36-årige Jesper Hauschildt er en af landets få mandlige pædagoger i vuggestuer.

Nu skal vuggestuebørnene have flere mandlige pædagoger. I flere år har det været angsten for pædofilisager og deraf følgende restriktive regler for mænd, der har præget debatten om vuggestuerne.

Men nu vil minister, Ellen Trane Nørby (V)arbejde for, at der kommer flere mænd ud i institutionerne.

»Det er vigtigt med voksne og rollemodeller af begge køn, så børn i vores dagtilbud ikke kun skal spejle sig i kvinder. Til efteråret lancerer vi en kampagne for at få flere mandlige pædagoger ud i vores dagtilbud,« siger Ellen Trane Nørby, minister for børn, undervisning og ligestilling.

Det er konklusionerne på forsøg i fem forskellige kommuner, der har fået ministeren til at reagere.

Undersøgelser viser, at når der er mænd ansat i institutionerne, bliver flere drenge involveret i aktiviterne. De kan være med til at matche både drenge og pigers mulighed for udfoldelse. Og flere mandlige pædagoger har i sidste ende også effekt på børnenes eksamensresultater i dansk ved folkeskolens 9. klasseprøver.

Helst ældre børn ...

36-årige Jesper Hauschildt er en af de få mænd, der har valgt at arbejde i vuggestue. Han er gift og far til to børn på 6 og 9 år. Og han har samtidig deltaget i et af de fem ovennævnte forsøg, nemlig i Børnehusene Kokkedal i Nordsjælland.

»Da jeg gik på seminariet i sin tid, havde jeg på ingen måde forestillet mig, at jeg skulle arbejde i vuggestue. Jeg havde faktisk forsvoret, at jeg nogensinde ville gøre det. Jeg havde været medhjælper i en SFO og havde tænkt, at det skulle være børn i den alder eller ældre.«

Hvad fik dig på andre tanker?

»Jeg fik arbejde i en børnehave, jeg blev selv far til to børn, og det gav mig mere mod på små babyer. Da der så samtidig skulle ansættes nyt personale i vuggestuen her i Kokkedal Børnehuse, besluttede jeg at prøve. Det viste sig at være enormt spændende, fordi der lige i den periode var meget fokus på vuggestuebørn. Jeg blev så grebet af det, at jeg i dag ikke er i tvivl om, at det her er mit område. Den generelle opfattelse er nok, at mænd ikke kan arbejde i en vuggestue, og derfor ser mange mænd det heller ikke som en mulighed. Men jeg har et stort omsorgsgen. Det kan man ikke måle og veje, for det er en subjektiv oplevelse. Men jeg tror på professionel kærlighed. At man er nødt til at investere sig selv følelsesmæssigt i børnene.«

Forsøg med kun mænd

I Børnehusene Kokkedal valgte de at sætte tre mænd sammen om en børnehavegruppe for at se, hvad det betød for arbejdsfordeling, aktiviteter mv. I begyndelsen var kollegerne bekymrede for, om de var gode nok til også at vande potteplanter og sætte børnene igang med perleplader og syning.

»Det overraskede mig. På det tidspunkt havde jeg jo allerede været der to år, så de kendte mig jo. Hvis det havde været tre kvinder, der var blevet sat sammen på samme stue, så var der jo ingen, der havde været i tvivl. Jeg vil gerne udrydde stereotyperne, så det er okay at være dreng og gå i kjole eller at være pige og spille fodbold. Så man ikke rynker på næsen af det, ligesom man rynker på næsen af, at der er tre mænd på en stue uden grund. Nogen vil gerne forstærke, de kønsroller vi har, andre vil gerne opbryde dem. Svaret på begge holdninger er flere mænd i vuggestuerne, hvor børnene også får flere mandlige rollemodeller. Når de ser mig skifte ble, vil det føles naturligt for dem selv at skifte ble engang i fremtiden. Det samme, når ser, at en mand tømmer vaskemaskinen eller når en kvinde tænder bål eller spiller fodbold.«