Et konserveringsmiddel, der findes i alt fra vådservietter til maling og shampoo, får et stigende antal danskere til at døjes med kløende udslæt.

En sand allergi-epidemi har ramt Danmark. Sådan lyder det fra Videncenter for Allergi, som opfordrer forbrugerne til at tage sig i agt. Det skriver Metroxpress.

Allergien er udløst af stoffet Methylisothiazolinone (MI), som er et konserveringsmiddel, der findes i alt fra vådservietter til maling og shampoo.

»Der er et akut problem. Antallet af allergikere stiger så hastigt, at vi ikke har set noget lignende før. Vi kan se, at det samme sker i hele Europa lige nu,« siger Jeanne Duus Johansen, centerleder hos Videncenter for Allergi, Hud-og Allergiafdelingen, Gentofte Hospital, til Metroxpress.

Centerets netværk af hudlæger screener årligt 6.000 patienter med allergi. Mens antallet af MI-allergikere sidste år udgjorde 4,5 procent, er antallet i 2015 indtil videre steget til seks procent. Hun anslår, at det betyder 1.000 nye syge på landsplan om året.

Både Forbrugerrådet og Miljøstyrelsen vil have et totalforbud, hvilket dog først skal vedtages i EU, som er ved at undersøge MI-stoffet nærmere.

»Vi er bekymrede på forbrugernes vegne og synes, reglerne skal strammes gevaldigt op,« siger Christel Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, til Metroxpress.

Ifølge Klaus Ejner Andersen, professor ved Allergicentret på Odense Universitetshospital, kan MI-allergi være en hård omgang, der forfølger folk resten af livet:

»Det er en eksem, der giver stort rødt kløende udslæt. Det er ofte i ansigtet og på hænderne,« siger han og forklarer, hvordan det ofte er svært at undgå stoffet.

»Problemet er, at det også findes i industriprodukter som for eksempel maling. Så bare man går ind i et nymalet rum, kan man risikere at få en allergisk reaktion,« siger Klaus Ejner Andersen til Metroxpress.

Direktør i brancheforeningen SPT, Hanna Løyche, som tæller producenter og leverandører af blandt andet kosmetiske produkter og plejemidler, siger, at ikke er nogen grund til at trække alle de produkter, der indeholder MI, tilbage, før EU har undersøgt stoffet til bunds – heller ikke selv om antallet af allergikere stiger voldsomt.

»Vi har tilbage i december 2013 anbefalet vores medlemmer at udfase brugen af MI i cremer, der bliver på huden. Vi afventer, at uafhængige eksperter i EU vurderer, om MI er sikkert at anvende i for eksempel shampoo,« siger hun til Metroxpress.

BNB