Peter Aalbæk erkendte delvis på et aktionærmøde, at det var en fejl at lade aktionærer kautionere for ejendomskøb, men han nægter at lade Zentropas regnskaber gennemgå en uvildig undersøgelse.

Hvis det står til Peter Aalbæk Jensen, bliver der ingen uvildig undersøgelse af Zentropas regnskaber. Det forklarede han tirsdag aften, hvor der var indkaldt til informationsmøde med flere af Zentropas aktionærer.

Filminstruktør Anders Rønnow Klarlund var en af aktionærerne, der var til stede på møde. På baggrund af bl.a. BTs historier om omgåelse af reglerne for at filmstøtte på Fyn, foreslog Anders Rønnow Klarlund, at Zentropas regnskaber skal gennemgå en uvildig undersøgelse for at sikre sig, at der ikke er sket snyd med offentlige filmkroner.

Men det nægtede Peter Aalbæk kategorisk.

- Han forklarede, at han hellere vil slæbes ud i håndjern. Han talte også om Køge Arresthus og blå blink. Jeg synes, at der var meget fængselssnak, når nu det hele er så skønt, som han siger. Jeg sælger mine aktier nu og sætter i stedet min sidste rest af kærlighed til Peter (Aalbæk Jensen, red) i banken. Hvis han en dag har brug for et besøg i arresten, skal der sgu stå lidt love på kontoen, siger Anders Rønnow Klarlund lettere sarkastisk.



Aktionærmødet var blevet indkaldt, så Peter Aalbæk Jensen kunne forklare, hvorfor han i 2007 tørrede en risiko for et økonomisk kollaps af på sine nærmeste venner (aktionærerne) - producenter og instruktører - i filmselskabet. Medarbejderne blev nemlig uden deres viden brugt som kautionister for en gæld på 12,5 millioner kroner, som ledelsen i Zentropa havde opbygget.

Men noget konkret svar fik aktionærerne aldrig, fortæller Anders Rønnow Klarlund.

- Aalbæk fremførte, at han skriver under på 200 papirer hver dag, og han jo ikke kan læse alt igennem. Jeg hørte en af deres advokater sige, at der måske, måske ikke, var begået en fejl, da man lod os aktionærer hæfte for noget, som vi ikke havde noget med at gøre. Men det blev flere gange pointeret, at det ikke betød noget. Jeg forsøgte at spørge: Hvis der måske er begået en fejl og Aalbæk i øvrigt ikke orker at læse alt det, som han skriver under på, er det så ikke rimeligt at fremlægge alle regnskaber og indgåede aftaler? Men det blev bare på det kraftigste afvist.

Inden mødet havde Peter Aalbæk Jensen forklaret til flere medier, at han havde et stykke papir, der kunne bevise, at aktionærerne aldrig ville have kommet til at hæfte, hvis det skulle være kommet til tab. Men papiret blev aldrig fremlagt på mødet, og det vides ikke, om det overhovedet findes.

Det var Jyllands-Posten, der 26.november kunne fortælle, at aktionærerne i Zentropa havde kautioneret for et ejendomskøb, som de intet havde med at gøre. Ejendomskøbet i 2007 var i stedet blevet foretaget for at hjælpe Ålens højre hånd, finanschef Peter Garde, der havde så store problemer med at skaffe økonomisk sikkerhed for et salg af andelsboliger i Filmbyen i Hvidovre, hvor Zentropa holder til, at Peter Aalbæk Jensen - uden at aktionærerne fik besked - lod dem kautionere for et lån.

Den kendte filminstruktør Per Fly var også med til aktionærmødet tirsdag aften. Han var efter mødet tilfreds med Peter Aalbæk Jensens forklaring. Men han svarede alligevel på spørgsmålet, om han så nu er en glad aktionær:

- Det bliver jeg først den dag, hvor mine aktier begynder at give lidt penge.

BT ville gerne have spurgt Peter Aalbæk Jensen ind til, om det var en fejl at lade aktionærerne kautionere i 2007. Men han ønskede ikke at udtale sig til BT.

Ligesom han også forklarede på mødet, at aktionærerne ikke skulle regne med, at han ville forklare sig i sagen til pressen.