»Nej, nej, nej. Bliver jeg overhovedet student til sommer?« var de første tanker, der gik gennem 18-årige Albert Skyt Wilsons hoved, da han mødte op til eksamen i skriftlig dansk på Rødovre Gymnasium tirsdag morgen.

Klokken 08:55 tændte Albert sin computer, inden han skulle i gang med eksamen i dansk på STX. Men her valgte computeren pludselig af sig selv at installere Microsofts nyeste styresystem, Windows 10. Derfor måtte Albert vente i halvanden time, før han igen havde kontrol over sin computer.

Der er nemlig ikke noget at gøre, når først installationen er i gang. Selv hvis man i desperation over den pludselig og uventede opgradering forsøger at klikke på X'et i toppen af opgraderingsvinduet, stopper det ikke Microsoft i at installere Windows 10, der – som det står på skærmen – er »en anbefalet opdatering af denne PC.«

»Jeg måtte så væbne mig med tålmodighed og håb, fordi jeg anede ikke, hvor lang tid det ville tage. Jeg fik mange medlidenhedsblikke, men der var intet at gøre. Omkring 10:30 var den så færdig med at opdatere, og jeg kunne påbegynde min eksamen – men nu kun med tre og en halv time fremfor fem timer til skrivningen,« fortæller Albert Skyt Wilson.

Albert sad paf tilbage på sin stol. Og selv skolens it-ekspert kiggede ifølge Albert blot på hans computer og sagde, »det var sgu ærgeligt.«

»Heldigvis var det eksamen i dansk, hvor man får udleveret teksterne kl. 09:00. Så jeg brugte halvanden time på at analysere teksten, hvor jeg normalt ville bruge en halv time. Derfor var mit forberedelsesarbejde ekstra godt. Og jeg arbejder godt under pres, så jeg følte mig godt klædt på til at skrive stilen,« siger Albert til BT.

Hele miseren bunder i Microsofts kontroversielle beslutning om, at det ikke længere er valgfrit at opgradere til Windows 10 fra computere, der indtil nu har kørt Windows 7 eller Windows 8. Alle disse har siden juli 2015, da Windows 10 blev lanceret, haft et særligt Windows-ikon i bunden af skærmen, som gav dem mulighed for selv at vælge at være med.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Privat/Facebook
Vis mere

Heldigvis er Albert Skyt Wilson ikke sådan at stresse, og han nåede at blive færdig med eksamen. Men han mener dog, at det er et godt argument, der taler imod dem, som siger, at man blot bør være taknemmelige for opdateringen.

»På mirakuløs vis så nåede jeg det til tiden. Jeg var den absolut eneste, som det skete for i et lokale med 50-60 mennesker. Jeg overvejede at slukke computeren, men så ville jeg sikkert ikke få den tændt igen.«

Ifølge Albert havde han med med vilje tændt og slukket sin computer et par gange mandag aften for at sikre, at det ikke var teknologien, der skulle overraske ham til eksamen. Men det gik alligevel galt.

»Der var ikke nogen, som havde forudset, at det lige var den dag, computeren skulle gennemtvinge en opdatering. Jeg føler dog ikke, at det bliver et problem i forhold til min studentereksamen. Men hvis det var sket til eksempelvis samfundsfags-eksamen, så havde jeg været i en helt anden situation«, siger Albert Sky Wilson.

Windows 10 er en 'anbefalet opdatering'

Hos Microsoft mener de ikke, at det nye Windows 10 bliver presset ned over hovedet på danske computer-brugere, da det blot er en ’anbefalet opdatering’ fra den amerikanske it-gigants side. Det oplyser divisionschef hos Microsoft Danmark Martin Thorning i et skriftligt svar til BT.

»Vi har på nuværende tidspunkt ændret Windows 10 til en anbefalet opdatering, som bliver rullet ud gennem Windows Update. Windows 10 er det mest sikre operativsystem, og der er i Danmark flere, der bruger Windows 10 i dag, end noget andet operativsystem,« skriver Martin Thorning.

Divisionschefen understreger samtidig, at det nye styresystem godt kan vælges fra.

»Man modtager påmindelser og kan til enhver tid proaktivt slå anbefalet opdatering fra, eller fortryde og gå tilbage inden for 30 dage, hvis man ikke får en god oplevelse med Windows 10. Man kan også ringe til vores support, hvis man har behov for hjælp,« oplyser divisionschefen til BT.