KØB PLUS!

Sådan spiller Riis sine trumfer i 2013

Team Saxo-Tinkoffs holdejer, Bjarne Riis, har med en håndfuld nyindkøb sikret sig en klassetrup, der kan gøre sig i alle løb sæsonen igennem. Se hvem der skal køre hvor

Nok forholder Bjarne Riis sig stadig tavs i forhold til Tyler Hamiltons beskyldninger om nærkontakt til den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes. Men den danske holdejer har ikke holdt sig tilbage på cykelsportens transfermarked efter den russiske finansfyrste Oleg Tinkovs entré.

Fra at være nydeligt, men intetsigende og sejrsløst festfyld gennem det meste af 2012 i skyggen af Alberto Contadors karantæneafsoning, kan Team Saxo-Tinkoff næste år mønstre et grundforandret mandskab.

Skal man tro den danske veteranrytter Nicki Sørensen, er der ligefrem klasse til at slutte øverst på verdensranglisten for hold om et lille års tid.

Sporten.dk giver her et bud på, hvordan Bjarne Riis vil kunne spille sine kort i 2013.

BROSTEN OG BELGISK HUMLE:

Matti Breschel er tilbage hos Riis efter to sæsoner hos Rabobank. Inden skiftet til hollænderne var den dobbelte VM-medaljetager et af de mest lovende navne i forårets betydende klassikere.

Breschel kan stå i spidsen for en brostenstrup med en grundstamme af navne som den omskolede italienske sprinter Daniele Bennati, Michael Mørkøv, Anders Lund, Jonas Aaen Jørgensen og Matteo Tosatto.

Om det er nok til at give brostensbetvingere som Tom Boonen og Fabian Cancellara kamp til stregen i Paris-Roubaix og Flandern Rundt, er så en anden snak. Ardennerne: Løb som Amstel Gold Race, Liége-Bastogne-Liége og Fleche Wallonne har tit etapeløbsspecialister i top 10.

Karsten Kroon og Nicki Sørensen kan byde ind med oceaner af erfaring i netop den slags løb og det vil være en stor hjælp for Team Saxo-Tinkoffs spidskandidater til en eventuel topplacering.

Både Alberto Contador, Oliver Zaugg og Nicolas Roche kan i princippet blande sig i den sjove del af begivenhederne. Taktisk har Riis mange flere kort på hånden end i adskillige sæsoner.

Nicolas Roche kan med sin slidstyrke bruges som offensiv forpost for Contador, ikke mindst i Fleche Wallonne som den spanske superstjerne tidligere har været snublende tæt på at vinde.

GIRO D'ITALIA:

Med en prologspecialist som Manuele Boaro i truppen, må den 25-årige italiener være selvskreven. Formentlig vil Roman Kreuziger få muligheden for at køre sin egen chance som kaptajn med støtte fra den polske klatrefugl Rafael Majka og måske den spændende nysigning Rory Sutherland, der i nogle sæsoner har gemt sig af vejen på den amerikanske løbsscene, men lavet fine resultater.

Hvis Nicki Sørensen ikke er i spil til Tour-truppen, får den firedobbelte danske mester formentlig en tjans som rigstaktiker i Giroen med mandat til at lede og fordele arbejde for Anders Lund, Evgeni Petrov og Bruno Pires.

TOUR DE FRANCE:

Ingen over eller ved siden af Alberto Contador, der returnerede godt rusten efter dopingkarantæne i august og vandt en vild Vuelta med en taktisk genistreg, da det så allersortest ud for cykelsportens måske bedste etapeløbsrytter nogensinde.

I Tour de France må man forvente et all in fra Riis, som da også har købt ind, så Team Skys overskudshold må være ramt af koldsved og sceneskræk. En holdtidskørsel og så det faktum, at moderne etapeløb kræver store, kontrollerende motorer gør den australske watt-udstødning Michael Rogers til indlysende superløjtnant.

Chris Anker Sørensen kan ende med at blive eneste dansker i et år, hvor vi formentlig kan forvente Nicolas Roche inkluderet også. Contador får formentlig spansk entourage i skikkelse af Jesus Hernandez og Benjamin Noval med sig på et hold, hvor Roman Kreuziger, Oliver Zaugg og Sergio Paulinho tilsammen udgør et skræmmende stærkt kollektiv.

VUELTA A ESPAÑA:

Hvis der er flere tændstikker i æsken, skal Contador velsagtens brænde dem af som forsvarende vinde af den spanske odyssé. Vi forventer at se Bruno Pires og gengangere som Rory Sutherland, Rafael Majka og danske Mads Christensen køre hver deres chance, hvis kaptajnen er ved at være brændt ud.

Daniele Bennati plejer at gøre en god figur i Vueltaen og kan køre efter etapesejre, selv om sprinterne ikke traditionelt ikke får mange muligheder af de bjergbegejstrede spanske løbsarrangører.

DE MINDRE ETAPELØB:

Contador har for vane at gå efter sejren i alle de løb, han stiller til start i. Men i sagens natur kan det spanske unikum ikke køre på max igennem en hel sæson.

Til gengæld har Team Saxo-Tinkoff med tilgangen af Roman Kreuziger, Michael Rogers, Nicolas Roche og Rory Sutherland fået ryttere, der kan vinde i mindre, men meget prestigetunge etapeløb som Paris-Nice, Romandiet Rundt, Schweiz Rundt Tour of California og Dauphiné Libéré.

Læs også: