Cykelsæsonen blev i denne weekend skudt igang med etapeløbene Santos Tour Down Under i Australien og Tour de San Luis i Argentina, og i den forbindelse serverer BT 14 ting, du bør vide til 2016-sæsonen.

Det danske vintervejr tillader måske ikke en tur på raceren, men mentalt kan du efterhånden godt spænde cykelskoene og klikke i pedalerne, for nu begynder 2016-sæsonen endelig efter flere måneders pause på den allerstørste scene.

Første rigtige etapeløb er det australske Santos Tour Down Under, som Lars Bak (Lotto-Soudal) og Michael Valgren Andersen (Tinkoff) og resten af feltet indledte søndag (den officielle del af løbet begynder tirsdagn). Startlisten indeholder ikke de helt store profiler som Alberto Contador og Chris Froome, men er alligevel et løb på kalenderen for den internationale cykelunion UCI.

Det argentinske etapeløb Tour de San Luis er på kalenderen for 10. gang og er efterhånden blevet et eftertragtet løb. I år stiller Nairo Quintana (Movistar) og Vincenzo Nibali (Astana) op i de sydamerikanske bjerge, når løbet begynder mandag, og influenza-ramte Jesper Hansen (Tinkoff) og oksen Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital Concept) er også med.

Med indledningen af cykelsæsonen snupper vi lige et udpluk af de historier, som har domineret før sæsonen, og muligvis kommer til at gøre det i sæsonen.

Tinkoffs nye trøjer

Set fra oven kunne det ligne en flok zebraer, som dribler rundt på en savanne af asfalt, men højst sandsynligt har det bare været Tinkoff-holdet på træningstur. Holdejer Oleg Tinkov har det sorte bælte i at gøre opmærksom på sit hold på godt - og ondt, vil nogen måske indvende - og med indførelsen af sort/hvid-stribede træningstrøjer har forberedelserne til 2016-sæsonen ikke været nogen undtagelse. Tinkoff, der i år kører uden Saxo Bank som sponsor, beholder dog stadig sin skriggule farve med matte og nu grålige shorts med blå nuancer som løbsdragt. Den skal der nu nok også blive lagt mærke til i feltet i år.

De olympiske lege

Foto: YASUYOSHI CHIBA
Vis mere

2016 byder på de olympiske lege i Rio de Janiero i august, og det påvirker sæsonen mere, end man måske lige skulle tro. For nogen bliver sæsonen anderledes skruet sammen, fordi OL er det helt store mål, og det kan i nogen udstrækning gå ud over præstationen i andre løb af den indlysende årsag, at rytteren først for alvor skal toppe i august. Ruten til OL byder på 256,4 kilometer og passer til flere af de store etapeløbsryttere med tanke på, at rytterne undervejs skal over en lille stigning på 1,2 kilometer.

Tre udenlandske talenter

Foto: RAQUEL MANZANARES
Vis mere

Forventningerne til Fernando Gaviri, som kører under Brian Holm på Etixx-Quickstep, er enorme på trods af, at han blot kører sin første sæson som professionel i 2016. Colombia er ikke ligefrem kendt for at levere supersprintere, men det 21-årige kuglelyn kan meget vel gøre sig bemærket som netop dét i denne sæson. Slog Mark Cavendish to gange i 2015.

Lars Baks holdkammerat på Lotto-Soudal, Tiesj Benoot, er muligvis fremtidens Tom Boonen - eller sagt på en anden måde: Belgiens nye klassikerhåb. At blive nummer fem i Flandern Rundt i sin debutsæson er intet mindre end imponerende, og han præsterede også en andenplads i Belgien Rundt og flere andre flotte resultater. Husk navnet Tiesj Benoot.

Caleb Ewan (billedet) kører hurtigt. Rigtig hurtigt. Udviklingskurven for den 21-årige rytter fra Orica-Greenedge er nærmest kun gået mod himlen, og det skal blive spændende at se, om han i 2016-sæsonen kan fortsætte de flotte bedrifter. Vandt femte etape af Vueltaen i 2015 og er spået en stor fremtid af mange cykelkendere.

Vinderen af Tour de France 2016

Foto: BENOIT TESSIER
Vis mere


Vi kommer ikke udenom, at det franske cykelløb er årets måske største højdepunkt. Chris Froome (billedet) ventes at forsvare sin suveræne titel fra sidste år, men ruten i 2016 byder ikke på brosten, hvilket bestemt ikke behagede en fyr som Nairo Quintana i sommer, så måske kan colombianeren tage kampen op mod Froome en gang for alle. Udfordringen for den formodet største konkurrent til Froome kan blive de to krævende enkeltstarter. Vinderen af Vueltaen i 2015, Fabio Aru (Astana), dyster måske også med om sejren i årets Tour de France, og Alberto Contador er helt sikkert opsat på at gøre det godt i dét, der meget vel kan være spanierens sidste sæson. Hvad med Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez eller måske den tidligere vinder Vincenzo Nibali, hvis han får lov at folde sig ud?

Danskerne

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Ni danske ryttere er med på World Touren i år. De ’gamle’ herrer som hårdtarbejdende Lars Bak og den elegante etapeløbsrytter Jakob Fuglsang kender vi, men det skal blive overordentligt spændende at følge debutanten og mere ukendte Søren Kragh Andersen på Giant-Alpecin. Der er store forhåbninger på Cannondale-holdet til Matti Breschel, der efter mange år på Tinkoff-Saxo forhåbentlig kommer til at gøre sig bemærket især i forårsklassikerne. Michael Mørkøv bliver lokomotivet for Katusha-sprinteren Alexander Kristoff, og Tinkoff-drengene Jesper Hansen og Michael Valgren ligner to ryttere, som er klar til at klikke karrieren op i et endnu højere gear. Det samme er tilfældet for Post Danmark Rundt-vinderen Christopher Juul-Jensen, som nu er holdkammerater med Magnus Cort (billedet) på Orica-Greenedge.

Verdensmesteren

Foto: ANGELO CARCONI
Vis mere

Peter Sagan toner frem i regnbuetrøjen hele sæsonen, fordi han vandt verdensmesterskabet i Richmond i USA i efteråret. Efter et år hvor han ellers mest blev kendt for sine mange andenpladser, så står slovakken ifølge bulletinerne ganske skarpt forud for sit første løb i Tour de San Luis, men det er nok især i klassikerne, vi skal regne med at se Peter Sagans drengede smil på sejrsskammelen.

Stjernekrig på Fuglsangs hold

Foto: YOAN VALAT
Vis mere

Ifølge meldingerne om Astana arbejder Vincenzo Nibali allerede på et skifte væk fra det kasakhiske cykelhold. Det virker ikke usandsynligt med tanke på, at Fabio Aru efterhånden er ved at indtage tronen på holdet. Situationen udvikler sig måske til en magtkamp mellem to dygtige italienere, og det kan stille Jakob Fuglsang i en underlig situation.

De største transfers

Foto: PAUL MCERLANE
Vis mere

Mark Cavendish’ skifte fra Etixx-Quickstep til Dimension Data hører til blandt de absolut mest opsigtsvækkende, men Brian Holms belgiske mandskab behøver ikke nødvendigvis frygte for holdets muligheder i spurterne, for ind er kommet Marcel Kittel fra Giant-Alpecin.

  • Astana er blevet en dygtig klatrer fattigere med afgangen af Mikel Landa til Team Sky.
  • Richie Porte skal nu - endelig, vil nogen sige - forsøge at køre sine helt egne chancer på BMC efter flere år i Sky-skyggen af Chris Froome.
  • Løfter vi klassiker- og monument-brillerne op for øjnene, så ser Dan Martins (billedet) skifte fra Cannondale-Garmin til Etixx-Quickstep yderst interessant ud.

Sidste sæson for ’Spartacus’

Foto: BAS CZERWINSKI
Vis mere

Fabian Cancellara annoncerede sidste år, at denne sæson bliver hans sidste, og det er svært ikke at unde den tidligere Bjarne Riis-stjerne et flot sidste kapitel efter en 2015-sæson præget af brækkede knogler og et styrt i Touren iført den gule trøje. Cancellara sigter uden tvivl efter klassikerne og monumenter som Milano-Sanremo i år, så den 34-årige tempospecialist kan føje endnu flere triumfer til samlingen.

Muligt farvel til det spanske slangehug

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Når Alberto Contador angriber opad, er det, som når en slanger hugger ud efter sit bytte. Spanieren kører muligvis sin sidste sæson i år - det afhænger af, hvordan det går. Tinkoff-stjernen satser knoglehårdt på Tour de France, som han har vundet to gange tidligere i karrieren. Og i år skal et hårdt Giro d’Italia inden Touren ikke ødelægge benene.

Mark Cavendish mod Marcel Kittel

Foto: JUSTIN TALLIS
Vis mere

Duellen mellem to af de bedste - hvis ikke de bedste - sprintere er værd at holde øje med. Efter kun 32 løbsdage i 2015 skal Marcel Kittel angiveligt være klar til at fyre raketten af i 2016-spurterne, men Mark Cavendish (billedet) har lokket sin suveræne leadout-man fra Quickstep-dagene, Mark Renshaw, med sig til Dimension Data. Et stort signal om at ’Cav’ ikke giver op uden kamp.

Sandet verdensmesterskab

Foto: LIONEL BONAVENTURE
Vis mere

Cykelløb i sandstorm? Der findes de stemmer, som ikke mener, at væddeløb skal køres i en ørken, men det bliver altså tilfældet ved verdensmesterskaberne i 2016. Doha, Qatar, danner rammen for arrangementet, som meget vel kan blive rykket fra september til oktober på grund af den umenneskelige varme i landet.

Ny rangliste

Det er nye tilstande i år for rytterne på World Touren, fordi den internationale cykelunion UCI har indført en ny rangliste. Den snart tidligere rangliste fokuserer kun på store løb som Tour de France, Paris-Roubaix og Giro d’Italia, men det ændrer sig nu. Her vil løb på kontinentalniveaut for eksempel også udløse point til listen, som vil blive opdateret en gang ugentligt. Pointsystemet er desuden lavet om.

Modbydelige bjerge

Foto: BORIS HORVAT
Vis mere

Cykelfans elsker bjergene! De tunge ryttere knap så meget. Mont Ventoux i Provence gør comeback i Tour de France og kommer uden tvivl til at indtage en hovedrolle til sommer, og i Vueltaen vil Mirador de Ézaro slå knuder på rytternes lunger. Sidste år fik den spanske stigning flere ryttere til at stå af og trække cyklen, og det bliver ikke meget bedre, når rytterne ramme Col d’Aubisque i Pyrenæerne. Giroen er vanen tro heller ingen undtagelse for barske bjerge med Dell’Agnello som største kolods. Ni afslutninger på toppen venter i den italienske grand tour.