Lombardiet Rundt er sidste mulighed for at vinde stort og historisk. Den italienske løvfaldsklassiker er som altid et melankolsk farvel og på gensyn.

Kartoffelsuppe med sprødstegt serranoskinke, kakao med flødeskum, rødvinsbraisserede svinekæber og rodfrugtmos, kameluldsfrakker, brætspil, stearinlys og fabelagtige kastanjedyr skabt i selskab med ungerne.

Ikke alt ved efterårets komme er lig med slagregn, ulmende vintermørke og dybblå melankoli. Men når det bliver tid for Lombardiet Rundt, står det klart, at cykelsæsonen er ved at være i mål for endnu en sæson.

I en moderne æra, hvor kapløbet om de vigtige verdensranglistepoint og resultater på Pro Touren tager sin begyndelse allerede i januar med Tour Down Under i Australien, er der blevet uendeligt langt til slutningen på sæsonen og et så krævende løb som det 245 km lange Lombardiet Rundt.

Alligevel er endagsklassikeren med sin snørklede og kuperede rute omkring Como søen i det nordlige Italien fortsat en begivenhed, der formår at tiltrække en perlerække af ryttere på jagt efter et sidste stort resultat for sæsonen.

Det er ikke nogen nem opgave. Selv de ryttere, der har kørt Vuelta a España i god form, har kæmpet med at holde den intakt. Og hvis man sågar har været en tur over Atlanten for at køre VM i Richmond, har der også været jetlag at ryste ud af krop og ben.

Tinkoff-Saxos polske bjergspecialist Rafal Majka scorede karrierens bedste samlede resultat ved at blive nummer tre i Vuelta a España. Men de tre uger siden fejringen i Madrid har reelt været en kamp mod tiden, en nedagående form og en motivation uden samme gnist efter 87 løbsdage og godt 13.500 kilometer med et nummer på ryggen.

»Jeg har forsøgt at holde min form fra Vueltaen og har ikke haft nogen hvile, fordi det har handlet om at holde momentum,« erkender Majka.

»Da jeg tog til VM i Richmond, var det med et specifikt træningsprogram, som jeg skulle følge. Jeg havde ikke nogen god fornemmelse i Milano-Torino og led formentlig stadig af jetlag, selv om jeg blev toer (slået af Astanas Diego Rosa, red.) og fik bekræftet, at min form altså er god. Derfor blev jeg også enig med sportsdirektørerne om at springe over Giro del Piemonte og ellers være klar til at slås søndag (i dag, red.) for et topresultat,« siger Majka i en pressemeddelelse fra holdet.

Selv om ’Il Lombardia’ har været kørt siden 1905, har de italienske arrangører sjældent været bange for at ryste den logistiske pose og lave om på rækkefølgen af legendariske stigninger.

I år har man - igen - fundet tilbage en model med Bergamo som startby og Como som slutdestination.

Det giver optimale muligheder for at lave en rute, hvor der ikke er mange kilometer flad asfalt i den afgørende fase, så feltet kan nulstille de ventede udladninger. Og det burde give de bedste muligheder for et hårdt og offensivt anlagt løb med masser af action allerede fra toppen af Madonna del Ghisallo med rundt regnet 60 km tilbage, vurderer Giro-bossen Mauro Vegni, som selv har sat gang i en skarpere løbsprofil i De faldende blades løb.

»Vi er ikke bundet af et geografisk holdepunkt, som for eksempel Milano-Sanremo eller Paris-Roubaix er det. De har en mere klassisk struktur. Derfor kan vi også sagtens lade Como være målbyen, fordi Lombardiet Rundt ikke har den samme grad af kontinuitet.«

De fem store:

Lombardiet Rundt er et af de såkaldte Monumenter, der tæller i alt fem urgamle endagesløb i sæsonen. Alt andet er ret beset at regne for semi- eller pseudo-klassikere. De fem monumenter tæller følgende løb:

Milano-Sanremo. Kørt første gang 1907.

Flandern Rundt. Kørt første gang 1913.

Paris-Roubaix. Kørt første gang 1896

Liege-Bastogne-Liege. Kørt første gang 1892

 

Lombardiet Rundt. Kørt første gang 1905

 

Favoritter:

 

Vincenzo Nibali, Astana. Blev verfet ud af Vueltaen i vanære efter at have hægtet sig på en følgebil. Astana.kaptajnen har været ramt på både stolthed og ære, men har svaret igen ved at vise storform. Internt på Astana kæmper Nibali med at forsvare sin stilling i hierarkiet overfor Vuelta-vinder Fabio Aru og sejre er et stærkt middel, hvis man også vil vinde respekt. 5/6

 

Alejandro Valverde, Movistar. Den rutinerede spanier har pusigt nok aldrig vundet Lombardiet Rundt til trods for, at løbet burde ligge næsten perfekt til ham. Valverde har to andenpladser fra de sidste to år at vise frem og man skulle kende den spanske evighedsmaskine dårligt, hvis ikke han kan trække endnu et godt løb ud af de halvgamle ben. 4/6

 

Rafal Majka, Tinkoff-Saxo. Polakken så stærk ud i det krævende torsdagsløb Milano-Torino og sluttede som treer i Lombardiet i 2013. Majka er på sine store dage den bedste klatrer i feltet og med en nydesignet rute, som burde give klatrerne optimale forhold, er Tinkoff-Saxo kaptajnen meget skap outsider til sejren. Skal dog helst alene til mål, da han spurter som en damefrisør. 4/6

 

Dani Moreno, Katusha. Med Joaquim Rodriguez ude af Katushas trup pga et skadet knæ, rykker Moreno helt naturligt op som førstemand. Den 34-årige spanier har uafklarede kontraktforhold for næste sæson og brænder efter at kridte et topresultat ind. Moreno har en afslutning ikke ulig Rodriguez og har set godt ude siden et vellykket Vuelta. 3/6

 

Thibaut Pinot, FDJ. Frankrig. Ikke siden Gilles Delion i 1990 har Frankrig kunnet fremvise en vinder af løvfaldsklassikeren, men Pinot har det meste af værktøjet i orden. Vinderen fra Alpe d’Huez etapen i Tour de France 2015 er i fin form netop nu, men har en tendens til at blokere mentalt, især hvis der skal køres med dødsforagt nedad. Og det skal der også. 2/6

 

Eurosport transmitterer Lombardiet Rundt fra kl. 15.30