En af tirsdagens mere spektakulære nyheder var, at man havde gjort et bemærkelsesværdigt fund i Nordjylland ved en gårdejendom i Birkelse ved Aabybro.

De første meldinger lød på, at det var en lokal mand, som havde fundet et gammelt tysk flyvrag fra Anden Verdenskrig med et dødt besætningsmedlem.

Og det viser sig, at det i virkeligheden var en lokal far og søn, der gjorde fundet sammen efter flere længere tids gravearbejde.

BT har talt med Klaus Kristiansen og sønnen Daniel om det flotte fund.

»Min farfar boede på gården under krigen, og han fortalte tit røverhistorier om, at der var styrtet et fly ned, ligesom der skulle have været tyskere ude i området for at rydde op efter flystyrtet, men det var bare aldrig nogensinde blevet bekræftet, så vi troede sådan set bare, at det var en skrøne,« siger Klaus Kristiansen til BT.

Han fortæller, at det formentlig er styrtet ned i slutningen af krigen omkring 1944. Klaus Kristiansen fortæller endvidere, at der er tale om et jagerfly af typen Messerschmidt BF 109. De har også fundet identifikationspapirer på besætningsmedlemmet, der tyder på, at han er tysk.

Der er fundet et tysk kampfly fra 2. verdenskrig, en Messerschmidt M109, på en mark vest for Birkelse i Nordjylland. Her ses nogle af de vragrester der er gravet fri. På billedet flyets maskinkanoner
Der er fundet et tysk kampfly fra 2. verdenskrig, en Messerschmidt M109, på en mark vest for Birkelse i Nordjylland. Her ses nogle af de vragrester der er gravet fri. På billedet flyets maskinkanoner Foto: Henning Bagger
Vis mere

Der er fundet et tysk kampfly fra 2. verdenskrig, en Messerschmidt M109, på en mark vest for Birkelse i Nordjylland. Her ses nogle af de vragrester der er gravet fri. På billedet ses flyets næsehjul og motor
Der er fundet et tysk kampfly fra 2. verdenskrig, en Messerschmidt M109, på en mark vest for Birkelse i Nordjylland. Her ses nogle af de vragrester der er gravet fri. På billedet ses flyets næsehjul og motor Foto: Henning Bagger
Vis mere

Men hvad førte til, at de i første omgang begyndte at grave i marken?

»Jeg havde talt med min far om flyet, fordi jeg skulle skrive en skoleopgave om Anden Verdenskrig. Vi blev så enige om at tage ud på marken med metaldetektoren for at undersøge, om min oldefars historie nu også var sand. Og det viste den sig at være. Vi fandt ret hurtigt nogle vragrester, og så gravede vi ellers løs,« siger 14-årige Daniel Rom Kristiansen.

Han fortæller, at de først gravede med deres egen rendegraver og derefter med en lånt gravko.

»Det var lidt vildt til at starte med. Vi havde på fornemmelsen, at der måske kunne være nogle rester, men ikke at der ville være så meget. Min oldefar havde jo fortalt, at tyskerne kom og fjernede det meste. I lørdags gravede vi mere jord op, og så det var det ret sindssygt pludselig at trække knoglerester ud af jorddyngerne. Det var ikke lige det, jeg havde regnet med at finde. Jeg har altid kunne lide historier om Anden Verdenskrig, så det er ret fedt, at det er lige på vores gård.«

Familien kontaktede efterfølgende en ekspert i flystyrt fra Anden Verdenskrig, og han hjælp dem med at spore sig ind på vraget.

Se Ritzau: Mosefundet fly var Nazityskland mest yndede jager. Flyet er af typen Messerschmitt Bf - Bayerishe Flugzeugwerke - 109. Et jagerfly, der hovedsageligt blev brugt om dagen, og som var rygraden i det tyske luftvåbens flåde. ARKIV: Tysk jagerfly, Messerschmitt ME109, til Roskilde Airshow 2015. I 2013 måtte dette fly nødlande på grund af motorstop. Skaderne var ikke værre end flyet igen er på vingerne. Propellen er lavet af træ. luften. Flyet er mange millioner kr. værd, da det er det enete fly i Europa der kan flyve med original tysk motor. (Foto: Lars Laursen/Scanpix 2017)
Se Ritzau: Mosefundet fly var Nazityskland mest yndede jager. Flyet er af typen Messerschmitt Bf - Bayerishe Flugzeugwerke - 109. Et jagerfly, der hovedsageligt blev brugt om dagen, og som var rygraden i det tyske luftvåbens flåde. ARKIV: Tysk jagerfly, Messerschmitt ME109, til Roskilde Airshow 2015. I 2013 måtte dette fly nødlande på grund af motorstop. Skaderne var ikke værre end flyet igen er på vingerne. Propellen er lavet af træ. luften. Flyet er mange millioner kr. værd, da det er det enete fly i Europa der kan flyve med original tysk motor. (Foto: Lars Laursen/Scanpix 2017) Foto: Lars Laursen
Vis mere

»Jo flere jorddynger vi gravede op med gravemaskinen, jo flere metalgenstande dukkede op. Så fandt vi pludselig en motorblok. Og til sidst kom vi frem til ammunition og knoglerester, og så var det jo en helt anden sag, og så kontaktede vi myndighederne,« siger han.

Politiet og ammunitionsryddere har tirsdag været på området, hvor de blandt andet har arbejdet med at fjerne ammunitionen på forsvarlig vis.

Kom fundet som en overraskelse for jer?

»Det er en total overraskelse. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi regnet med, at der var noget deroppe på marken. Det er helt vildt. Det er utroligt, at min farfars vandrehistorie holdt vand. I dag fortryder jeg da, at jeg ikke spurgte mere ind til det. Både min farfar og min far er døde, så der er ikke nogle levende kilder længere. Nu er det op til historikerne og kriminalteknikerne at finde ud af, hvad flyet lavede og hvem besætningsmedlemmet er,« siger Klaus Kristiansen.

Klaus Kristiansen har en teori om, at det kan have været et træningsfly fra flyvestationen i Aalborg, der forulykkede. Tyskerne brugte flyvestationen som træningssted for piloter under krigen, og det kan have været en træningsøvelse, der gik galt.

Daniel har ikke fået karakter for sin opgave, men han fik en fin udtalelse af læreren, der sagde, at det var en god stil, han havde skrevet. Fundet har også øget hans interesse for krigstiden:

»Jeg har altid kunne lide historier om Anden Verdenskrig, så det er ret fedt, at det her er sket lige på vores gård,« siger eleven, der til dagligt går i 8. klasse på Vedsted Friskole.