Danske top-islamister samarbejdede med terrororganisationer under Muhammedkrisen, afslører den tidligere imam Ahmed Akkari.

Ledende danske islamister samarbejdede aktivt med terrororganisationer under Muhammedkrisen. Det afslører den tidligere imam Ahmed Akkari i bogen »Min afsked med islamismen,« der er blevet til i samarbejde med BT-journalisten Martin Kjær Jensen og udkommer på tirsdag.

Akkari spillede selv en nøglerolle under krisen, der begyndte med Jyllands-Postens trykning af 12 satiretegninger af islams profet Muhammed i september 2005 og sluttede med drab og ambassadeafbrændinger godt fire måneder senere.

Han var fra første dag tilknyttet en gruppe af islamistiske foreninger, der krævede en undskyldning fra Jyllands-Posten, og i bogen fortæller han, hvordan han og tre andre medlemmer af samme gruppe opsøgte de militante bevægelser Hamas og Hizbollah og opfordrede dem til at hjælpe med at »lægge pres på Danmark«.

Begge disse organisationer optræder på vestlige terrorlister og er berygtede for deres brug af blandt andet selvmordsangreb mod civile mål. Og det var netop grunden til, at de blev kontaktet, fortæller Ahmed Akkari, der i dag har brudt med sine tidligere allierede og angrer sine handlinger.

»Vi mente, at Danmark og danskerne systematisk krænkede islam, og vi prøvede at bruge sagen om tegningerne til at presse os til indrømmelser og bedre arbejdsvilkår. Da ugerne gik, og det ikke virkede, besluttede vi os for at tage næste skridt,« siger Ahmed Akkari.

»Vi var fuldstændig opslugt af tanken om, at vi skulle knække Danmark. Derfor bad vi Hamas og Hizbollah om hjælp. De var jo kendt for at være effektive i situationer, hvor ord ikke slog til. Vi bad dem ikke specifikt om en voldelige aktion, men det lå i kortene, at det var en mulighed. Man går jo ikke til en militant organisation for at få et læserbrev,« fortsætter han.

Kontakten til de to terrorbevægelser blev ifølge den tidligere imam etableret under en rejse til Libanon i slutningen af december 2005. Ud over Ahmed Akkari selv deltog Islamisk Trossamfunds daværende talsmand Kasem Said Ahmad, formanden for moskeen på Ørbækvej i Odense, Mahmoud Mansour, og Aarhus-imamen Raed Hlayhel. I begge tilfælde blev de fire personer afhentet af bevæbnede mænd og kørt til hemmelige mødesteder, hvor de fremlagde deres sag for højtstående medlemmer af de to organisationer.

»Qassem (Hizbollahs næstkommanderende Naim Qassem, red) lyttede til vores sag og nikkede indforstået, når Raed fremførte vores pointer. Han forstod og delte vores syn på krænkelsen, som vi udlagde den. Den kunne ikke accepteres, og noget måtte gøres,« lyder det blandt andet i bogen.

Opholdet i Libanon var en af to såkaldte delegationsrejser, som kredsen af danske islamistiske foreninger foretog under Muhammedkrisen. Det er alment kendt, at deltagerne her besøgte religiøse og politiske allierede for at oppiske had mod Danmark og styrke krisen. Besøgene hos Hamas og Hizbollah har dog aldrig tidligere være omtalt, hvilket ifølge Ahmed Akkari skyldes, at de og meget andet var omgærdet af ekstremt hemmelighedskræmmeri.

»Vi vidste, at det ville være fuldstændig ødelæggende for vores sag, hvis det kom frem, at vi samarbejdede med de bevægelser. På overfladen var vi nødt til at lægge afstand til alt, der havde med vold at gøre. Derfor var der også kun få personer, der vidste besked om besøgene,« siger han.

I sin nye bog konkluderer Ahmed Akkari, at henvendelsen til de militante organisationer var stærkt medvirkende til, at Muhammedkrisen udviklede sig voldeligt få uger senere. Både Hizbollah og Hamas deltog således massivt i de optog, der blandt andet gik til angreb på danske ambassader.

Kasem Said Ahmad og Islamisk Trossamfund har ikke ønsket at kommentere oplysningerne i »Min afsked med islamismen«. Mahmoud Masour og Raed Hlayhel, der i dag er udrejst fra Danmark, har ikke besvaret henvendelser fra BT.