Seks i Danmarks Radios øverste ledelse tjener mere end den danske statsminister, som tjener omkring 1,4 millioner på årsbasis.

Flere hos DRs ledelse har i 2016 endda fået lidt oven i den store lønpose.

Eksempelvis har Maria Rørbye-Rønn fået omkring 60.000 kroner oven i sin årsbruttoløn. Direktør Ulrik Haagerup har fået omkring 32.000 kroner i lønstigning og ligger dermed på en bruttoårsløn på 1,98 millioner kroner. Det skrev Journalista.dk søndag.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup, Martin Marinus og Alex Ahrendtsen skrev i august 2016 en kronik i Berlingske, hvor de lagde op til den enorm nedskæring hos DR. BT har talt med medieordfører Morten Marinus omkring lønnen hos DR.

Medieordfører Morten Marinus har følgende reaktion på lønstigningerne.

»Selvom det lyder til det modsatte, når vi foreslår besparelser, så må vi konkludere, at der rigeligt med penge i DR, som kan bruges anderledes,« siger Morten Marinus til BT.

Han mener, at man bør sende DRs bestyrelse et vink med en vognstang omkring lønninger hos ledelsen.

»Udover denne her gennemsigtighed i DRs økonomi og regnskab ønsker Dansk Folkeparti, at der i de kommende medieforlig er en debat om lønninger på ledelsesplan generelt. Måske skal bolden sendes videre til DRs bestyrelse, så der ikke kommer et loft fra politisk hold.«

Der er heller ikke mange steder i det offentlige i Danmark, som kan matche de højestlønnede chefer hos DR.

»Man kan jo sige, at på den ene side gælder det samme hos DR som andre steder. Man må betale for at få de bedste til at levere varen. Men når det er sagt, så er det ikke for alle, at lønnen er drivkraften. Hvor spændende er jobbet, arbejdsglæde osv. Så at have så mange ansatte på det lønniveau er ved siden af, hvad man kan forvente i en offentlig institution,« vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

Bent Greve mener dog ikke, at det som sådan er odiøst, at der er faldet lønforhøjelser til flere af cheferne i det forgangne år. Han undrer sig som sagt mere over det generelle lønniveau på direktionsgangen hos DR.

Hos DRs topledelse er der pt. seks chefer, der tjener mere end den danske statsminister. Generaldirektøren tjener omkring 3,6 millioner kroner. Hvad tænker du om det?

»Jeg synes det lyder helt vildt. Og jeg ved godt, når man spørger dem. Så siger de, at man skal sammenligne lønningerne med mediebranchen generelt. Men man skal bare lige huske på, at DR er en medievirksomhed, der finansieret via tvangsopkrævet licens. Og dermed også en indirekte offentligt ejet virksomhed, som er ejet af alle danskere. Derfor bør man se på produktet, der kommer ud af det,« siger Morten Marinus.

Det handler i bund og grund om at få mest public service for den store sum penge, som DR får hvert eneste år.

»Jeg tror simpelthen godt, at man kan få samme kvalitet, selvom der er færre penge i lønningsposen til de øverste chefer. DR er en helt særlig virksomhed, der ikke skal overleve på markedsvilkår, som andre medievirksomheder,« slutter han.

Han forestiller sig, at man for fremtidige topledere hos DR kunne tage udgangspunkt i statsministerens løn. Derudover peger han også på, at man kunne se på at skære i mellemlederlaget hos DR. Men det er som tidligere nævnt en opgave for bestyrelsen.

»En rimelig løn«

Det virker ikke til, at det ville være et realistisk scenarie, at neddrosle lønningerne på den nuværende chefgang voldsomt.

»Det ville være en voldsom ændring af ansættelsesforholdet. Så det kan man ikke bare gøre. Men man kan vælge at nybesætte stillingerne. Typisk ville man se, at man låser for fremtidige lønstigninger. Så bliver lønnen historisk set forringet med inflationen. Det er ikke noget man ser ret tit, at man skærer i chefers lønninger i den grad,« siger Bent Greve.

Danmarks Radio har følgende kommentar til lønningerne på direktionsgangen hos DR:

'I DR har vi – i modsætning til mange andre store danske medier – valgt at være åbne om lønnen i den øverste ledelse. Vi er samtidig en del af et mediemarked og har brug for at kunne rekruttere dygtige folk. Det betyder også, at man skal have en rimelig løn, som står mål med opgaver og ansvar. Og når man sammenligner DR-ledelsens lønniveau med den øvrige branche, så er DR bestemt ikke lønførende. Hos TV2 og  andre danske mediehuse er lønnen os bekendt langt højere,' lyder det i en e-mail fra bestyrelsesformand Michael Christiansen.