Forslaget om at indføre gebyrer for at blive væk fra en lægeaftale får en kold skulder fra Ældre Sagen. Det er ikke pjæk, når ældre patienter ikke møder op, lyder det.

Det danske sundhedsvæsen er plaget af pjækkende patienter, der aldrig dukker op til deres aftale på sygehuset eller hos lægen.

Dansk Erhverv foreslår at indføre et gebyr på 250 kroner for at blive væk uden afbud, men det er ikke en løsning, man bifalder hos Ældre Sagen.

»De ældre har en tendens til at være pligtopfyldende, så hvis de bliver væk fra en aftale med lægen, vil der som regel være en særlig årsag til det,« siger Jens Højgaard, souschef i foreningens afdeling for samfundsanalyse.

»Det kunne for eksempel være, at de har brug for en pårørende til at følge dem. Andre har problemer med at huske. Og i sådanne tilfælde tror vi ikke, at en bøde ville være til nogen gavn,« siger han.

Ældre Sagen mener, at sundhedsvæsnet i stedet bør gøre en ekstra indsats for at minde patienterne om, at de har en aftale. I dag udsender man påmindelses-SMSer inden operationen eller undersøgelsen, og den tjeneste kan de ældre patienter også få gavn af, fastslår Jens Højgaard.

»Ældre mennesker bruger måske ikke SMS, men så kunne lægerne i stedet sende besked til patienternes pårørende, der kan hjælpe dem med at overholde aftalerne,« siger han.

»Efter vores mening vil det være uretfærdigt at udstede bøder til patienter, der uforskyldt kommer til at blive væk fra en aftale. Det vil i hvert fald ikke få flere til at melde afbud,« fastslår Jens Højgaard.

Dansk Erhverv vurderer, at antallet af udeblivelser kan reduceres med 25 procent, hvis man indfører gebyrer.