Hver gang, der bliver stukket en kanyle med HPV-vaccine i en pige eller ung kvinde, skæpper det i kassen hos Statens Serum Institut, SSI.

Siden HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009, har SSI haft indtægter for 642 millioner kroner fra vaccinen, oplyser instituttet til metroxpress.

SSI ønsker ikke at oplyse sine udgifter, så den samlede gevinst ved at sælge HPV-vaccinen er ukendt.

»Det er ikke muligt præcist at opgøre HPV-vaccinens andel af SSIs indtjening på at sælge og distribuere børnevacciner,« lyder forklaringen fra Ole Jensen fra direktionen.

Læs også: Mette fik HPV-vaccinen for seks år siden og kan stadig ikke leve et normalt liv: ’Jeg har virkelig fortrudt’

Men at indtjeningen er vigtig, fremgår dog af SSIs årsrapport for 2013, hvor der står, at »HPV-vaccinen var en af de væsentligste årsager til fremgangen« i indtægterne for vacciner dette år.

Ifølge Sine Jensen fra Forbrugerrådet Tænk er det problematisk, at SSI både skal være objektive som rådgiver af Sundhedsstyrelsen og samtidig har en økonomisk interesse i at få solgt så mange vacciner som muligt.

»SSI er en statslig institution med rigtig mange forskellige roller og interesser, og det skaber stor usikkerhed for forbrugerne, når der stilles spørgsmål ved habilitet på et område, der handler om liv og død,« siger hun til metroxpress.

Statens Serum Institut har som rådgiver for statens vaccinationsudvalg udført et større dansk-svensk studie, som konkluderer, at vaccinen er sikker. Men studiet kan slet ikke bruges til at frikende vaccinen, da det ikke har undersøgt for de alvorlige syndromer POTS og CRPS, har den svenske hovedforfatter på studiet, professor Lisen Arnheim-Dahlström, forklaret til metroxpress.

BNB