En beboer ved Dybsø Fjord lidt uden for Næstved har påtaget sig rollen som bøddel. Ikke af lyst, men af nød.

Det sker efter, at hele 22 knopsvaner i løbet af blot tre dage er kollideret med højspændingsledningerne ved fjorden. Efterfølgende står de prægtige fuglens liv ikke til at redde, så for at lindre deres voldsomme smerter har beboeren valgt at gå en runde på marken under masterne hver eneste aften og aflive de stakkels svaner, der ligger og lider på jorden efter kollisionen. Stedet har fået tilnavnet 'Dødens Mark' på grund af de mange svaner, som omkommer hver eneste aften.

Det skriver Næstved Netavis.

»De rasler desværre ned her til aften,« siger beboeren, der ønsker at være anonym, til Næstved Netavis.

På videoen herunder ses de otte svaner, som alene onsdag måtte lade livet efter at være drattet ned på 'Dødens Mark' efter at have været i nærkontakt med højspændingsledningerne. Mens en lidende svane bliver filmet, falder flere halvdøde fugle til jorden. Vi advarer om stærke billeder.

De mange svaner flyver direkte i døden, når de flyver mellem Dybsø Fjord, hvor de opholder sig om natten, og indover land for at søge føde. Nogle af dem dør på stedet efter kollisionen med højspændingsledningerne, mens andre flakser mod jorden og lider frygteligt, indtil lokale beboere får dem aflivet.

På videoen her ses en svane styrte mod jorden efter at have ramt ledningerne.

Ifølge professionel jæger og vildtpleje rådgiver Jesper Schytte, er det knopsvaner - Danmarks Nationalfugl - som omkommer i hobetal på 'Dødens Mark'. Næstved Netavis har vist ham billederne af de døde fugle, og på den baggrund konkluderer han, at det både går ud over fuldvoksne svaner og unger. Fuglene flyver med omkring 60 km/t og kan slet ikke nå at afvige ledningerne, når sigtbarheden er dårlig omkring mørkets frembrud.

Problemet begrænser sig desværre ikke til området ved Dybsø Fjord. Op imod en tredjedel af alle svaner i Danmark dør hvert år efter at have ramt højspændingsledninger, fortæller biolog fra Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, til Næstved Lokalavis.

Der ligger omkring 25 døde svaner på marken.
Der ligger omkring 25 døde svaner på marken. Foto: Næstved Netavis
Vis mere

Knopsvanen har siden 1983 været Danmarks Nationalfugl, og er fredet i Danmark.