Den usædvanligt velbevarede økse, der er 5.500 år gammel, er bare én af en række særlige genstande, som arkæologerne har gravet op på Lolland.

I forbindelse med de arkæologiske undersøgelser ved Fermern Bælt-forbindelsen, har Museum Lolland-Falster fundet en velbevaret skæftet flintøkse, som er dateret til at være 5.500 år gammel. Det skriver Museum Lolland Falster i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Øksen skulle efter sigende være stukket bevidst ned i, hvad der i stenalderen var strandkant ved sydkysten på Lolland.

Se stort billede af den velbevarede økse på Videnskab.dk

Ved udgravningen fandt arkæologerne også andre lodretstående genstande. At delene er placeret lodret i jorden tyder på, at kysten blev brugt som offerområde som et led i en ritual handling.

Men det var særligt øksen, som fangede arkæologernes opmærksomhed, da skæftets form er sjældent set.

- At finde en skæftet økse, der er så velbevaret, er helt utroligt. På grund af de helt unikke bevaringsforhold, har vi fundet meget organisk materiale i løbet af udgravningerne, heriblandt et stort antal bearbejdede og lodretstående træstager. Men også mere specielle genstande som en padleåre, to buer og ca. 14 økseskafter er fundet lodretstående i, hvad der i stenalderen var strandkanten.

- Men da vi pludselig så, at vi faktisk stod med det meste af en hel skæftet økse, stukket 30 cm ned i havbunden, vidste vi, at det var et helt specielt fund, vi havde gjort, siger Søren Anker Sørensen, der er arkæolog ved Museum Lolland-Falster, ifølge pressemeddelelsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se 3D-animation af Danmarks vikingeborg ved Køge

2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Penislængden og kropsstørrelse bestemmer troskab