Deltagelsen i BT Halvmarathon den 1. maj havde nær kostet Emil Rastrup livet. Ude på ruten faldt den 16-årige efterskoleelev pludselig om med et hjertestop, men blandt andet takket være førstehjælp på stedet har han det godt og er sluppet uden mén. Det fortæller hans far, Morten Rastrup, til BT en uge efter.

Som sædvanlig var elever fra Næsgaard Efterskole i Stubbekøbing på Falster med, da BT Halvmarathon løb af stablen søndag den 1. maj. En af dem var 16-årige Emil fra Nykøbing Falster. Hans mor og far var taget med til løbet med start i Kongens Lyngby og mål i Nærum nord for København for at se sønnen tilbagelægge distancen på 21 km for første gang. Men løbeturen i det flotte solskinsvejr tog en uventet drejning.

»Vi var ude for at heppe på ham og så ham ved 12 km-mærket, hvor han så super frisk ud - knivskarp og i godt humør,« siger Morten Rastrup.

Derfor satte han sammen med Emils mor, Rikke Rastrup, kurs mod målområdet i Nærum for at se sønnen krydse målstregen. Men Emil nåede ikke så langt. Blot to kilometer efter at have passeret sine forældre faldt han om - med et hjertestop.

»Til alt held løber der bagved Emil en kvindelig læge, som kan se, at Emil sætter tempoet op og løber på tværs af folkemængden og fortsætter ud i en hæk,« siger Morten Rastrup, der har været i kontakt med lægen.

»Hun hiver fat i ham med det samme og giver førstehjælp og hjertemassage,« fortæller han.

Flere mennesker kommer til og hjælper. Der kommer politi og ambulance, og redderne forsøger at få gang i hjertet med elektriske stød, og han bliver kørt på Rigshospitalet. Her bliver Emil lagt i koma.

Det er efterskolens forstander, der ringer til Emils forældre og fortæller dem, hvad der er sket. De får at vide, at Emil har fået et ildebefindende, men at han er stabil, og alt er godt. Morten Rastrup fortæller, at de først tænkte, at Emil nok bare havde været dehydreret, og at det derfor virkede 'lidt voldsomt' at køre ham på Rigshospitalet.

Da de når frem til Rigshospitalet bliver de mødt af en læge, der fortæller dem, at deres 16-årige søn har fået et hjertestop og er lagt i respirator. Først dér bliver situationens alvor klart.

»Vi bliver chokerede, men tager det egentlig helt okay,« siger Morten Rastrup og roser det 'professionelle' personale.

»Der var hele tiden nogen omkring Emil og os, der forklarede, hvad der skulle ske og hørte, om vi var okay, og det var rigtig betryggende.«

Men hvordan var det at se sin søn ligge der?

»Det er sgu ikke sjovt. Det er der ikke nogen, der ønsker at se,« siger Morten Rastrup.

Årsagen til det pludselige hjertestop var formentlig, at en forgrening til kranspulsåren sad forkert og kan være blevet klemt af i forbindelse med, at Emil har anstrengt sig til løbet.Der gik et døgn, før lægerne vækkede Emil fra sit koma. I løbet af de 24 timer gik der mange tanker gennem hovedet, fortæller faderen.

»Man er utryg, ked af det og nervøs for, om alt er, som det skal være. Man bekymrer sig, om han vågner som en grøntsag eller som den Emil, man kender.«

Uvished blev heldigvis hurtigt erstattet af lettelse, da lægerne vækkede Emil, og han begyndte at komme til sig selv.

»Han spurgte, 'hvor er min mobiltelefon', og så vidste vi godt, at vi var på rette kurs,« siger 43-årige Morten Rastrup.

Og kort tid efter var 'den helt hjemme'. Emil var blevet tørstig, men ville hverken have juice eller vand, og så tilbød sygeplejersken en cola.

»En kold cola? Det kunne jeg godt drikke,« sagde Emil ifølge sin far, der kunne se, at det gik hurtigt fremad.

»Vi var simpelthen så glade, og vi var helt vildt lettede,« siger Morten Rastrup.

Fik medalje alligevel

Morten Rastrup beskriver Emil, der er den mellemste i en børneflok på tre, som en rigtig god og glad dreng, der altid er i godt humør, hjælpsom og god til at snakke med folk. Selv om han har gået til al mulig idræt, har han aldrig været den sporty type. Men på efterskolen, hvor han tager 9. klasse, løber de meget, og det har han fået smag for. Derfor var en af de første ting, han spurgte om, da han vågnede, da også, om han havde gennemført løbet.

»Det fyldte rigtig meget,« siger Morten Rastrup og fortæller, at Emil intet kunne huske og ærgrede sig, da han fik at vide, at han ikke havde gennemført halvmaratonet.

»Øv, så får jeg ikke min medalje,« havde Emil sagt.

Han skulle dog få en medalje.

Næsgaard Efterskole plejer at stille op til BT Halvmarathon. Derfor har forstanderen gennemført løbet flere gange og ligger således også inde med flere medaljer. Tre dage efter episoden - om onsdagen - var Morten Rastrup nede på efterskolen for at hente noget tøj til Emil, og her gav forstanderen sin medalje fra løbet til ham, som han kunne give til sin søn.

»Det var fandme rørende. Der kneb jeg en lille tåre,« siger han.

'Glade og taknemmelige'

Inden hjertestoppet havde Emil angiveligt følt sig lidt sukkerkold og fik derfor en juice. Han blev spurgt, om han var okay, men svarede, at han havde det fint, fortæller Morten Rastrup. Kort efter gik det dog galt, men heldigvis var der mange handlekraftige personer til stede.

»Vi er så glade og taknemmelige for, at det skete på BT Halvmarathon, når det nu skulle ske, fordi der var så mange mennesker. Man tør ikke tænke på, hvad der var sket, hvis han var faldet om hjemme i vores lille skov,« siger faderen, der fortæller, at opbakningen har været overvældende.

»Det er helt sindssygt. Hvad vi ikke har fået tilbudt af hjælp fra folk, vi næsten ikke kender. Vi kan bo hos dem, de vil handle ind for os. Det er lige fra den tætte familie til forældre til børn på efterskolen, der har tilbudt deres hjælp. Vi er så taknemmelige over alle dem, der har hjulpet.«

På Facebook siger de også tak med dette opslag:

De har også været i telefonisk kontakt med den kvindelige læge, der gav Emil førstehjælp.

»Vi takkede hende selvfølgelig mange gange, og når alt er overstået, skal vi mødes og sige tak på en ordentlig måde,« siger Morten Rastrup.

100 pct. sig selv

Først skal Emil dog under kniven. Inden for et par uger skal han opereres, fordi en forgrening til den ene kranspulsåre sidder forkert. Efter planen vil der gå en uge efter operationen, før han kan blive sendt hjem, og herefter vil der gå yderligere fem-seks uger, før han er helt oven på igen fysisk.

»Om en otte ugers tid har vi Emil tilbage,« siger faderen og tilføjer, at der ikke er noget galt mentalt.

»Vores bekymring var, at der var sket noget med hjernen, men det var der heldigvis ikke. Han er 100 pct. sig selv.«

I mellemtiden skiftes hans mor og far til at være hos ham. De er medindlagt, som det hedder, og er hos Emil to dage af gangen. Hans søskende - Julie på 18 år og Anton på 10 år - besøger ham også, når det passer med skole osv.

Emil er ved at være færdig med sit år på på Næsgaard Efterskole, inden han skal i 10. klasse efter sommerferien. Hans far fortæller, at han har været helt vildt glad for at være der, og at det nok har været hans bedste skoleår. Derfor håber Emil også, at han kan få det sidste med.

»Det, der piner ham mest lige nu, er, at han ikke kan komme tilbage. Han håber meget, at han kan få et par uger på skolen og få det sidste med,« siger Morten Rastrup.

På efterskolen er Emil som skrevet blevet bidt af løb, og han har tilsyneladende ikke ladet sig slå ud af den uhyggelige episode ved motionsløbet sidste søndag.

»Han har allerede sat sig som mål, at han skal gennemføre næste år,« siger Morten Rastrup.