Bib. Bib. Bib, bib, bib, bib..

Nogenlunde sådan lød det, da den 16-årige dreng Arkibald Pryn fra Ørslev ved Vordingborg 5. oktober kom på sporet af det, der skulle vise sig at være et særdeles opsigtsvækkende fund. Med sin metaldetektor i hånden undersøgte han en mark ved Udby på Sydsjælland, da den pludselig gav lyd fra sig.

Nysgerrigt begyndte Arkibald Pryn at grave i den løse muldjord, og så dukkede der pludselig gamle sølvmønter op. Den unge skattejæger kontaktede straks Museum Sydøstdanmark, og efterfølgende har han sammen med museet undersøgt området. Marken viste sig at gemme på en ældgammel romersk sølvskat.

Indtil videre er der blevet fundet 154 sølvmønter, der har mindst 1800 år på bagen, og der dukker hele tiden flere op. Dermed er den 16-årige amatør-skattejægers fund det næststørste af sin slags på hele Sjælland siden 1780 og det syvende største fund af sølvmønter nogensinde i Danmark. Så Arkibald Pryn kan godt være stolt, mener arkæolog og museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark Jonas Christensen.

- Det er et rimelig sjældent fund, så man kan roligt sige, at man har haft en god dag som detektor, når man finder sådan en omgang, lyder det fra en begejstret Jonas Christensen.

Se også videoen: Ægtepar fandt guld for 54 millioner i 'baghaven'

Mønterne fra marken ved Udby er ifølge Nationalmuseets møntekspert Helle Horsnæs såkaldte denarer. En romersk sølvmønt der blev anvendt som standardmønt i hele den antikke verden i århundrederne før og efter Kristi fødsel. Arkibald Pryns fund er så velbevaret, at mønteksperten kan genkende portrætter af flere gamle romerske kejsere blandt andet Kejser Nero, der er kendt som ham, der brændte Rom ned.

Samtlige 154 mønter er blevet fundet indenfor et område på 75 x 40 meter og er ifølge Museum Sydøstdanmark formentlig blevet lagt ned i jorden som en samlet skat, der senere er blevet pløjet op af en landmand.

- Vi ved ikke, hvorfor mønterne er gravet ned på marken. Der kan være tale om en skat, der er gemt i urotider, men aldrig hentet - måske fordi ejeren døde. Der kan også være tale om et offer til guderne. Vi ved det simpelthen ikke, oplyser Museum Sydøstdanmark, der deltog i en udgravning af stedet for at være sikker på, at alle mønter i muldlaget blev fundet.

Arkæologerne har døbt fundet 'Udby-skatten' og begejstringen over fundet har bredt sig helt til Nationalmuseet, der har været en tur i Udby for at se det med egne øjne.

Arkibald Pryn fra Ørslev på Sydsjælland fandt en vaskeægte romersk skat, da han undersøgte en mark med sin metaldetektor.
Arkibald Pryn fra Ørslev på Sydsjælland fandt en vaskeægte romersk skat, da han undersøgte en mark med sin metaldetektor. Foto: Museum Sydøstdanmark
Vis mere