Holdejere som Bjarne Riis skal ikke længere føle sig sikre i forhold til dopinganklager, der er mere end otte år gamle.

Det er sigtet med et forslag, som kan blive vedtaget i forbindelse med en revision af WADA-koden, der afsluttes i november.

Man arbejder i det internationale antidoping-organ på en udvidelse af forældelsesfristen fra otte til ti år i sager, der handler om eksempelvis en holdejer, der opmuntrer eller distribuerer doping til sine atleter.

En udvidelse af fristen til ti år vil i praksis betyde, at for eksempel den tidligere Riis-rytter Jörg Jaksches anklager om organiseret doping på CSC-holdet i 2004, vil kunne fælde Bjarne Riis, hvis det er tilstrækkeligt dokumenteret.

Anti Doping Danmarks (ADD) direktør Lone Hansen bekræfter overfor sporten.dk, at fristen kan udvides, men forklarer samtidig, at det bliver kompliceret at gennemføre ændringen af paragraf 2.8 i WADA-koden sådan som man også ønskede at gøre i forhold til sagen mod Lance Armstrong. Det er ligeledes uvist, om WADA kan indføre en ny frist, der gælder med tilbagevirkende kraft.

I sagen mod Armstrong fik man aldrig gennemført ændringen, fordi Lance Armstrong valgte at erkende uden at køre en sag.

Bjarne Riis ønsker ikke at udtale sig om anklagerne om organiseret doping på holdet, mens undersøgelsen hos ADD og Danmarks Idræts-Forbund stadig pågår. Men ryttere som Christian Vande Velde og David Zabriskie har de seneste dage forklaret, at de ikke er blevet indkaldt som vidner af ADD, selvom de i USADA-rapporten erkender doping i tiden hos Bjarne Riis.

ADD-direktør Lone Hansen kan ikke forholde sig til konkrete navne, men hun forklarer, at det slet ikke behøver at være hendes folk, der kontakter ryttere, som tidligere har afgivet forklaring i eksempelvis USADA-rapporten eller sagen mod Eufemiano Fuentes.

- Vi samarbejder med en lang række nationale forbund, der kan hjælpe os med at stille de relevante spørgsmål, siger direktøren.

Dermed kan ryttere som Christian Vande Velde sagtens svare med et sandt 'nej' på spørgsmålet om, hvorvidt de er blevet kontaktet af ADD, som det har været tilfældet de seneste dage, og så alligevel ende som vidner i undersøgelsen.

Lone Hansen bekræfter også, at de sidste vidner ikke nødvendigvis er indkaldt endnu, sådan som udviklingschef i Danmarks Idræts-Forbund Morten Mølholm Hansen også forklarede i Jyllands-Posten torsdag.

- Vi stoler på det, som vidner har sagt under ed i for eksempel USADA-rapporten. Men vi har stadig muligheden for at stille opfølgende spørgsmål, som vi ikke føler er besvaret i forhold til de oplysninger, som vi eventuelt kommer frem til i vores undersøgelse, siger Lone Hansen.

Både David Zabriskie og Christian Vande Velde friholder Bjarne Riis fuldstændig for ansvar i det dopingmisbrug, de havde i perioder på hans hold i 2005 og 2006. Også den tidligere holdkaptajn Ivan Basso har taget hele skylden for det dopingmisbrug og de blodtransfusioner, han gennemførte i tiden hos Bjarne Riis.