17,8 mio. kr. bliver den afgående DLH-chef Kent Arentoft betalt for at være med til at lukke trækoncernen DLH ned. »Sådan er kontrakten,« siger formanden, mens aktionærerne er målløse.

En opsigtsvækkende stor løn til DLHs afgående topchef Kent Arentoft møder hård kritik fra trækoncernens aktionærer. Arentoft – der i sin direktørperiode i DLH har skuffet aktiemarkedet fælt – står til at modtage 17,8 mio. kr. som den sidste årsløn, inden han stopper i virksomheden i denne uge.

Den store løncheck, som svarer til næsten en fjerdedel af DLHs nuværende markedsværdi, overgår til sammenligning det, som succesrige direktører som Coloplasts Lars Rasmussen eller Danske Banks Thomas Borgen fik i årsløn i 2014.

»Det er uforståeligt, at en katastrofe, som 2014 har været, kan udløse en bonus til direktionen af den størrelsesorden,« siger direktør Christian Reinholdt fra fondsmæglerselskabet Smallcap Danmark, som har ti pct. af aktierne.

Arentoft, der sidder som ene mand i DLHs direktion, får pengene for at lukke det meste af den mere end 100 år gamle danske trækoncern DLH ned – en proces, som blev vedtaget i begyndelsen af 2014. Men det har vist sig at være en dyr beslutning for aktionærerne. Der har vist sig slet ikke at være de værdier i selskabet, som aktionærerne håbede på.

»Vi må konstatere, at eksekveringen af den her frasalgsstrategi har destrueret værdier for aktionærerne i et tempo, som vi overhovedet ikke havde forestillet os,« siger Reinholdt.

»Kæden er hoppet af«

Den store investering i DLH har været hård for Smallcap Danmark, som kom ud af 2014 med en negativ forretning af egenkapitalen.

»Det her er den værste investering, som Smallcap Danmark nogensinde har foretaget, og smerten ser ikke til at stoppe lige med det samme. Men nu er værdien så lav, at et yderligere fald trods alt ikke helt har samme effekt, som den har haft,« siger Reinholdt. Også Michael Voss, direktør i fondsmæglerselskabet Fundamental, er forarget over den høje udbetaling til Arentoft.

»Kæden er hoppet af, når ledelsen får så stor en bonus for at afvikle alle de nødlidende divisioner, man har kastet sig ud i. Det er helt sort og for mange penge i forhold til, hvad der er tilbage af egenkapital,« siger Michael Voss, der tidligere var aktionær i DLH.

DLH var engang en central dansk virksomhed med store aktiviteter flere steder på kloden.

I 2007 nåede omsætningen 5,7 mia. kroner, men en forkert strategi med opkøb af blandt andet skovdrift i bl.a. USA, Brasilien, Afrika og Malaysia tvang selskabet ud i en omfattende gennemgang af strategien.

Kent Arentoft blev i 2009 hentet ind som direktør, der blev skudt ny kapital ind i selskabet, og en stor oprydning blev sat i gang. Flere dele blev solgt fra, og i januar 2014 valgte ledelsen at afvikle selskabet helt. Den nordiske og franske forretning er tilbage, men de områder har vist sig være svære at sælge. I dag står aktionærerne med et selskab, hvor aktiekursen kun er en brøkdel af tidligere værdier, og DLH er i dag blot 80 mio. kroner værd.

Kent Arentoft er dog ikke blandt de aktionærer, som har tabt penge på de senere års store kursfald.

Han har nemlig ikke valgt at investere i selskabet, hvilket langt de fleste danske direktører ellers almindeligvis gør.

»Det er tankevækkende, at den adm. direktør ikke på noget tidspunkt har haft penge op af lommerne og selv investeret i selskabet. Han har været klogere end os andre. Til gengæld har han modtaget en bonus for 2014,« siger Christian Reinholdt.

Arentoft stopper efter planen med udgangen af april. Med sig tager han – ifølge DLHs årsregnskab – en grundløn på 7,6 mio. kr., en bonus på 2,6 mio. kr. og en særlig aftrædelsesbetaling på 7,6 mio. kr. Samlet set får det såkaldte Executive Board – hvor Arentoft er eneste medlem – 17,8 mio. kr. Det er et stort beløb, siger bestyrelsesformand Kurt Anker Nielsen.

»Jeg kan godt forstå, at man kigger på bonussen og undrer sig. Men nu er det sådan, at kontrakten er indgået dengang, direktøren blev indsat, og den har vi ikke ændret,« siger Kurt Anker Nielsen.

Han siger, at Arentoft har opnået nogle af de mål, som blev sat for 2014, og derfor bliver beløbet så stort.

»Der er for det første en fastholdelsesbonus for at være sikker på, at vi havde ekspertisen til at køre det her igennem. For det andet er der en bonus for salg af visse aktiver, hvis de blev realiseret til over bogført værdi. Det gjorde nogle af de enkelte aktiver,« siger Kurt Anker Nielsen.

På selskabets generalforsamling, som fandt sted mandag, udtrykte flere aktionærer utilfredshed med forløbet. En ville have Kent Arentoft på talerstolen for at give en undskyldning. Arentoft nøjes med at give en forklaring på situationen, men gav ingen undskyldning. Han ønsker ikke at udtale sig til Berlingske om aflønningen.

Under arbejdet med at frasælge dele fra DLH har Arentoft også fundet tid til at arbejde for den danske kapitalfond Solix. I begyndelsen af året købte han personligt det danske miljøselskab DSVM sammen med den tidligere EQT-partner Peter Korsholm.

Udover topchefen har en række andre ledende medarbejdere samlet fået 25 mio. kr. i løn og bonusser for 2014. Dermed har hele ledelsen fået, hvad der svarer til over halvdelen af den nuværende markedsandel udbetalt i 2014.