Mange danskere har valgt gluten fra i deres kost - enten i forbindelse med diæt eller allergi. Men nu viser det sig, at det kan være farligt.

Mad uden gluten - det vil sige mad uden hvede, byg eller rug - er blevet så populært, at de fleste supermarkeder herhjemme har adskillige glutenfri produkter på hylderne.

Men nu viser det sig, at der kan være alvorlige konsekvenser ved at holde sig væk fra brød, pasta og andre fødevarer med gluten. Det skriver Videnskab.dk.

Folk på glutenfri diæt indtager nemlig flere giftstoffer, som i værste fald kan give kræft og skade hjernen, viser en undersøgelse, der netop er publiceret i det videnskabelige medie Epidemiology.

I undersøgelsen har amerikanske forskere fundet en næsten dobbelt så høj koncentration af uorganisk arsen i urinen hos folk, der er på glutenfri diæt, sammenlignet med folk der spiser gluten.

Uorganisk arsen er et stof, der øger risikoen for lungekræft, hudkræft og blærekræft, hvis man får det ind i kroppen gennem mad og vand.

Farligt kviksølv

Samtidig fandt forskerne en 70 procent højere koncentration af giftigt kviksølv i blodet hos folk på glutenfri diæt. Kviksølv er et tungmetal, der kan skade hjernen.

»Vores resultater indikerer, at der kan være utilsigtede konsekvenser ved at spise glutenfri kost,« siger en af forskerne, Maria Argos, der er adjunkt på Institut for Folkesundhedsvidenskab på University of Illinois, Chicago, USA, i en pressemeddelelse.

Ifølge forskerne skyldes den højere koncentration af giftstoffer i blod og urin sandsynligvis, at mange glutenfri produkter, for eksempel rismel, indeholder ris i stedet for gluten. Ris optager arsen fra jorden, og nogle jordtyper indeholder mere arsen end andre.

»Ris kan godt indgå i en sund, varieret diæt, men det er ikke en god idé at øge sit indtag markant. Hvis man skifter fra en kost med gluten til en kost baseret på ris, øger man risikoen for, at man får kræft blandt andet i lungerne, huden og blæren,« siger Max Hansen, der er seniorforsker på Afdeling for Risikovurdering og Ernæring på DTU, til Videnskab.dk.

Ris kan også indeholde kviksølv

Kviksølv, som de amerikanske forskere fandt en markant forhøjet koncentration af i blodet hos folk på glutenfri diæt, bliver også optaget af ris.

Tungmetallet ender på rismarkerne, fordi det bliver skyllet ud i floder eller pumpes ud i luften, for eksempel fra kulkraftværker.

Kviksølv kan skade hjernens udvikling. Især fostre er sårbare, hvis de får kviksølv tilført via moderens kost.

Så hvis man ikke spiser gluten, bør man være varsom med i stedet at fylde sig med for meget ris, rismel, rismælk og riskiks.

Forskerne bag det amerikanske studie mener dog, at der er brug for flere undersøgelser, før man med sikkerhed kan fastslå, at en glutenfri diæt udgør en decideret sundhedsrisiko.

Rettelse: I artiklen stod der oprindeligt, at ris optager uorganisk arsen fra grundvandet, som bliver tilført markerne via sprøjtemidler. Dette er ikke korrekt, og sætningen er således blevet rettet.