Mange pensionister får nej til at låne, selv om de i årtier har betalt af på huset for at have friværdi til alderdommen.

Man skal ikke regne med at få lån i friværdien, selv om man har betalt af på huset hele sit liv, skriver Politiken.

Til deres store overraskelse oplever pensionister at få nej til at låne i deres friværdi, selv om de har betalt huset næsten helt ud, fortæller en række rådgivere, som avisen har talt med.

»Vi ser eksempler på, at selv folk med millioner i boligformue får afslag på at låne i deres friværdi«, siger Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Ofte skyldes afslagene, at banken eller realkreditinstituttet fokuserer på, at man som pensionist typisk har en lavere indkomst.

»Hvis indkomsten er faldende, som den oftest er for pensionister, skeler banken ikke længere til, hvor meget formue der er. Den siger bare nej«, siger Jan Schøtt-Petersen.

Hos analysefirmaet Mybanker får rådgiverne flere henvendelser fra pensionister, som er foruroliget over ikke at kunne låne i friværdien.

»De her mennesker har fået ørerne tudet fulde om, at de skulle indfri gælden i huset, så de havde noget til alderdommen. Nu får de så at vide, at de ikke kan få pengene ud, medmindre de sælger huset. Det er ikke så mærkeligt, at de får sig en grim overraskelse«, siger direktør John Norden fra Mybanker.

Realkreditbranchen er klar over udviklingen.

»Man ændrede for et års tid siden god skik-bekendtgørelsen om, at man ikke må give afdragsfrie lån til folk, som ikke har råd til at betale afdrag. Det handler blandt andet om folk, som har lav indkomst og høj formue. Det er klart, at pensionister er blandt dem, som rammes af det her, fordi de ofte vil have svært ved at kunne betale afdrag af sådan et lån«, siger direktør Karsten Beltoft fra brancheorganisationen Realkreditforeningen.

»Vi synes ikke, den her opstramning var så hensigtsmæssig. Det er politikerne, som har bedt os om det. Vi har blandt andet henvendt os til Ældre Sagen for at gøre opmærksom på problemet for pensionisterne«, siger Karsten Beltoft.

Men politikerne har næppe vidst, at de ramte pensionisterne, da de indførte de nye regler for god skik om afdragsfrihed, mener man i Ældre Sagen.

»Det er fint, at man stiller krav til bankerne om at kunne modstå en ny krise, men det rammer altså pensionisterne. Deres eneste udvej er at sælge boligen, hvis de vil have pengene ud. Det må politikerne være opmærksomme på«, siger Jens Højgaard, der er souschef i Ældre Sagen.

Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) vil nu se nærmere på sagen.

»Det har ikke været hensigten med god skik-bekendtgørelsen, at folk med stor friværdi ikke kunne spare ned i deres alderdom. Jeg vil sørge for, at det her bliver analyseret. Hvis der er åbenlyse eksempler på, at det er helt i skoven, må vi se på det. Folk skal kunne bruge deres bolig til en vis grad af nedsparing uden at blive nødt til at sælge den,« siger han til Politiken.