Borgeren har selv ansvaret for at tjekke sin digitale post. Også selvom man er 90 år og måske aldrig har brugt en computer. Der er dog undtagelser. Det fastslår ombudsmanden.

Det skriver Altinget.dk.

De fleste har nok et ældre familiemedlem, der ikke har den største tekniske snilde, når det gælder computere og foretrækker at hente posten i postkassen. Men det er altså lige meget.  Dem, der ikke er vokset op med computere eller internet, har alligevel pligt at tjekke deres digitale post. Offentlige myndigheder har nemlig ikke pligt til at sende fysisk post.

Det fastslår ombudsmanden, Jørgen Steen Sørensen, efter en sag om en 90-årig mand, som ikke havde set sin digitale e-boks og overså både synsindkaldelse til sin bil og flere bødeforlæg. Derfor endte den 90-årige med en ekstraregning på 2.000 kr.

Trafik- og Byggestyrelsen skrev til den 90-årige mand sidste år, at hans bil skulle til syn. Da han ikke reagerede, modtog han endnu en besked med en ny tidsfrist. Derefter fulgte to bøder. Han fik dog synet sin bil, men først da han fik et fysisk brev.

En partsrepræsentant for den ældre bilejer mente ikke, at det var i orden, og derfor krævede han, at bøderne blev annulleret.

Det ville ombudsmanden ikke gå med til. Når først en myndighed har sendt et brev med Digital Post, så er myndigheden ikke forpligtet til at sende det som fysisk post.

»Jeg kan godt forstå, hvis mange – måske blandt andet ældre borgere – kan have svært ved at vænne sig til at tjekke e-Boks på samme måde, som de tømmer postkassen. Men lovgivningen er klar, og den pålægger borgerne ansvaret for og risikoen ved ikke at holde øje med digital post,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen til Altinget.

Hvis man er over 15 år, så skal man være tilsluttet Digital Post. Det blev obligatorisk 1. november 2014.

Det er dog muligt at søge om kun at få fysisk post, hvis man har en kognitiv eller fysisk funktionsnedsættelse, som forhindrer, at man ikke er i stand til at bruge Digital Post, hvis man ikke har adgang til en computer, eller hvis man ikke kan tilstrækkeligt dansk.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen håber, at sagen kan påminde om, at man skal huske at tjekke sin e-Boks, så folk ikke ender i samme situation som den 90-årige bilejer.