Med en ramme øl under armen, to kasser papvin og en indkøbspose fuld af lakridsshots ankom 16-årige Paul Ngongo Iversen i fredags med fem nye gymnasiekammerater til Ulvedals-slugten i Dyrehaven nord for København.

»Det første, der slog mig, var hvor mange mennesker, der var,« fortæller Paul Ngongo Iversen om mødet med de omkring 8.000 andre unger, der også var mødt for at fejre skolestart.

Han er selv lige begyndt på Niels Brock Gymnasium og blev hurtigt overmandet af ældre elever, der ville vide, om han var 1.g’er. Svaret var »ja«, og Paul Ngongo Iversen fik skrevet »putte« i panden med en fed sprittusch.

»Folk blev virkelig fulde, men det er også en fed fest, der ryster os sammen,« siger Paul Ngongo Iversen, der måtte hjælpe en af sine nye klassekammerater ned til en opstillet ambulancestation, efter at han var dejset omkuld under et træ.

»Han havde drukket virkelig meget, men vi fik at vide, at han bare skulle hjem og sove den ud, og så sendte vi ham ned mod S-toget, hvor han blev hentet af sin far,« fortæller Paul Ngongo Iversen, der selv blev i Ulvedalene og festede videre til midnat.

Flere måtte i respirator

Vennen slap med slemme tømmermænd og et nyt øgenavn, men festen i Ulvedalene resulterede også i, at i alt 15 unge blev kørt på hospitalet med alkoholforgiftning. Flere blev lagt i respirator og var i direkte livsfare.

En af dem var Malene Nielsen Rugholms søn, der klokken 21 fik konstateret en alkoholpromille på 4.

Frem til klokken 2 om natten, hvor sønnen igen vågnede, var Malene Nielsen Rugholm bange for at miste sin dreng, og hun har efterfølgende delt sin historie på Facebook som en opfordring til, at forældre og unge tager en snak om alkohol.

Ni af de 15 alkoholforgiftede gymnasieelever blev bragt til Herlev Hospital. Her er personalet og vicedirektør Jan Toftholm Andersen chokerede over den forfatning, de 15-16-årige gymnasieelever var i, da de nåede frem med ambulancen til hospitalet.

Jan Toftholm Andersen beskriver dem som »rigtig, rigtig forgiftede, syge og dårlige«, svære at få kontakt med og ude af stand til at tage vare på sig selv, ligesom flere måtte have hjælp til at trække vejret og blev lagt i respirator.

»Vi bliver ikke sundhedsfagligt chokerede over, at mennesker kan være rigtig syge og dårlige, for det er vi vant til i en akutmodtagelse. Dét, vi er chokerede over, er mængden af unge, som kom ind, og at flere var livstruede. Alvoren er simpelthen så stor,« siger han.

Hospitalet har ikke tidligere oplevet noget lignende, og i løbet af fredag aften måtte hospitalet lukke børnemodtagelsen for andre patienter og dirigere dem til andre sygehuse, fordi samtlige medarbejdere var optagede af at redde de ni elever.

Flere af de pågældende patienters promille var så høj, at Jan Toftholm Andersen vurderer, at det er stærk spiritus og ikke øl, der er blevet hældt ned. Samtidig er han bekymret for, at der har været stoffer i omløb.

»Vi har ikke kørt test på de unge, så det er ikke til at sige, om der er stoffer indblandet, men jeg vil sige, at det er chokerende, hvis man kan blive så dårlig af kun at drikke alkohol. Vi har en forestilling om, at når man har det så skidt, så er det, fordi der har cirkuleret andet end alkohol i Dyrehaven, og det bekymrer os meget,« siger han.

Derfor har Herlev Hospital efter fredagens kaos besluttet at sende et brev til gymnasier i hovedstads- og Nordsjællandsområdet, hvor hospitalet tilbyder at stille dets sundhedsfaglige ekspertise til rådighed og holde oplæg om rusmidler.

»Det er festligt at drikke, og det er sjovt og dejligt at have det skægt. Men det er ikke længere sjovt, når man havner på sygehuset, og nogle er ude af stand til at trække vejret. Vi vil gerne dele vores viden og i samarbejde med de unge, forældre og skoler gøre vores til, at en episode som i år ikke gentager sig til næste år,« siger Jan Toftholm Andersen.

Forældre slipper kontrollen

Alkoholkulturen bør især diskuteres i hjemmene, mener Jakob Demant, tidligere rusmiddelforsker og lektor ved sociologisk institut på Københavns Universitet.

Ifølge ham er forældre til børn i folkeskolen de seneste år blevet gode til at diskutere retningslinjer for alkohol med børnene, men forældrene slipper emnet, så snart deres børn starter i gymnasiet.

»Forældrene bliver pludselig usikre på, hvordan de skal tage dialogen. De har en tendens til at tænke, at nu er børnene blevet unge mennesker, og at det at deltage i en ungdomskultur og drikke alkohol er en del af en selvstændighedsproces,« siger Jakob Demant.

»De danske unge er enormt ansvarsbevidste på en lang række andre områder, og så virker det malplaceret at skulle lave regler for og rådgive dem i noget så basalt, som hvordan man fester,« siger hun.

De unges grænser og sociale sanktioner udfordres særligt til store, spontane fester som den i Dyrehaven. I modsætning til, hvis festen var foregået privat, på gymnasiet eller på en natklub, kan man sagtens ligge og ralle, brække sig og stadig være en del af festen, siger Jakob Demant.

»Det er ikke et nyt fænomen, men de er voldsomt mange flere samlet, end man var for bare få år siden. Når man er så mange mennesker sammen, opstår der nogle andre dynamikker, og man ser måske heller ikke så meget efter sine venner, som man ellers ville gøre,« siger han.

Festen i Dyrehaven har efterhånden 30 år på bagen, og startede oprindeligt på Ordrup Gymnasium, som gjorde det til en tradition at invitere dets elever og lærere på skovtur efter de nye 1. g’eres intro-uge. Nogle år senere begyndte gymnasierne Aurehøj, Øregaard og Gammel Hellerup på det samme, og i rigtig mange år foregik det »på en fredelig og hyggelig måde«, lyder det fra rektor på Ordrup Gymnasium, Henning Thomsen.

»Men for to somre siden fik jeg en henvendelse fra skovfogeden om, at nogen på Facebook havde inviteret sindssygt mange unge til at deltage, og der sagde vi straks: »Dét der, det deltager vi ikke i«, og så trak vi os med det samme,« siger Henning Thomsen om festen, der nu også tiltrækker tusindvis af elever fra gymnasierne i København.

I stedet afrunder Ordrup Gymnasium i dag dets intro-uge et nyt sted med gymnasiets egne elever og eget personale som eneste inviterede.

»Så vi er overhovedet ikke en del af det, der foregår i Dyrehaven,« siger Henning Thomsen, som dog ikke kan garantere, at nogle af hans elever ikke begiver sig til Dyrehaven i deres fritid.

Flere af de rektorer, som Berlingske har været i kontakt med, fortæller ligesom Henning Thomsen, at den oprindelige komsammen i Dyrehaven har udviklet sig til en åben fest.

Det er også det indtryk, man efterlades med ved at læse eventets ordlyd på Facebook. Her skriver organisationen GymnasieFester, at »søde intro-elever, små putter, halvliderlige 4.g’ere og hvem der ellers læser dette«, er velkomne på dagen. Invitationen garanterer »fucking meget ølstafet«, og opfordringen er: »mød op stiv – vi skal byde putterne velkommen med manér«.

Flere har da også valgt at tage konsekvensen og har kvittet Ulvedalene, blandt andre Øregaard Gymnasium i Hellerup og Aurehøj Gymnasium i Gentofte. På sidstnævnte opfordrer lærere og ledelse direkte eleverne til at blive væk fra festen i Dyrehaven.

»Vi synes, at det er blevet for voldsomt. De seneste år har der været alt for mange mennesker, der deltager, også personer som slet ikke går i gymnasiet, og der er blevet rapporteret om småtyverier og vold. Derfor har vi meget kraftigt opfordret vores nye elever til at blive væk. Hver dag, siden de startede, har vi foreslået, at nye såvel som gamle elever i stedet holder en privat fest,« siger rektor Marianne Zibrandtsen, Aurehøj Gymnasium.

Flere af de gymnasier, som stadig deltager i festlighederne, fortæller Berlingske, at fredagens hændelser betyder, at man fremover vil overveje at tilbyde et alternativ til arrangementet i Dyrehaven.

Gymnasieelev Paul Ngongo Iversen mener, det er en skam, hvis festen i Ulvedalene lukkes helt. Han genkender ikke mediernes dramatiske beskrivelser og deler ikke de voksnes bekymring.

»Jeg følte mig ikke utryg på noget tidspunkt og havde en rigtig god aften,« siger Paul Ngongo Iversen – der helt sikkert kommer igen til næste år for selv at kunne skrive på de nye putter med fed sprittusch.