbejdere så lidt som 7,25 dollar i timen, altså omkring 42 kroner.

- Den amerikanske drøm findes ikke i Amerika. Du er nødt til at rejse til Danmark for at opnå den, skriver John Figliozzi fra delstaten New York i kommentarfeltet.

Se også listen: Her er de 'hemmelige' burgere McDonalds og Burger King IKKE reklamerer med: