Kender du til en lignende episode? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

24-årige ’Maria’ fortæller, hvordan hendes danske værtsfamilie udnyttede hendes skrøbelige situation som au pair.

Lange arbejdsdage. Ingen ferie. Indkvartering 30 minutter væk fra familien. Intet minder bare tilnærmelsesvis om de vilkår, som danske familier skal tilbyde en au pair.


Men det er ikke desto mindre den virkelighed, som 24-årige filippinske Maria blev budt af sin værtsfamilie i det nordsjællandske.

»Jeg kendte godt reglerne. Det, der stod i kontrakten, var bare noget andet, end den liste af opgaver, jeg blev præsenteret for af familien, da jeg ankom. Men da jeg i starten forsøgte at sige fra, holdt de op med at tale til mig og jeg blev straffet med endnu mere arbejde,« fortæller Maria.

Maria er ikke hendes rigtige navn, for hun betinger sig anonymitet for at stå frem og fortælle om bagsiden af det glansbillede, som andre forsøger at tegne af ’det glade au pair-liv’ i Danmark. Smykkeparret Claus og Christina Hembo, der har haft au pairs gennem otte år og radioværten Dan Rachlins har fornylig fortalt til TV2, hvordan deres au pair indgår på lige fod i familien som en form for kulturudveksling. De aflaster helt efter reglerne familien mod at få lommepenge, kost og logi. Og de har både fået tid til sprogskole og fest med vennerne i weekenden.

Men ’Maria’ havnede i en anden slags familie. En familie, som indkvarterede hende i en lejlighed 30 minutters buskørsel fra deres eget hjem. En familie, som efterlod en liste over ting, hun skal lave, når de selv tog af sted på ferie. En familie, som ikke sørgede for kost til hende i hendes lejlighed, men dog tillod, at hun tog hvad der måtte være tilovers, når de selv havde spist morgenmad og frokost. Men også Marias familie hører til 'eliten' i Danmark.

I Marias værtsfamilie var faderen tidligere professionel sportsudøver, hans kone hjemmegående og de tre børn er nu 6 måneder, 2½ år og 6 år. Familien bor i et stort hus i Rudersdals Kommune, mens Maria blev indkvarteret i en lejlighed i ca ti kilometer væk.

»Jeg stod op kl.5:30 og skulle med bussen kl. 6:10 for at være ude hos dem inden kl.7, hvor morgenmaden skulle være klar, før børnene skulle i skole og børnehave. Når de var gået skulle jeg i gang med at ordne huset. Men fordi forældrene var hjemme, kunne jeg hele tiden starte forfra, når jeg var færdig med et rum. Bare strygetøjet tog op til 2½ time om dagen, fordi de hele tiden skiftede tøj,«siger Maria og fortsætter:


»Jeg forsøgte at sige, at jeg var sulten og at jeg var nødt til at få mad. Så sagde de, at jeg bare kunne tage noget brød, hvis der var noget i køleskabet. Jeg forsøgte også at sige, at jeg ikke kunne nå at rengøre hele huset, hvis jeg hele tiden skulle starte forfra og gå tur med babyen, mens de var nede at træne. Og jeg sagde også, at jeg skulle gå kl. 13, når jeg begyndte kl. 7 om morgenen. Så blev de så vrede, at de ikke snakkede til mig. I stedet blev jeg sat til at samle blade op enkeltvis ude i gruset foran huset. Efter det turde jeg ikke sige noget, der gik dem imod. Det er dem, der har min opholdstilladelse, så jeg risikerede at blive sendt tilbage til Filipinerne.«

Maria er selv den femte ud af seks søskende i en filippinsk familie, hvor faderen nu er pensioneret chauffør og moderen har været hjemmegående. Familien bor oppe i højlandet på filippinernes næststørste ø, Mindanau. Når hun skal tale med familien foregår det som chat over Facebook. Familien har ikke selv adgang til computer, men må gå ned i landsbyen på den lokale internet-cafe og stille sig i kø for at købe en times adgang, så de kan chatte sammen med Maria. De er helt afhængige af de 1500 kr, hun sender hjem til dem hver måned.

»Jeg manglede kun ½ år af min uddannelse, da min søster ikke længere kunne være alene om at forsørge familien. Hun havde arbejdet som au pair i Danmark, og derfor spurgte jeg en af mine venner, om hun også kunne hjælpe mig til at blive au pair. Jeg ville gerne have færdiggjort min uddannelse, men håber at kunne gøre det en dag, når jeg har sparet nok penge op,« fortæller Maria.

Hun kom til Danmark som au pair i 2015, har nu været her i 23 måneder og selv levet for 1700 kr om måneden. På et tidspunkt fik hun så ondt i to tænder, at tandlægen var nødt til at ringe til værtsfamilien og sige, at tænderne skulle trækkes ud. Værtsfamilien betalte tandlægeregningen på de godt 4000 kr, men krævede til gengæld at hun så også skulle arbejde tre timer hver lørdag. Men i forvejen arbejdede hun mindst ti timer for meget om ugen, og har gjort det i den periode, hun har været her.

Hun er nu på vej videre til et nyt au pair job i Holland. Derfor bad hun for en uge siden værtsfamilien om at få udbetalt løn for de 9 uger, hun skulle have holdt ferie. Svaret var, at de bad om deres nøgle og sagde, at de aldrig ville se hende mere. Nu forsøger FOA og Au Pair Network at hjælpe hende med at få det, hun har tilgode.

Kender du til en lignende episode? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.