Mere end tusind danskere har den seneste tid modtaget breve fra advokatfirmaer, med beskyldninger og bødekrav for at have downloadet film og tv-serier via ulovlige tjenester på nettet.

Betal 2200 kroner, så slipper du for at skulle en tur i retten.

Sådan lyder beskeden fra advokatfirmaet Opus, der på vegne af deres klienter har sendt erstatningskrav til mere end 1000 danskere, på vegne af deres klienter med rettigheder til film og tv-serier.

Flere har dog efterfølgende klaget til Forbrugerombudsmanden, fordi de ikke mener, at de har foretaget sig noget ulovligt. De mange klager fik tirsdag Forbrugerombudsmanden til at udsende en pressemedelelse, hvor man rådes til at gøre indsigelse over for bødekravet.

»Det er selvfølgelig ubehageligt at blive anklaget for noget, man ikke mener at have gjort. Jeg vil råde de forbrugere, der ikke mener, de har downloadet filmen, til straks at oplyse advokatfirmaet om det,« siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Og den holdning deles af forbrugerjurist Peter Fogh Knudsen, der står bag Forbrugerbloggen, hvor han tidligere har skrevet om netop Opus' forretningsmetoder. Han opfodrer til, at man ikke lader sig skræmme af advokatsfirmaets bødekrav.

»Det handler om at have is i maven, og ikke lade sig true. Det er vigtigt, at man retter henvendelse til advokatfirmaet og gør opmærksom på, at man ikke kan anerkende deres krav om erstatning,« fortæller han til BT.

Ignorerer man brevene, risikerer man at blive truet med at blive meldt til både inkasso og RKI, og derfor er gør man altså klogt i at sende et svar på mail, fortæller Peter Fogh Knudsen.

»Når man først har gjort det, så må advokaten anlægge en retssag, hvis sagen skal føres videre,« fortæller forbrugerjuristen.

Og her står man som forbruger med gode kort på hånden. Således blev forbrugere i lignende sager frikendt i både Vestre- og Østre Landsret i 2008, fordi det ikke kunne bevises, at det var modtagerne af disse erstatningskrav, som rent faktisk havde stået bag ulovlige downloads.

»Det helt afgørende i de her sager er, at det er advokatfirmaet, som skal bevise om man har downloadet ulovligt eller ej. Det skal man ikke selv oplyse dem, det er deres ansvar,« siger Peter Fogh Knudsen.