Det kan få store konsekvenser for allergikere, at de må vente i månedsvis på at blive udredt for deres pollenallergi, lyder det fra Astma-Allergi Danmark, som kalder det »en katastrofe«.

Når personer må gå i månedsvis med snotnæse og kløe i øjnene, uden at kunne få at vide, hvad de fejler, kan det have alvorlige konsekvenser.

Derfor er det rigtig skidt, at kun tre af landets 20 sygehuse ifølge DR Nyheder overholder politikernes ventetidsgaranti på fire uger for at blive udredt for allergi. Sådan lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

»Jeg synes simpelthen, det er en katastrofe. Det er en basisbehandling i vores sundhedsvæsen, der fuldstændig har svigtet og er røget af sporet,« siger vicedirektør Anne Holm Hansen.

»Det her handler ikke om ny dyr medicin, det handler faktisk om at få at vide, hvad man fejler, så man kan sætte en behandling i gang. Både voksne og børn bliver ikke behandlet, som de skal, fordi de ikke kan få at vide, hvad de fejler,« understreger hun.

Allergier er sjældent livstruende, men det kan blive alvorligt, hvis man ikke får behandling.

»Hvis vi kommer derhen, hvor folk ikke kan komme i behandling for deres overfølsomhedssygdom, fordi de ikke er udredt, så får vi nogle svære konsekvenser. En sygdom bliver jo værre, hvis den ikke bliver behandlet,« forklarer Anne Holm Hansen.

Allergi kan gå ud over både arbejds- og privatliv, og studier viser, at det generelt tærer på livskvaliteten at gå i uvished, uddyber hun.

På over halvdelen af landets sygehuse må man vente i mere end ti uger på en diagnose, og helt i bund ligger Aalborg Universitetshospital med en ventetid på 52 uger, skriver DR Nyheder.

Det skyldes ikke dovne læger, at loven ikke overholdes, vurderer vicedirektøren i Allergiforeningen, men et presset sundhedsvæsen.

»Når man laver en lov, skal man jo også hjælpe den med at blive gennemført. Så kan man jo ikke bare sige, at nu skal der være en garanti, og så ikke gøre mere. Den her lov skal overholdes, men den skal også have ressourcer til realistisk at kunne blive overholdt,« siger Anne Holm Hansen.

Allergiområdet bliver generelt nedprioriteret, mener hun og henviser blandt andet til, at allergi i 2004 blev nedlagt som speciale for læger, uden at der kom et ordentligt alternativ.

Politikerne snakker gerne om ventetider, men snak er ikke længere nok, fastslår vicedirektøren:

»Man skal simpelthen også til at gøre noget. Nu er snakken slut, synes vi. Der må handling til, så man kan få udredt sin allergi og komme i gang med en behandling, så man kan passe sit liv,« siger Anne Holm Hansen.