KØB PLUS!

Tour-legende vil vælte UCI-præsident

Greg Lemond går efter at afløse Pat McQuaid på posten som cykelsportens overhoved.

Der er ikke gået nogen kærlighed tabt mellem den tidligere toprytter Greg Lemond og Pat McQuaid, der er præsident for Den internationale Cykel Union (UCI).

Ifølge Lemond er McQuaid således roden til ophobningen af skandaler og manglende troværdighed i cykelsportens moderorganisation.

Nu går den 51-årige amerikanske cykellegende efter at vælte Pat McQuaid, når der til marts skal vælges ny præsident for UCI. Og det kan faktisk kun gå for langsomt.

- Det er nu eller aldrig, der skal handles. Efter det jordskælv, der har ramt cykelsporten med Lance Armstrongs fald, får vi ikke en chance mere, siger Greg Lemond i et interview med den franske avis Le Monde.

- Jeg er klar, jeg blev spurgt, og jeg har accepteret. Hvis vi skal have genetableret tilliden fra sponsorer og publikum, skal vi reagere hurtigt og beslutsomt. Ellers vil cykelsporten dø, lyder dommedagsprofetien fra Lemond.

At Lemond pludselig har meldt sig i kapløbet om posten til UCI-præsidiet er en stor overraskelse for Tom Lund, formand i Danmarks Cykle Union (DCU).

- Det er helt nyt for mig. Jeg ved ikke noget om, hvad Greg Lemonds kvalifikationer er for at ville være præsident, så det er svært at udtale sig om hans kandidatur, siger Lund til sporten.dk.

- Måske er det mest af alt en form for protestaktion imod Pat McQuaid og den måde, UCI er blevet kørt på, funderer DCU-formanden, som ikke ønsker at uddybe, om han vil støtte en amerikansk eller irsk præsident i UCI.

Greg Lemond opfordrede for kort tid siden Pat McQuaid til at gå af som UCI-præsident, fordi UCI er blevet stærkt kritiseret i kølvandet på alle implikationerne fra Lance Armstrong-affæren.   

Efter at Lance Armstrong er blevet frataget sine syv sejre i Tour de France, kan Greg Lemond i øvrigt kalde sig første og eneste amerikanske vinder af verdens vigtigste cykelløb. Lemond vandt Tour de France tre gange i årene 1986, 1989 og 1990.   

Læs også: