Ulvene i Slesvig-Holsten tog godt for sig af retterne sidste år, og det er blandt andet gå ud over fire køer. Alligevel fungerer håndteringen af ulvene ifølge jægerne udmærket, skriver Flensborg Avis.

Lige som i Danmark har der i Slesvig-Holsten været en ophidset diskussion om balancegangen mellem at have får og de konsekvenser, som det kan få, når ulve overfalder husdyrene. Miljø- og landbrugsministeriet i Kiel har netop udarbejdet en redegørelse for, hvor mange husdyr der i 2016 blev overfaldet af ulve. Et af de store problemer er adfærdsforstyrrede ulve, der har mistet respekten for mennesker og boliger.

Der er registreret 56 angreb på får, og i 51 tilfælde blev 64 husdyr dræbt. Angrebene gik ud over 55 får, men ulvene angreb også fire køer, fjerkræ og fire gæs. På fire angreb blev ti får såret, hvoraf tre dyr måtte aflives, og to blev meldt savnet.

I alle tilfælde blev det officielle ulveprogram taget i brug - det er det, som holder øje med udviklingen, og som nøje registrerer hvert enkelt angreb. Således gik det den 15. august ud over to får i Satrup 20 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. Ejeren fik straks og ubureaukratisk udbetalt godtgørelse, men han ønskede ikke offentligt at fortælle om sine oplevelser.

Den 9. februar gik det ud over fire gæs i Neumünster, den 9. maj måtte en okse lade livet i Hanved ved Flensborg, og den 17. oktober led en hjort samme skæbne i Hollenbek. I ni tilfælde undersøges de nærmere omstændigheder stadigvæk.

I 12 ud af de undersøgte tilfælde, hvor det er sikkert, at det er en ulv, der står bag angrebet, ville fåreejerne have krav på erstatning. Men der er kun blevet søgt om erstatning i fire tilfælde, og de har så alle resulteret i en samlet erstatning på knap 20.000 kr. Otte fåreavlere har fået et tilskud på cirka 400.000 kr. til at sikre deres dyrehold.



- Vi bruger ulveprogrammet til at følge godt med i udviklingen omkring ulvene, og det er alle involverede godt tilfredse med. For to år siden vidste ingen af os, hvilken vej det vil gå med ulvene, siger jæger og formand for jægerforbundet sydøst for Flensborg, Horst Bröge til Flensborg Avis.

- Selvfølgelig er der skader på dyr og tab for ejerne. Til gengæld er man meget generøs med erstatninger, uden at der hver gang skal tages DNA-prøver og udfyldes en masse papirer, siger Horst Bröge.
Han tilføjer, at den største udfordring med ulve er at håndtere de adfærdsvanskelige ulve.

- Der bliver flere ulve, og nogle af dem mister respekten for mennesker og boliger. Her skal det gøres helt klart, at både dyrlæger, politi og jægere må tage affære i konkrete, farlige situationer, siger Horst Bröge.