Flere skoler gennemser 9. klassers underholdning før fremvisning for at sikre, at ingen elever bliver hængt ud på sidste skoledag. »Helt fint,« siger eleverne.

Der er festdag på de danske skoler.

Landet over fejrer 9. klasser sidste skoledag med karamelkast og vandsprøjt, udklædningstøj og elevskabt underholdning.

Et populært indslag er kåringen. Hvem er klassens klovn? Det perfekte par? Nørden? Ugens gæst? Årets cutie? Kategorierne er mange.

Skolerne ønsker naturligvis, at elevernes sidste skoledag bliver festlig og værd at huske tilbage på. Skrækeksempler, hvor elever er blevet ydmyget med en nedladende kåring eller lidet flatterende linjer i en afskedssang, har derfor fået flere skoler til at gennemgå 9. klassernes underholdning, før den bliver fremført.

På Øster Farimagsgades Skole i København er kåringer en del af de 56 afgående elevers underholdning.

Her har lærerne på forhånd godkendt de ti kategorier, som blandt andet tæller »Årets Flab«, »Årets Ring til mig, når du bliver 18«, »Årets Skorsten«, »Årets Body« (årets krop, red.) og »Årets Yndling«, ligesom alle de kårede har fået besked om, hvilken kåring de modtager.

»Vi har været igennem nogle ubehagelige år, hvor elever gik grædende herfra, fordi de blev »Årets Fjols« og »Årets Taber«, og det vil vi simpelthen ikke risikere igen. Vi skal selvfølgelig ikke totalcensurere, men vi gider ikke have de her kedelige episoder. Det skal være en festdag for alle,« siger Axel Bech, inspektør på Øster Farimagsgades Skole, til Berlingske og tilføjer, at skolen har gjort brug af godkendelsesproceduren i omkring ti år.

I har tilladt eleverne at kåre årets krop. Hvorfor det?

»Lærerne vidste på forhånd, at prisen skulle gå til en dreng, som er stolt af sin krop, fordi han træner meget, og han havde selv sagt god for kåringen, så vi var sikre på, at der ikke blev hængt nogen ud.«

Elever bakker op

Øster Farimagsgades Skole er ikke ene om at kigge eleverne over skulderen forud for underholdningen på sidste skoledag. Ifølge dr.dk har Østerbyskolen i Vejen og Tønder Distriktsskole taget lignende forholdsregler.

Problemstillingen har dog ikke været drøftet på skolelederniveau, siger formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal. Han kalder det »fornuftigt«, at skolerne godkender 9. klassernes underholdning.

»Det skal være en god dag for alle, og skolerne kan ikke risikere, at nogle elever bliver trynet. Derfor giver det god mening, at lederen eller lærerne er inde over,« siger Claus Hjortdal.

Eleverne er enige. Formanden for Danske Skoleelever, Jens Vase, der selv går i 9. klasse på Odder Lille Friskole, mener, at det vigtigste er, at det bliver en »behagelig dag for alle«.

»Mange gange tager underholdningen udgangspunkt i klassen, så det er personligt og handler om eleverne,« siger han.

»Skolerne kigger kun med for at sikre, at der ikke er nogen elever, der bliver hængt ud, og set i det lys, synes jeg, det er helt fint.«