Den medarbejder, der sladrede om de kritisable forhold på døgninstitutionen Nexus, er nu blevet fyret efter pres fra Københavns Kommune.

Luften mellem Københavns Kommune og Nexus-medarbejderen Jan Rose har været iskold, efter han med skjult kamera dokumenterede til DR’s 21 Søndag, hvordan anbragte unge åbenlyst røg hash på den nordsjællandske døgninstitution Nexus, hvor Rose tidligere var ansat.

Nu har hans arbejdsgiver, den socialfaglige organisation Plan B, opsagt ham i kølvandet på DR-dokumentaren. Angiveligt efter pres fra Københavns Kommune, der står for 90 procent af omsætningen hos den private organisation, der arrangerer støttepædagoger for utilpassede unge.

- Det er dybt grotesk, at Københavns Kommune på den måde pålægger en privat virksomhed at dumpe mig. De har simpelthen fået armen vredet om og er blevet bedt om at afskedige mig. Københavns Kommune er Plan B’s største kunde, og de risikerede at miste penge fremover, hvis ikke de makkede ret. Det er rene mafia-metoder, siger Jan Rose.

Jan Rose var efter sin tre måneders prøveperiode netop blevet fastansat, da han 1. juli blev bedt om at underskrive sin opsigelse. I opsigelsen skriver lederen af Plan B, Søren Thide, at det er ’med stor beklagelse’, han må opsige Jan Rose. ’Det har skabt mistillid hos vores samarbejdspartnere i Københavns Kommune, hvilket har resulteret i en omfattende indgriben i min ledelsesret som arbejdsgiver’ fortsætter han. Over for BT medgiver Søren Thide, at han ærgrer sig over, at det kom så vidt.

’Hamrende ærgerligt

- Det er voldsomt ærgerligt. Men det nytter ikke noget, når vi har en samarbejdspartner, som ikke vil lade en af vores ansatte repræsentere dem. Når man driver forretning, så må man af og til trække en vare tilbage, hvis en kunde ikke er tilfreds. Jeg havde ikke andet valg end at opsige Jan, og det var Plan B’s bestyrelse enig i. Men det er selvfølgelig hamrende ærgerligt for Jan, siger Søren Thide.

- De skjulte optagelser, som Jan Rose optog fra oktober sidste år og flere måneder frem, endte 26. maj i DR’s 21 Søndag. Programmet skabte voldsom polemik, fordi det på den ene side dokumenterede, at unge slap af sted med hashrygning på en offentligt finansieret institution, og på den anden side fordi DR havde valgt at filme sårbare unge med skjult kamera. Optagelserne af de unge mennesker endte dog aldrig på skærmen, men blev i stedet forelagt politikere og eksperter, der skulle bedømme sagen. Men skaden var sket.

Københavns Kommune var rasende over DR’s arbejdsmetoder, og kommunens socialdirektør Anette Laigaard og pressechef Flemming Platz kæmpede indædt for at få standset programmet, inden det blev sendt.

Men luften mellem Københavns Kommune og Jan Rose blev allerede kold i januar. Der skrev Jan Rose en lang beretning om forholdene på Nexus, som han sendte ind via kommunens whistleblower-ordning. Måneden efter blev Rose fyret – pga. samarbejdsvanskeligheder, forklarede Nexus – pga. kritikken, mener Rose.

Undersøger sagen

Ikke desto mindre går kommunens uvildige institution Borgerrådgiveren, som whistleblower-ordningen hører under, nu ind og undersøger sagen.

- Vi har ikke oplevet, at det har negative konsekvenser for ansatte, der benytter whistleblower-ordningen. Det vil være en kæmpe ulykke, hvis det er tilfældet i denne sag. Det vil være stik imod de politiske målsætninger. Hvis det er det, der er sket, så skal det frem i lyset. Men det ved vi endnu ikke, siger kommunens ombudsmand Johan Busse.

Ingen tillid længere

Socialdirektør Anette Lai-gaard er for tiden på ferie, men kontorchefen fra samme forvaltning bekræfter, at man har meddelt Plan B, at man ikke længere ønsker Jan Rose ansat på stedet.

- Vi har meddelt Plan B, at vi ikke længere har tillid til en mand, der har krænket vores børn og unge ved at filme dem med skjult kamera. Vi synes, at det er dybt uansvarligt at lukke ham ind på andre af vores institutioner, og derfor har vi bedt dem om at stille med en anden til opgaven. Vi ønsker ikke, at den mand længere varetager opgaver for Københavns Kommune, siger kontorchef Ane K. Christensen fra socialforvaltningen i Københavns Kommune.

Det betyder vel, at I truer med at trække jer som kunde hos Plan B, hvis Jan Rose er ansat?

- Det betyder, at vi ikke har tillid til den pågældende medarbejder. Når vi ikke har tillid til en person i de virksomheder, vi samarbejder med, så beder vi dem stille med en anden.

Lederen Søren Thide fra Plan B kalder det ’omfattende indgriben i hans ledelsesret som arbejdsgiver.’ Kan du forstå, at Jan Rose opfatter det, som om I har givet ordre til den fyring?

- De er en privat virksomhed, der har taget nogle konsekvenser. Det blander vi os ikke i. Vi har bare bedt dem om at stille med en anden.

Hvem har taget den beslutning hos jer?

- Det ønsker jeg ikke at sige. Det synes jeg ikke er relevant.