Rigtig mange dansker kæmper lige nu med at lade smøgerne ligge - og dermed holde det nytårsforsæt, som venner og familie måtte lægge øre til, mens nytårstorsken blev kørt indenbords.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Og der er godt nyt til de håbefulde. For det kan lade sig gøre. Faktisk lykkedes det for 140.000 danskere i 2011 at kvitte smøgerne.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening.

Og det glæder Astrid Krag (SF), der er minister for sundhed og forebyggelse.

- 140.000 danskere er ifølge undersøgelsen stoppet inden for det seneste år, og det er i forhold til antallet af rygere det højeste tal, vi nogensinde har set.

- Tendensen ser ud til at fortsætte, for 400.000 har ifølge undersøgelsen planer om at gøre et forsøg på at kvitte tobakken inden for det næste halve år. Det er en rigtig positiv udvikling, og vi vil se på, hvad vi kan gøre for at skubbe endnu mere på, siger ministeren ifølge Sundhedsstyrelses hjemmeside.

Men selvom der var 140.000, som valgte at skodde cigaretterne i 2011, var der lige så mange rygere som året inden, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside.

Det skyldes ifølge foreningen, at der er kommet nye rygere til, og at flere betegner sig selv som ikke-rygere, fordi de ikke ryger dagligt.

Samlet set er 24 procent af den danske befolkning rygere - der enten ryger dagligt, ugentligt eller sjældnere.

- Man bør slet ikke ryge. Hver eneste cigaret er skadelig, og det er at snyde sig selv, hvis man tror, at det er ufarligt kun at ryge engang imellem, siger overlæge Hans Storm, der er afdelingschef i Forebyggelses- og Dokumentationsafdelingen i Kræftens Bekæmpelse, til hjemmesiden.

Siden 2007 - der også var året, hvor rygeloven blev indført - har 400.000 danskere smidt cigaretterne i skraldespanden.
 
Undersøgelsen er lavet af analysebureauet Epinion som en webanalyse i ugerne 48, 49 og 50 i 2011. Der er gennemført 5060 interview. Undersøgelsen er repræsentativ på alder, køn, uddannelse og region.