Tirsdag aften går det løs i Filmbyen, når den kontroversielle direktør i Zentropa Peter Aalbæk Jensen skal forklare sig over for en række aktionærer.

Aalbæk Jensen tørrede tilbage i 2007 en risiko for økonomisk kollaps af på sine producenter og instruktører - i filmselskabet Zentropa.

Medarbejderne blev uden deres viden brugt som kautionister for en gæld på 12,5 millioner kroner, som ledelsen i Zentropa havde opbygget.

Flere regnskaber i Zentropa afslører dog, at Peter Aalbæk Jensen samtidig med, at han satte medarbejdernes opsparing på spil - som en kaution - satte millioner af kroner fra Zentropa til side til sig selv.

Medarbejderne købte sig ind i Zentropa i 2006. Året efter - i 2007 - havde Ålens højre hånd, finanschef Peter Garde, imidlertid så store problemer med at skaffe økonomisk sikkerhed for et salg af andelsboliger i Filmbyen i Hvidovre, hvor Zentropa holder til, at Peter Aalbæk Jensen - uden at aktionærerne fik besked - lod dem kautionere for et lån.

Et forhold Jyllands-Posten har beskrevet.

Og som BT i dag kan fortælle, så er det lidt af en kontrast i forhold til året før. I 2005 gav Peter Aalbæk Jensen og instruktøren Lars von Trier sig selv et udbytte på intet mindre end 57 millioner kroner i Zentropa Kommunen - et selskab i Zentropa-koncernen.

Pengene blev ikke direkte taget ud af selskabet, men blev sat til side som et tilgodehavende til Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensen.

- Det betyder, at de 57 millioner kroner bliver et beløb, som deres holdingselskaber kan trække op uden generalforsamlinger osv., forklarer Thorbjørn Helmo Madsen, direktør og skatterådgiver hos TimeTax.

Ligger de penge gemt i Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensens private holdingselskaber, undrer det Noe Munck, advokat, lektor ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet, at det ikke er de penge, der er blevet kautioneret for.

 - Det virker meget overraskende, at de ikke lader de selskaber, der har modtaget de 57 millioner, kautionere. Så ville de jo ikke have nogen problemer, for så ville ejerne (dem selv red.) være helt indforstået med det, siger Noe Munck.

I årerne 2004 til 2007 førte Peter Aalbæk Jensen desuden ti millioner kroner fra Zentropa Staten - et tredje af Zentropa-koncernens ufattelig mange firmaer - til sit eget private holdingselskab Fortuna ApS.

Og fra 2006 til 2009 gav den stenrige Peter Aalbæk Jensen sig selv et udbytte på 13,5 millioner kroner fra sit private holdingselskab Fortuna ApS.

Peter Aalbæk Jensen har hidtil afvist at kommentere, hvorfor det var nødvendigt at lade aktionærerne hæfte for et lån, som de ikke havde noget med at gøre. Aalbæk henviser til, at han har et dokument, der påviser, at aktionærerne under alle omstændigheder ville være holdt skadesløse.

Peter Aalbæk Jensen ønsker dog ikke at udlevere papiret.

Bt.dk følger udviklingen i løbet af aftenen.