Gemt væk bag tunge trædøre holdt sammen med hængelåse opdagede Dyrenes Beskyttelse mandag aften en 31-årig kvindes hemmelighed. Skjult for omverden havde 91 hunde levet et forfærdeligt liv på gården syd for Hyllinge, indsmurt i deres egen afføring. Siden har to internaters frivillige knoklet for at forbedre deres liv.

Selvom hundenes fremtid allerede nu ser lysere ud, er der lang vej tilbage. Det fortæller den presseansvarlige journalist hos Dyrenes Beskyttelse, Ida Maria Just, til bt.dk.

»Det var nogle helt andre hunde at se på bare et døgn efter. Men det er et helt andet liv, de har levet op til nu, så der kommer til at gå nogle uger, før de måske kan begynde at komme ud til deres nye hjem,« siger hun.

To af hundene blev nødt til at blive aflivet kort tid efter, de blev fjernet fra den 31-årige kvindes gård. Den ene af dem haltede og var gået i chok.

De 89 hunde, der er tilbage, er fordelt på Dyrenes Beskyttelses internater i henholdsvis Roskilde på Sjælland og Ejby på Fyn, hvor frivillige på andet døgn nu knokler løs i det, der bliver betegnet som en af de mest ressourcekrævende dyreværnssager nogensinde.

Efter hundene mandag aften blev fjernet, blev resten af aftenen og hele natten brugt til at tjekke dem alle igennem for at se, om der var nogen, der var i akut nød. Tirsdag blev brugt på at få hundene til dyrlæge for at give dem ormekur, loppekur og få dem vaccineret, for flere af hundene har infektioner, øjenbetændelse og øregangsbetændelse.

»Ellers blev tirsdagen brugt på at få trimmet den her meget, meget knudrede pels, som var smurt ind i afføring,« fortæller Ida Maria Just.

Onsdag har derimod stået i badets tegn.

»I dag (onsdag, red.) har været 'store badedag'. De har alle været i bad. Det var noget af et hold, ikke bare lige som derhjemme, hvor man har én hund. Så det er hele dagen gået med,« siger Ida Maria Just.

Derudover skal hundene nu også til at lære at gå med halsbånd og snor, hvilket ingen af dem har prøvet før. Og så skal de alle trænes til at blive renlige.

Intet af det var dog muligt, hvis det ikke var de mange donationer, som Dyrenes Beskyttelse har modtaget, siden hundene blev fjernet fra gården, fortæller Ida Maria Just.

»Det er strømmet ind med støtte. Det er helt fantastisk. Begge internater er fuldstændig overvældet af al den støtte og de tilkendegivelser, de har fået fra folk. Det er meget rørende, når man står der og knokler på livet løs for at redde de her hunde,« siger hun.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse vil alene medicineringen af dyrene formentlig koste omkring 5.500 kroner per hund, cirka 500.000 kroner i alt. Derfor har den økonomiske støtte, som de har modtaget, været en stor hjælp.

Men også den mad, de tæpper, håndklæder og det legetøj, som folk har været forbi med eller har sendt til dem, har været til stor gavn.

»Der har også været en restuarant på Fyn, der har doneret mad til alle de folk, de knokler på internatet. De har jo også været i gang i døgndrift, så det er meget dejligt og meget vigtigt,« siger Ida Maria Just.

Dyrenes Beskyttelse har oprettet en indsamling for de 89 hunde på deres hjemmeside. Indtil videre er der doneret mere end 336.000 kroner til at hjælpe hundene med at komme på benene igen.

»Det er så fantastisk. Vi er virkelig taknemmelige, for vi kunne ikke gøre det uden den støtte. Vi har kun de penge, vi får ind gennem vores medlemmer og donationer. Og den her sag kræver virkelig ressourcer. Det er nogle helt andre hunde at se på, og det er blandt andet på grund af de mange donationer. Så den opbakning er vi enormt taknemmelige for,« siger Ida Maria Just.

Mange spørger internaterne, om de kan få hundene i pleje eller købe dem. Indtil videre er det dog ikke muligt.

»De her hunde har haft nogle voldsomme oplevesler bag sig, så det er meget vigtigt, at de nu er ét sted, hvor der er trygt, og hvor det er de samme mennesker, de ser hele tiden. Det kan være for voldsomt ellers,« siger hun.

Lige nu er Dyrenes Beskyttelse også i gang med at adfærdsbestemme hundene. Nogle af dem er trygge og tillidsfulde. Andre er reserverede.

»Og så er der desværre også en god del, der har 'tillært hjælpeløshed', hvor hundene går ind i sig selv og bare er helt passive,« siger Ida Maria Just og slutter:

»Så der går nok nogle uger, før de måske er klar til at komme ud i nye hjem. Men vi håber, at interessen stadig er der til den tid, så hundene kan få nogle rigtig gode hjem, hvor de kan leve resten af deres liv.«

Den 31-årige kvinde flygtede mandag fra gården, efter politiet og Dyrenes Beskyttelse mødte op der. Onsdag formiddag ringede hun dog selv til politiet og er siden blev afhørt.

Hun risikerer at blive sigtet for at have overtrådt dyreværnsloven.