Denne artikel er en del af en artikel-serie, hvor en række af dansk sportshistories gamle folkehelte blev interviewet om, hvor de er, og hvordan de husker tilbage på karrieren.

Henrik Djernis, 48 år, tredobbelt verdensmester i mountainbike. I dag ejer han en cykelbutik med fire medarbejdere i Kalundborg, hvor han bor med sin kone og to børn.

Tilværelsen i dag

- Jeg blev uddannet som cykelmekaniker, da jeg var 19 år gammel, så da jeg stoppede karrieren var det naturligt at gå ind i cykelbranchen. Selvfølgelig havde jeg nogle gode år som rytter, men jeg kunne ikke bare sætte mig ned og tælle penge. Det er nogle flere timer, men jeg kan køre hjem, når det er fyraften, og jeg behøver ikke at tænke på, om jeg må få et glas rødvin eller ej og en ekstra portion aftensmad. Det har så givet lidt ekstra kilo på sidebenene. Jeg lever et ganske almindeligt liv med min kone og to børn på 10 og 14 år og kører stadig lidt motionsløb. 

  

Den tidligere mountainkonge og verdensmester Henrik Djernis har i dag sin egen cykelforretning i Kalundborg.
Den tidligere mountainkonge og verdensmester Henrik Djernis har i dag sin egen cykelforretning i Kalundborg. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

Verdensmester

- Det var aldrig en drengedrøm for mig at blive verdensmester. Det er først i mine tidlige tyvere, jeg finder ud af, at jeg nok har et potentiale, hvis jeg tager mig sammen. Det sidste jeg har været er træningsnarkoman. Det var nok også derfor, jeg aldrig blev nogen god etapeløbsrytter. Jeg trænede det jeg skulle, men ikke mere.

- Jeg havde kørt cykelcross i mange år og troede egentlig, jeg skulle satse på cykelcross, men det var svært at leve af. I stedet kom mountainbike lidt ind ad sidevejen. I 1991 blev jeg spurgt, om jeg ville til USA og køre i tre måneder med alt betalt. Det gav efterfølgende en kontrakt, og i min anden sæson blev jeg verdensmester. Men det var egentlig lidt tilfældigt, at jeg kom den vej ind. 

  

Den tidligere mountainbike-konge og verdensmester Henrik Djernis har i dag sin egen cykelforretning i Kalundborg.
Den tidligere mountainbike-konge og verdensmester Henrik Djernis har i dag sin egen cykelforretning i Kalundborg. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

Fortrydelsen

- Det var ikke et tema for mit at blive landevejsrytter. At skulle leve som professionel landevejsrytter tiltalte mig ikke. Jeg havde hørt, hvordan Bjarne Riis, Jesper Skibby, Rolf Sørensen og Brian Holm næsten ikke kunne leve af det i starten, så det sagde mig ingenting at bo et eller andet sted i Belgien og køre løb 100 dage om året. Det har jeg aldrig fortrudt.

- Til gengæld kan jeg godt fortryde, at jeg gjorde for lidt ud af at markedsføre mig selv. Jeg var ikke den, der var bedst til at hoppe ind foran fotograferne og ringe til journalisterne med mine resultater. Det gjorde, at jeg måtte kæmpe for sponsorater. Efterfølgende har jeg også fundet ud af, at jeg tog alt for lidt for at tage ud til events og foredrag. Uden at sammenligne mig med Bjarne Riis så var han god til at bruge sit navn til at tjene penge på. Jeg skal ikke regne på, hvad det har kostet mig i kroner og ører, men der er sportsfolk, der er langt mere kendte end mig, som ikke har opnået nær som meget som mig. Det havde nok noget at gøre med min personlighed. Jeg havde aldrig en drøm om at blive kendt.

HENRIK DJERNIS

Doping

- Det var tydeligt, at der skete en holdningsændring, da det blev en olympisk sport i 1996. Lige pludselig kunne man ikke køre lige op med dem, man havde kunnet konkurrere med. Men jeg blev aldrig selv fristet, jeg havde jo prøvet at vinde. Var jeg blevet nummer to en masse år, skal jeg ikke gøre mig så hellig, at jeg ikke kunne finde på at overveje, hvad der kunne hjælpe mig det sidste stykke.

- Men jeg var altid ren, og derfor skuffede det mig også lidt, at DCU ikke hentede mig ind som træner, da jeg stoppede. Nu havde vi faktisk en rytter, der havde bevist, det kunne lade sig gøre at vinde uden at dope sig. De ville spise mig af med en ’lowsy’ kontrakt for at blive landstræner, og så gik der helt ged i den. Når det var på de vilkår, valgte jeg at takke nej, og så gik det hele i vasken.

Herunder kan du læse om de andre folkehelte