KØB PLUS!

Tour-udfordrer hackede sig til VM

Chris Froomes vej ind i cykelsporten har været alt andet end regelret.

Han er udråbt til kommende Tour-vinder. Men selv om Chris Froome er rykket yderligere op i det britiske storhold Team Skys hierarki efter sidste års andenplads i Tour de France, har manden med de kenyanske rødder haft en mildest talt snørklet og  usædvanlig vej ind i professionel cykelsport.

Tilbage i 2006 havde den dengang 21-årige Chris Froome fået den friske idé at ville køre VM for U23-rytter i Salzburg. Problemet var, at det kenyanske cykelforbund ikke delte Froomes ambitioner, men så tog han selv affære med metoder, der kunne have bragt ham i store problemer under mere "civiliserede" former.

 - Kenyanerne havde slet ikke et hold, der skulle til U23 VM, men jeg havde adgang til forbundet e-mail konto, så jeg skrev til UCI (Den internationale Cykel Union, red.), at "Vi sender hermed en rytter til U23 VM".

Ingen anede øjensynligt uråd. Froome rejste den lange vej helt alene.

- Jeg gik et par kilometer, tog fire busser med to cykler og min bagage på nakken. Så nåede jeg frem til et lille Bed & Breakfast udenfor Salzburg. Næste dag skulle jeg til teamleder-møde i UCI og tog afsted, men det kort, jeg havde, gik delvist i opløsning, fordi det regnede så meget. Jeg kom tyve minutter for sent og der sad en gut og snakkede om regler for følgebilerne. Da keg kom ind, var der en som sagde til mig "det her er for team-lederne", hvortil jeg svarede, at "jeg er team-leder". Ham fyren kiggede underligt på mig, fortæller Froome til Guardian.

Næste dag var der enkeltstart, men heller ikke dén gik helt efter planen.

- Efter 150 meter ramte jeg en official og styrtede, mens papirer fløj rundt om ørerne på os. Det var lidt af en start på europæisk cykelsport, erkender Chris Froome, som ikke lod sig bremse af den grund.

Efter at have forsøgt at sparke døre ind på forskellige hold, fik Chris Froome i 2008 kontrakt med det sydafrikansk baserede hold Barloworld. Uden at det var lykken i renkultur.

- Min mor døde, så jeg var hjemme i Kenya til begravelsen, da jeg blev ringet op, fordi jeg var udtaget til Barloworlds Tour-hold. Der var to uger til starten på Tour de France og det fik mig tilbage til realiteternes verden.

Froome sad de fleste dage og gemte sig i den tunge ende af feltet, men fik en 14. plads på den sidste enkeltstart og var også fremme på etapen til Alpe d'Huez, hvor Carlos Sastre og Team CSC reelt vandt Tour de France.

Cykelsportens mere mørke bagside nåede Chris Froome dog også at stifte bekendtskab med allerede i sit første år på det europæiske kontinent. da den spanske værelseskammerat Moises Dueñas blev taget for EPO.

- Det var et absolut chok. En holdkammerat og en fyr, jeg havde delt værelse med. Og så EPO - det "største" stof derud. Der var politi overalt på hotellet og han blev ført væk i håndjern, husker Chris Froome.

Froome fik sit store gennembrud, da han i 2011 var få sekunder fra at vinde Vuelta España inden han sidste år agerede luksusløjtnant for Bradley Wiggins i Tour de France, hvor det blev til en andenplads. 
  
    

Læs også: