Følger man Annegrethe Rasmussen på både gamle og nye medier, er det svært at forstå, at hun i dag fylder 50 år.

Der er nemlig ikke noget hverken sat eller traditionelt ved den måde journalisten, akademikeren, debattøren og USA-korrespondenten agerer på. Hun er i den grad levende og på. Hele tiden og konstant. Ligegyldigt om hun analyserer amerikansk politik i ‘Deadline’ fra Washington D.C. eller skriver endnu en opdatering om sit liv med en ofte fraværende (hårdtarbejdende) mand, au pair og fire børn i et velhaverkvarter i den amerikanske hovedstad.

LÆS OGSÅ:

Annegrethe Rasmussen er på hjemmebane i ethvert selskab. På gymnasiet i Sønderborg, hvor hun holder foredrag i anledning af sin undervisningsbog om ’USAs udfordringer’, til jordbær og champagne i en chik kjole som særligt inviteret til Wimbledon-finalerne – hendes britiske mand Peter McQuibban er højt på strå hos arrangørerne – og som hardcore feministisk debattør i en ophedet debat på Facebook.

Journalistisk talent

Hendes speed-snak, effektivitet og arbejds­iver er legendarisk. Og nej, hun glemmer heller ikke at gøre opmærksom på sin egen færden og indsats på sociale medier, hvor især Facebook passer til hendes langskrivende og evigt blandende temperament.

Men forveksler man Annegrethe Rasmussens mange gøremål med overfladiskhed, gør man sig skyld i en alvorlig fejlslutning. Bag de hurtige ryk gemmer sig dyb viden og indsigt – og markante holdninger. Ikke bare om journalistik og politik, men om alt det, der gør os til levende mennesker.

Læserne kender primært Annegrethe Rasmussen fra hendes optræden på ‘Deadline’, TV2 News, Radio24syv, Information, Politiken og Alt for Damerne, men alle har en fortid. Annegrethe Rasmussens virke udspillede sig først i Sønderjylland, og hun blev student fra Aabenraa Statsskole og senere cand.scient.pol. (statskundskab) fra Københavns Universitet. Hun satte sit umiskendelige præg på det københavnske studentermiljø (aktiv i VS, Socialistisk Fagfront og udstyret med et helt særligt festgen), inden hendes helt oplagte talent for journalistik, politik og formidling førte hende til først Information og siden Weekendavisen og Berlingske Tidende. De sidste to aviser som chefredaktør.

Kæmpede sig ud af nederlaget

Ukuelighed, arbejdsraseri og et robust sind har sørget for, at Annegrethe Rasmussen er kommet frelst igennem et nederlag, som kunne have trådt mindre fightere helt under fode.
I 2001, mens hun var chefredaktør på Berlingske Tidende, påpegede Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, at store dele af hans lederartikel stod at læse i Berlingske. Annegrethe Rasmussen var forfatteren og havde begået en meget alvorlig fejl, som hun betalte prisen for. Hun blev fyret på stedet. Vejen tilbage har været lang og trælsom, og gik over posten som udenrigskorrespondent i Paris og London for Information. Siden 2008 har Annegrethe Rasmussen været bosat i i Washing­ton DC, hvor hun arbejder for diverse medier. Et lyst syn på livet og et særligt overlevelsesgen har ført hende tilbage som en markant og respekteret stemme. Et fint comeback til en gavmild kosmopolit.