Chris Horner er i gang med en utrolig bedrift og kan blive den ældste vinder af et stort etapeløb. Men er den snart 42-årige amerikaner prangende eller pinlig?

Vin kan blive meget bedre med alderen. Kvinder kan sågar blive smukkere med en rynke eller to. Men for de fleste cykelryttere tikker det ubønhørligt mod en udløbsdato for karrieren, så snart man har rundet det skarpe hjørne midt i 30erne.

Den slags naturlove lader Chris Horner hånt om.

Den snart 42-årige amerikaner er på nippet til at vinde Vuelta España efter at have givet en håndfuld etablerede etapeløbskanoner tørt på igennem snart tre uger. Men ingen stor bedrift uden rynker i panden. Et efterslæb på 15 års dopingskandaler og kulørte fortællinger om fiflen med den forbudte hyldemeter på apoteket tynger enhver toprytter med fut i pedalerne.

Spørgsmålet er, om Horner er et biologisk mirakel eller en potentiel katastrofe for cykelsportens skrøbelige renommé.

Ifølge TV2s kommentator Jørgen Leth leverer den aldrende amerikaner først og fremmest en fornem bedrift.

- Jeg synes bestemt, Horner er mere prangende en pinlig. Det virker ikke umenneskeligt, hvad han præsterer, og er efter min mening indenfor rimelighedens grænser, vurderer TV2-kommentatoren.

- Den menneskelige fysik kan jo være et under. Og det er vidunderligt med undtagelser fra reglen om, hvornår alderen sætter en stopper for udfoldelserne. Der er et element af aldersfascisme i måden at vurdere en mand som Horner på, fordi han burde være for gammel til at gennemføre sit projekt, mener Leth, som vil lade tvivlen komme Horner til gode.

- Foreløbig ved ingen, om han er dopet eller ej. Alt det må lægerne og anti doping myndighederne fortælle os før eller siden. Indtil der måtte være bevis for, at Horner skulle være dopet, er der da en stor eventyrværdi i hans bedrift. Måske er han en sen blomstrer og som sådan et poetisk vidunder.

Kim Plesner er blogger på den debatskabende hjemmeside Veloropa og har utvetydigt luftet sin skepsis i flere analyser af Vuelta-feltets smilende gammelsmølf.

- Hvis det er muligt for en 41-årig at komme igen efter en skadespause siden marts og kunne vinde Vuelta España med kun fire ugers træning, så skal han tage og udgive sit træningsprogram. Så bliver han en rig mand, erklærer Plesner med slet skjult ironi.

Chris Horner kom til start i Vueltaen efter en sæson martret af en langvarig knæskade, som ifølge amerikaneren selv var "den værste i karrieren".

Det har betydet lang løbspause over de meste af sæsonen og veteranen fra Oregon mangler på papiret løbskilometer for at opbygge både udholdenhed og fart. Horners fortid hjælper heller ikke på hans renommé.

- Horner har kørt for flere hold med dopinghistorik. Lance Armstrongs RadioShack og Saunier Duval f.eks. Han er heller ikke en mand, der udtaler sig i stærke vendinger imod doping, men har tværtimod forsvaret Lance Armstrong efter USADA rapporten blev offentliggjort.

 - Når man putter alle de ting ind i ligningen og så kigger på, hvordan han har kørt Vueltaen, danner der sig et mistænkeligt billede. Det er ikke helt normalt at se på, når han kører fra navne som Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali og Joaquin Rodriguez. Hvis man analyserer, hvordan Horner kørte på den store bjergetape torsdag, er det ikke de andre, som kører under deres vanlige niveau, men derimod ham, som er klart bedre end ellers.

- Han har tidligere aldrig været på niveau med de andre, nu er han væsentligt bedre uden at have trænet særlig meget. I så fald har han sportsligt ligget i dvale 15-20 år, argumenterer Kim Plesner.

For Jørgen Leth er den omsiggribende skepsis mod Horner også et symptom på cykelsportens udsatte tilstand og troværdighedskrise.

- Det er klart, at vi må stille os spørgsmålet om, hvad der er normalt og unormalt. På den måde gennemlever cykelsporten en meget rationel og regulerende tid, hvor enhver præstation skal granskes efter næsten matematiske formler og mistro. Det er forståeligt, men ikke videre sympatisk.

- Personligt kan jeg med mine erfaringer fra Haiti godt lide lidt voodoo og mirakler som et korrektiv eller en modvægt til den omsiggribende skepsis, cykelsporten bliver set på med. Vi oplevede også den mur af mistro overgå Chris Froome under årets Tour de France og det er som om mistænkeliggørelsen konstant kredser om den førende rytter i de store løb, uanset hvad, siger Jørgen Leth ærgerligt.

For Kim Plesner skal der dog mere end blot en førertrøje til for at sætte mistanken på stor klinge.

- Jeg vil som udgangspunkt ikke mistænke alle, der vinder. Men her er der tale om noget så usædvanligt, at man må sige: Det er bare ikke normalt at se på.

Chris Horner fører Vuelta España med tre sekunder foran Vincenzo Nibali inden lørdagens afgørende bjergetape, som går mod toppen af frygtede Angliru.