Kong Frederik den syvende er død - længe leve Christian den niende.

Sådan rungede beskeden ud over pladsen foran Christiansborg Slot i København 16. november 1863. En dyb landesorg bredte sig. Ikke alene var Danmark på kanten af krig. En folkekær konge var gået bort.

Men skal man tro den nu 87-årige Irene Lewis Ward, sad der på en pub i Wales, en lille 12-årig pige og var aldeles uvidende om, at hendes far var død.

Den lille pige var Irene Lewis Wards bedstemor. Og var - ifølge Wards mangeårige detektivarbejde - datter af kong Frederik VII og hans ’hustru til venstre hånd’, grevinde Danner.

Se hvad Kongehuset brugte penge på i 2013

- Uden en dna-test har jeg ikke beviser på det, men til gengæld peger alle indicier i den retning, siger Irene Lewis Ward på telefonen fra Wales om sine sensationelle fund, som - hvis de er sande - er noget af en bombe under det danske kongehus.

Ændrer kongehuset

For kong Frederik VII var officielt barnløs. Og netop i kraft af sin barnløshed var han den sidste mandlige efterkommer af Det Oldenborgske Hus, som i 415 år sad på tronen i Danmark. Og barnløsheden banede kongevejen for den tyske slægt, Det Glücksburgske Hus, som vores dronning Margrethe tilhører.

Se billederne: Her er Joachim og Maries nye hjem

Så det danske monarki havde altså set helt anderledes ud i dag, hvis kong Frederik VII havde haft efterkommere.

Og det mener Irene Lewis Ward altså, at hun er. Og hun har brugt de sidste 30 år på at stykke brikkerne sammen i det royale puslespil, som ifølge hende nu er faldet på plads.

Det var hendes fars søgen efter sine rødder, der satte jagten i gang. Han mistede sin mor, Elizabeth Lewis, født Wynn, som kun seks-årig og prøvede i årevis at søge informationer om hende og hendes baggrund. Men forgæves. På hans dødsleje lovede Irene Lewis Ward at fortsætte jagten.

Snørklede stamtræ

Sporet hun fulgte, var Elizabeth Lewis, født Wynn', tråde til Danmark gennem slægten Williams-Wynn og Sir Henry Watkin Williams-Wynn, som fra 1824 til 1853 var Englands ambassadør i Danmark. Elizabeth var født i 1851.

De veje, Irene Lewis Ward har gået ad i sin jagt, har været lange og snørklede og ført hende på sporet af, at hendes bedstemor Elizabeth slet ikke var en del af Williams-Wynn slægten, men måske derimod datter af grevinde Danner. Og dermed også af kong Frederik VII.

- Der var to fund, som for mig var vigtige brikker. Den ene var en kvindelig historiker, hvis far havde skrevet en bog om grevinde Danner. Grevindens søn Carl (som blev født i 1841, red.) var som barn i hemmelighed blevet sendt til England og historikeren havde fundet faderens korrespondance med Carls datter. Af den fremgik det i flere breve, at Carl havde en søster, hvilket aldrig har været beskrevet før.

- Og da jeg fortsatte ad det spor, rejste jeg med min søster til Danmark. Og ved et rent tilfælde mødte vi en efterkommer af den kvinde, der var ansat som amme for min bedstemor, da hun i hemmelighed blev sendt til England. Og det var oplysninger, der kom frem ved bare at skrabe i overfladen, siger Irene Lewis Ward.

Ifølge hendes teori var det tidens politiske spil, der førte til, at kong Frederik VII og grevinde Danner valgte at sende den datter, der var født i al hemmelighed på slottet i Jægerspris, til England som spæd.

Knap så barnløse Frederik

Det er langtfra første gang, at historier om efterkommere til den barnløse Frederik VII dukker op. Sidst var i 2009, hvor Else Margrethe Bondo Oldenborg Maaløe i et interview i Politiken afslørede, at hun var oldebarn til kongen og havde breve, der kunne bevise det.

Hendes oldemor havde et kærlighedsforhold til den daværende kronprins i kølvandet på hans to mislykkede - og barnløse - ægteskaber. Og det forhold kom der altså en søn ud af.

Ekspert afviser

Og nu mener Irene Lewis Ward altså også, at hun er efterkommer af kong Frederik VII.

Men den påstand tror historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen ikke på.

- Jeg kan afvise fuldstændigt, at denne historie er sand. Grunden til, at kong Frederik VII ikke kunne få børn, var, at hans kønsorganer ikke var udviklet nok. Han kunne simpelthen ikke få børn. Det vurderede lægerne allerede, da han var helt ung. Det er 99,99 pct. sandsynligt, at det er en and, siger Hovbakke Sørensen.

Og det samme mener Irene Lewis Ward om hans påstand.

- Jeg har læst alverdens historier om hans potens. I nogle blev han kastreret som ung af en norsk munk. I andre var han impotent. Min teori er, at han havde lav sædkvalitet. Og jeg ville ikke blive overrasket over at finde ud af, at han i virkeligheden også var far til Carl. Selvom grevindens elsker Carl Berling påtog sig faderskabet, lyder det fra Irene Lewis Ward.

Nøjes med Amalienborg

Om Irene Lewis Wards sensationelle fund er sande, får vi nok aldrig svaret på. Selv har hun i sommer udgivet en historisk roman, der ifølge hende selv nok er fiktion, men bygger på faktuelle fund. Og senere i år udgiver hun endnu en, der er den faktuelle fortælling om vejen til opdagelsen af hendes royale ophav.

- Var mit liv blevet anderledes, hvis den viden havde været kendt tidligere? Næppe. Fordi grevinde Danner var ’hustru til venstre hånd’ havde hverken hun eller hendes børn krav på tronen eller titler. Så jeg tror ikke, at det ville have ændret det helt store, siger Irene Lewis Ward.

Så det tætteste hun indtil videre har været på sine kongelige aner, var, da hun og søsteren var i Danmark.

- Vi så Amalienborg udefra. Og vi besøgte Fredensborg Slot, hvor de blev gift. Og det gav da et sug i mig, da vi så malerierne af dem og trådte ind i Frederik VIIs sal.