Andreas Guldbrandt Jensen ville tjene penge over sommeren og fik en prøveperiode på sushi-restauranten Umashi i Odense. I stedet fik han rå fisk, waasabi og syltet ingefær i løn 

Andreas Guldbrandt Jensen fik et chok, da han efter to prøvevagter på sushi-restauranten Umashi fik sin løn udbetalt i naturalier.

»Jeg kan jo ikke betale min husleje med sushi. Det er simpelthen ikke i orden, at når en restaurant i sommerperioden står og mangler arbejdskraft, at man så hiver folk ind og ikke betaler deres løn i andet end sushi for 700 kr.,« siger 21-årige Andreas Guldbrandt Jensen til BT.

Ifølge 3F's konsulent i Privat Service, Hotel og Restauration Thorkild Holmboe, så er der slet ikke tale om noget nyt her. Det er et udbredt fænomen. Han mener, at mange af de unge slet ikke er klar over, hvordan arbejdsmarkedet fungerer. Og derfor er de ikke klar over, at de selv skal sørge for at forhandle deres aftale, hvis der ikke er en overenskomst. De skal altså have papir på deres aftale, så der er juridisk dokumentation. Og rigtig mange unge aner ikke, hvad en overenskomst er, ifølge Thorkild Holmboe.

»Det er groft og uansvarligt af virksomhederne, der gør det her, fordi det er en udnyttelse af især unge i Danmark,« siger Thorkild Holmboe.

Andreas Guldbrandt Jensens lønforhold, der blev betalt i rå fisk, fik da også hans mor Vibeke Fraling op i det røde felt. Da Andreas kom hjem og sagde det, tænkte hun ’ej, det kan da ikke passe’.

»Vores samfund er bygget op på nogle andre værdier, end at vi skal betales i sushi eller for den sags skyld andre naturalier i en prøveperiode på et arbejde. Nogle gange skal vi forældre vise vores børn, hvordan man gør, når man oplever noget, som er uretfærdigt,« siger Vibeke Fraling til BT.

Derfor henvendte moderen sig til Umashi’s advokat, men ifølge Vibeke Fraling mente restauranten, at de har loven på deres side, fordi de har udfærdiget et dokument, hvor man skal skrive under på, at det er vilkårene.

Men det har Andreas Guldbrandt Jensen ikke fået noget at vide om, og han har aldrig set det dokument, ifølge Vibeke Fraling.

»Andreas har ikke fået forelagt det her dokument, som han skulle skrive under på og som gjorde, at frasagde sig løn i prøveperiode.« siger Vibeke Fraling.

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet siger til fyens.dk, at virksomheder ikke må skifte medarbejderes lønindkomst ud med naturaliegoder uden at indberette det, da det vil få skattesystemet til at bryde sammen. Og når der ikke er en kontrakt på et ansættelsesforhold, så er det heller ikke blevet indberettet til Skat, og derfor er det ulovligt, siger han.

Indehaveren af restaurant Umashi, Andy Hu, afviser ikke, at han har taget folk ind på prøvevagter, men i et skriftligt svar slår han fast, at han ikke har spekuleret i gratis arbejdskraft:

»Vi har aldrig tvunget nogen til at arbejde gratis for os i 21 timer. Vi kunne ikke drømme om at udnytte gratis arbejdskraft. Alle vores medarbejdere får en god behandling, og vi tilgodeser alle mennesker og giver dem derfor en chance for at kunne få et job hos os,« skriver han.