KØB PLUS!

Vred Riis-sponsor: Al sport er 'beskidt'

Storsponsoren Oleg Tinkov kalder al sport for ’beskidt’, og han er rasende over danske dopingspørgsmål

Cykelsporten er under hårdt pres i øjeblikket. Den sønderlemmende dopingrapport fra det amerikanske dopingagentur, som fældede Lance Armstrong, har nedlagt den populære sport for en stund.

Hvordan skal stumperne samles igen, så sporten kan fortsætte med en nogenlunde troværdighed? Det spørgsmål er der vidt forskellige indgangsvinkler og løsningsforslag til. I London har en ny sammenslutning af store personligheder i cykelsporten forsøgt komme med deres forslag til en bæredygtig fremtid.

Sportsdirektører, dopingforskere, journalister og tidligere dopede ryttere har i et åbent forum talt om elefanten i rummet, og sammen forsøger de at komme med løsningsforslag, som ændrer på nogle af sportens grundlæggende principper.

Alt sammen for at komme dopingen til livs. Men én lejr holder sig langt væk fra dopingsnakken. Bjarne Riis og Team Saxo-Tinkoff.

Imens sammenslutningen ’Change Cycling’ mødtes i London, var Bjarne Riis mandag i Moskva, hvor han besøgte sin storsponsor Oleg Tinkovs bank, Tinkoff Bank, ved et stort sponsor-arrangement.

Her fik Bjarne Riis og rigmanden Oleg Tinkov ingen dopingspørgsmål fra den russiske præsentation, og Oleg Tinkov fik lov at vise sig frem, da han cyklede rundt inde på kontoret med holdets stjerne Alberto Contador ved sin side.

Sporten.dks korrespondent var med til pressemødet, og spurgte både Bjarne Riis og Oleg Tinkov til nogle af de dopinganklager, som rettes mod dem begge. Oleg Tinkov anklages af Tyler Hamilton for at have accepteret doping, da Tinkov var ejer af Tinkov Credit Systems i 2007, og i dag står Tinkov som pengemand bag Riis, som beskyldes for at være en del af Tyler Hamiltons organiserede dopingprogram.

Men Oleg Tinkov var ikke glad for at snakke om doping. Jeg ville gerne spørge til den store sag om doping?

- Jeg har det indtryk, at danske journalister har én ting i hovedet. Og det er ikke sport, for hos jer er sport kun doping. Det et stort problem. Jeg ved ikke, om det er fordi, der er store danske farmaceutiske virksomheder. Må jeg stille et spørgsmål? Hvorfor interesserer journalister sig så meget for doping i cykelsport, og især de danske journalister?

Om sporten er ren eller ej, er et vigtig spørgsmål.

- Kan du pege på en professionel sport, der er ren? Hvor der er penge, hvor der er professionel sport - tro mig - der er doping. Tror du, at Formel 1 er ren? Tror du, at fodbold er uden doping? Det er fyldt med doping! En person kan ikke...

Så det er normalt, hvis der er doping på et hold, også på jeres hold?

- Ikke på vores hold, men jeg er ikke i stand til at ændre hele cykelsporten. Det er en opgave for den olympiske komite, for sportsorganisationerne, eller for politikerne. Jeg ved, at dette problem eksisterer i al sport. Al sport overhovedet. Hvorfor sætter man fokus på det, lige når det gælder cykelsport? Hvad vil du have fra mig? Hvad kan jeg gøre som sponsor? Skal jeg ligge i samme seng som 30 ryttere? Hvis nogle af dem er dumme og bruger doping, hvordan kan jeg så kontrollere det?

Men vil du bekæmpe det, eller vil du bare ikke blande dig?

- Forstår du, det er lidt ligesom for politikere. Hvis jeg siger, at jeg er imod det, hvad kan jeg så gøre? Jeg er mod det, men hvad kan jeg gøre. Hvilke instrumenter har jeg? Det er bare hykleri, hvis jeg siger det. Jeg ønsker ikke, at der skal være doping i nogen som helst sport, men hvad kan jeg gøre? Jeg har selv været sportsmand. Cykelrytter. Jeg har aldrig brugt den slags. Men der er folk, der bruger det. Hvad kan jeg gøre ved det?

Men tror du, at Tyler Hamilton lyver i sin bog?

- Tyler Hamilton er en mand, der vil sælge sin bog. Og dumme journalister, de skriver om det. Du hjælper ham med at sælge bøger. Jeg vil ikke hjælpe ham med at sælge bøger.

Så du tror ikke på, at...

- Jeg vil ikke hjælpe ham med at sælge bøger! Er der andre spørgsmål?

Den amerikanske dopingmyndighed USADA har lavet en stor dopingrapport. Det handler vel ikke om at sælge bøger?

- Hvad har det med mig at gøre?

Det handler også om ryttere, der har været på Bjarne Riis hold. Bekymrer det dig, at der er sådanne beskyldninger?

- Det bekymrer mig ikke. Det er bare ord. Hvis der kommer en domstolsafgørelse eller noget, så ser vi på fakta. At nogen siger noget, det bekymrer mig ikke. Jeg baserer mig ikke på rygter. Jeg er en forretningsmand. Jeg baserer mig på fakta.

Interviewet med Oleg Tinkov bliver kort afbrudt af bankejerens presserådgiver, som spørger, om der er spørgsmål, som ikke handler om doping. Interviewet sluttes kort efter.

Men er doping ikke også et vigtigt emne?

- Det mener jeg ikke. Hvorfor er det vigtigt emne?

Fordi sport bør være ren? En sejr bør være ren?

- Bør være! Det er retorik. Hvad skal vi sige om det? Det bør være sådan. Hvad kan jeg gøre? Slå nogen ihjel?

Men du kan sige som sponsor, at I forsøger at bekæmpe det?

- Sporten skal være ren. Selvfølgelig. Men hvad skal vi gøre? Mange journalister drikker. Det er også skidt. Men hvad skal vi gøre ved det?

BT har siden september forsøgt at få svar på 12 konkrete dopingspørgsmål, som rejser sig på baggrund af anklager mod Bjarne Riis. Der foreligger ingen beviser mod Bjarne Riis om organiseret doping, men udover at Riis har afvist Tyler Hamiltons anklager i et kort statement, ønsker han ikke at svare på flere dopingspørgsmål. Og den strategi holder Riis fat på, gjorde han klart, da han besøgte Oleg Tinkov i Moskva.

- Prøv og hør: Jeg har jo ikke kommenteret det hjemme i Danmark, så jeg kan ikke sidde og kommentere på det her. Jeg har ikke noget at tilføje i øjeblikket.

Hvorfor vil du ikke kommentere det? Der er flere, der har opfordret dig til det, blandt andet fra Danmarks Cykle Union og Danmarks Idræts-forbund?

- Det er, hvad jeg har at sige til det lige nu.