UCI advarede Armstrong

Lance Armstrong og andre ryttere blev i årevis advaret af UCI, hvis deres blodværdier var for høje.

Den internationale cykel union, UCI, advarede i årevis Lance Armstrong , når amerikanerens blodværdier var mistænkeligt høje, og han dermed var tæt på at teste positiv.

Det fortæller den tidligere præsident for unionen Hein Verbruggen i et interview med det hollandske magasin Vrij Nederland, der udkommer torsdag.

I interviewet fortæller Verbruggen, der stod i spidsen for forbundet fra 1991 til 2005, at han tog initiativ til både at indføre blodtests og til at advare rytterne, når resultaterne var mistænkelige.

Det var tilfældet for Lance Armstrong allerede i 2001, hævder Verbruggen. I 2001 henvendte forbundet sig til Armstrong og advarede amerikaneren om, at hans målte blodværdier var mistænkeligt høje. Alt imens Verbruggen til stadighed forsvarede Armstrong.

- Det var et problem, at man vidste mere, end hvad man kunne sige udadtil. Man havde spørgsmål, som man ikke kunne udtrykke offentligt, siger Hein Verbuggen til magasinet.

Fortrolige dokumenter viser ifølge magasinet, at topryttere og holdejere blev inviteret til UCIs hovedkvarter i Schweiz, hvor de af unionens chef-læge, Mario Zorzoli, blev præsenteret for UCIs dopingstrategi og samtidig fik forelagt for deres for høje værdier. Eller også fik rytterne med de mistænkelige værdier et opkald fra Zorzoli eller fra det hollandske medlem af UCIs antidoping-komission, Lon Schattenberg.

Sådan et opkald fik den hollandske rytter Karsten Kroon, der i øjeblikket kører for Bjarne Riis' Team Saxo-Tinkoff. Den hollandske rytter bekræfter over for Vrij Nederland, at han fik en opringning fra UCI i 2004, da han kørte for Rabobank, og blev informeret om sine unormale blodværdier.

Afsløringen om, at UCI advarede Armstrong og andre ryttere, når de havde for høje blodværdier, bliver mødt af kritik. Den australske dopingekspert, Michael Ashenden, som fra 2008 til 2012 arbejdede for UCI og var med til at udvikle det såkaldte blodpas, kritiserer i artiklen sin tidligere arbejdsgiver.

- Jeg kender ingen andre forbund, der advarer deres atleter, hvis deres blodværdier er mistænkelige høje. UCIs strategi gav ryttere mulighed for at tilpasse deres doping-indtag, så de kunne undgå positive tests, siger Ashenden.

Men Hein Verbruggen afviser, at hans strategi med at advare forhindrede unionen i at fange dopingsyndere. Politikken med at advare rytterne skulle have en forebyggende eller opdragende effekt.

- Vi gjorde det, fordi vi ville overbevise dem om at stoppe med at tage doping. Somme tider lykkedes det at overbevise en rytter, og andre gange lykkedes det ikke, siger Verbruggen til det hollandske magasin.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08