23-årige Camilla Hessellund Lastein fik i denne uge et tocifret millionbeløb til sin virksomhed

»Jeg knokler rigtig, rigtig meget, for man får nej på nej på nej. Men det skal man ikke lade sig slå ud af. Jeg er meget konkurrencepræget og stædig, og det har i hvert fald været en god kombination lige i det her tilfælde.«

Sådan lyder opskriften på succes fra 23-årige Camilla Hessellund Lastein. Tidligere på ugen kunne den unge iværksætter juble over en tocifret millioninvestering i hendes virksomhed Lix Technologies, der har base i Aarhus.

Henover foråret har flere investorer meldt deres interesse i virksomheden, som Camilla Hessellund Lastein selv beskriver som en slags Spotify eller iTunes for studiebøger, og det mundede altså ud i, at North Media Online lagde 18 millioner kroner på bordet for en ejerandel på 20 procent.



Og nu drømmer den unge iværksætter, der er opvokset i den sønderjyske by Holsted, for alvor stort.

»Den her investering gør, at vi kan kigge ud over Danmarks grænser. Først og fremmest har vi kig på Storbritannien, hvor der er et kæmpe potentiale: Dels fordi der er mange flere studerende end herhjemme, og dels fordi priserne på studiebøger er langt højere. Herhjemme kan vi måske spare de studerende for 10-30 procent, men i Storbritannien kan vi spare de studerende for helt op til 50 procent i nogle tilfælde,« siger
Camilla Hessellund Lastein.

​Træt af dyre bøger


Hun fik ideen til Lix Technologies, da hun begyndte at studere på Handelshøjskolen i Aarhus i 2012.

»Jeg synes, det var enormt frustrerende at skulle bruge 5-6.000 kroner hvert semester på bøger, hvor man kun skulle bruge et par kapitler i hver, eller et lille appendiks bagi, ud af 800-900 sider. Det er ligesom med iTunes, hvor du ikke behøver at købe et helt album, men kan nøjes med en enkelt sang. Desuden var det træls og irriterende altid at skulle slæbe store bøger med til undervisningen,« forklarer hun.

Camilla Hessellund Lastein brugte efterfølgende lang tid på at sætte sig ind i reglerne for copyright på e-bøger og trykte bøger, og da hun ikke kunne finde et lignende produkt på markedet, valgte hun i januar 2014 at droppe ud af Handelshøjskolen og satse helhjertet på at banke Lix Technologies op fra bunden.

»Jeg flyttede hjem til min mor i Holsted og arbejdede i to job for at skrabe penge sammen. Efter nogle startvanskeligheder mødte jeg for halvandet år siden Kasper Enggaard Krog, der troede så meget på projektet, at han sagde sit eget direktørjob op for at blive medstifter. Og så er det næsten gået slag i slag siden da,« fortæller Camilla Hessellund Lastein.

Ingen hjælp fra millionærmor

Sidste år fik virksomheden, der har 14 ansatte, tre millioner kroner af to private danske investorer, og den investering har Lix Technologies levet af indtil nu.

I mellemtiden har Camilla Hessellund Lastein i bogstaveligste forstand levet på sin venindes sofa i Aarhus.

Artiklen fortsætter efter billedet

Æblet falder ikke langt fra stammen. 23-årige Camilla Hessellund Lastein er datter af Susanne Hessellund, der er medstifter og medejer af virksomheden Bel Air, der servicerer off-shore branchen. Her står en 11-årig Camilla Hessellund Lastein (yderst til venstre) sammen med sin mor, der har Camillas søster Julie på armen, og søstrene Malene og Louise.
Æblet falder ikke langt fra stammen. 23-årige Camilla Hessellund Lastein er datter af Susanne Hessellund, der er medstifter og medejer af virksomheden Bel Air, der servicerer off-shore branchen. Her står en 11-årig Camilla Hessellund Lastein (yderst til venstre) sammen med sin mor, der har Camillas søster Julie på armen, og søstrene Malene og Louise. Foto: ?Foto: Holger Bundgaard
Vis mere


Det kunne ellers være nærliggende at tro, at den unge iværksætter kunne have fået økonomisk støtte fra sin mor, den 47-årige multi-millionær Susanne Hessellund - Danmarks første kvindelige helikopterpilot og medejer af firmaet Bel Air, der servicerer off-shore branchen.

Men Camilla Hessellund Lastein har bevidst ikke spurgt sin mor om hjælp, forklarer hun.

»Jeg fortalte ikke min mor om Lix i lang tid, og vi har aftalt, at hun ikke skal hjælpe mig. Jeg vil ikke have tingene foræret. Det har altid ligget i luften, at vi børn skulle klare os selv,« siger Camilla Hessellund Lastein, der har fem yngre søskende.

»Min mor ville nok alligevel ikke have hjulpet mig, tror jeg. Og jeg ville have været mega træt af at skulle referere til min mor,« tilføjer hun med et grin.