Regeringen har bedt dansk politi om at forberede sig på en situation, hvor det også i Danmark kan blive aktuelt med en øget kontrol ved indrejse i Danmark.

Det bekræfter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) overfor TV2. Hun har tidligere udtalt, at det kan blive nødvendigt at indføre midlertidig grænsekontrol i Danmark.

4. januar 2016 indfører Sverige ID-kontrol af rejsende fra Danmark til Sverige. ID-kontrollen har et formål, nemlig at begrænse tilstrømningen af asylansøgere i Sverige. Ordningen kan få den konsekvens, at migranter der ellers ville være rejst til Sverige, bliver i Danmark og søger asyl.

Ingen ved præcis hvilke konsekvenser, den svenske ordning får for Danmark, og hvordan den nye grænsesituation vil blive tacklet af danske myndigheder, er endnu uvist. Sikkert er det dog, at politiet gør klar til en ekstraordinær stor opgave.

Et beredskab på flere tusinde betjente indgår ifølge ekstrabladet.dk i de planer, som politiet arbejder med. Mediets kilder i politiet har oplyst, at der opereres med et såkaldt styrketal på omkring 2300 mand.

Imidlertid har Rigspolitiet tirsdag ikke kommenteret oplysningerne. Kommunikationsansvarlig Thomas Kristensen ønsker ikke at give nærmere oplysninger om den indvarslede styrke.

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt bekræfter over for TV2, at politiet er forberedt på »flere forskellige scenarier«.

»Jeg ved, at man er forberedt på situationen i det danske politi – og man er også forberedt på flere forskellige scenarier. Man det er jo svært at spå om hvilke konsekvenser, det får for Danmark, hvad der foregår i Sverige,« siger Claus Oxfeldt til TV2.

Ifølge ekstrabladet.dk indgår det blandt andet i planerne, at politifolk skal indkvarteres på hotelskibe i enten Flensborg eller Sønderborg.

Regeringen har orienteret EU-kommisionen om, at det som følge af den svenske grænsekontrol, kan blive nødvendigt at indføre en midlertidig grænsekontrol i Danmark.

I december vedtog Folketinget loven om det såkaldte transportøransvar, der gør det muligt at pålægge ID-kontrol i toge, busser og færger. Loven er blevet kritiseret af DSB, der advarer om, at transportøransvaret vil betyde længere rejsetider og en ekstraregning på en million kroner om dagen, der kan ende hos passagererne. Men det er bare ærgeligt, lød svaret fra Transportministeren, der ikke vil kompensere DSB.